This study was carried out to determine the presence of poultry and
equidae meat in a total of 90 processed meat products including; 30 salami, 30
sausages and 30 sujuk samples presented as 100% beef in the label information
that are sold for consumption in various markets, supermarkets and butchers in
Van province. A total of 90 samples were brought to the laboratory in the cold
chain with their original packaging, and their extracts were prepared and
analysed by ELISA for the presence of poultry and equidae meat. As a result of
the analyses made, a total of 90 samples including 30 sujuk (26 vacuumed, 4
non-vacuumed), 30 salami (23 whole, 6 sliced, 1 open) and 30 sausages
(vacuumed) were examined and poultry meat was detected in one of the
non-vacuumed sliced salami samples, equidae meat was not observed in any of the
samples. As a result of the study; Poultry meat was detected in one of the
samples examined although it was stated on the label that it is 100% beef. This
shows that different types of meat can be found in sujuk, salami and sausages,
which are offered for sale on the market contrary to label information. For
this reason, it is necessary to check whether the products that are sold in the
market are in compliance with the regulations by the means of conducting
routine controls in order not to deceive consumers.
Bu çalışma Van ilinde bulunan çeşitli market,
süpermarket ve kasaplarda tüketime sunulan ve etiket bilgilerinde %100 dana eti olduğu
belirtilen 30 adet salam, 30 adet sosis ve 30 adet de sucuk örneği olmak üzere
toplam 90 adet işlenmiş et ürününde kanatlı ve tek tırnaklı eti varlığını
belirlemek amacıyla yapılmıştır. Toplam 90 adet örnek orijinal ambalajlarıyla soğuk zincirde
laboratuvara getirilerek ekstraktları hazırlanmış ve ELISA yöntemi ile
kanatlı ve tek tırnaklı eti varlığı yönünden analize alınmıştır. Yapılan analizler
sonucunda 30 adet sucuk (26 adet vakumlu, 4 adet vakumsuz), 30 adet salam (23
adet bütün, 6 adet dilimlenmiş, 1 adet açık) ve 30 adet sosis (vakumlu) olmak
üzere toplam 90 adet örnek incelenmiş ve 1 adet vakumsuz dilimlenmiş salam
örneğinde kanatlı eti tespit edilmiş, örneklerin hiçbirisinde tek tırnaklı
etine rastlanmamıştır. Yapılan çalışma sonucunda incelenen örneklerin bir
tanesinde, etiketinde %100 dana eti olduğu belirtilmesine rağmen kanatlı eti
tespit edilmiştir. Bu durum piyasada satışa sunulan sucuk, salam ve sosislerde
etiket bilgisinin aksine farklı et türlerinin de bulunabileceğini ortaya
koymuştur. Bu nedenle piyasada satılan bu tip ürünlerin rutin kontrollerinin
sürekli yapılması ve tüketicinin aldatılmaması açısından yönetmeliklere uygun
olup olmadıklarının denetlenmesi gerekmektedir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | August 20, 2017 |
Submission Date | September 27, 2017 |
Acceptance Date | October 9, 2017 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 28 Issue: 2 |
Accepted papers are licensed under Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License