Research Article
BibTex RIS Cite

Etlik piliç rasyonlarına doğal antioksidan ilavesinin performans, et pH değeri ile karaciğer ve kanda antioksidan aktiviteye etkisi

Year 2017, Volume: 88 Issue: 2, 82 - 94, 15.06.2017

Abstract

Bu
çalışmada, etlik piliçlerin rasyonlarına doğal antioksidan ürünlerden alfa-tokoferol,
üzüm çekirdeği ekstraktı ve yeşil çay ekstraktı ilavesinin; performans, kesim
sonrası etin pH değeri, kanda toplam antioksidan aktivitesi (TAA), süperoksit
dismutaz (SOD) seviyesi ile plazma ve karaciğerde lipid peroksidasyon sonucu
oluşan yan ürün miktarları üzerine etkisi incelenmiştir. 41 günlük deneme
süresince, bir günlük yaşta 128 adet erkek etlik civciv kullanılmış ve her biri
32 hayvandan oluşan 1 kontrol, 3 deneme olmak üzere toplam 4 grupla
yürütülmüştür. Çalışmada, kontrol grubu rasyonuna hiçbir antioksidan madde
ilave edilmezken (NK), deneme gruplarının rasyonlarına, her grubun rasyonunda
200 mg/ kg toplam polifenol içerek şekilde sırasıyla 0,4 g/kg vitamin E (VitE),
0.25 g/kg üzüm çekirdeği ekstraktı (ÜÇE) ve 0,4 g/kg yeşil çay ekstraktı (YÇE)
ilave edilmiştir. Çalışma sonucunda yem tüketimi ve kesim sonrası et pH
değerlerinde anlamlı bir fark belirlenmemiştir (p>0,05). Antioksidan ilave
edilen gruplarda; canlı ağırlık, canlı ağırlık artışı ve yemden yararlanma
oranlarında istatistiksel olarak olumlu fark tespit edilmiştir (p<0,05).
Toplam antioksidan aktivite ve lipid peroksidasyon yan ürünlerinin temizlenmesi
açısından, en etkili doğal antioksidanın VitE grubu olduğu belirlenmiştir
(p<0,05). Çalışma sonucunda, etlik piliçlerin rasyonlarına doğal antioksidan
ilavesinin performans değerlerine olumlu etkisi olduğu; ayrıca antioksidan
aktivitesi açısından en etkili doğal antioksidanın vitamin E olduğu kanısına
varılmıştır.

References

  • .

Effect of natural antioxidant supplementation on performance, meat pH values, antioxidant activity of liver and blood in broiler diets

Year 2017, Volume: 88 Issue: 2, 82 - 94, 15.06.2017

Abstract

In
this study, the effects of dietary supplementation with natural antioxidants as
alpha-tocopherol, grape seed extract and green tea extract on performance,
post-slaughter meat pH values, total antioxidant activity (TAA), superoxide
dismutase (SOD) level and amount of lipid peroxidation by-products (TBARS) in broilers
were examined. During the 41-day experiment, 128 one-day old male chicks were
used and the study was carried out with 1 control and 3 treatment groups, each
of them consist 32 chicks. The control group fed with basal diet without
antioxidant additives (NK) and the experimental groups diets include 0,4 g/kg
vitamin E (VitE), 0,25 g/kg grape seed extract (ÜÇE) and 0,4 g/kg green tea
extract (YÇE) respectively to contain 200 mg/kg total polyphenols in each diet.
As a result of the experiment, there was no significant difference between the
groups about feed consumption and post-slaughter meat pH values (p>0,05).
Statistically significant differences were found in body weight, body weight
gain and feed conversion rate compared to the control group (p<0,05).
Vitamin E group was identified as the most effective natural antioxidant in
terms of total antioxidant activity and scavenging of the lipid peroxidation
by-products (p<0,05). It is concluded that natural antioxidant
supplementation in broiler diets have positive effect on growth performance,
and vitamin E is the most effective natural antioxidant in terms of antioxidant
activity.

References

  • .
There are 1 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Veterinary Surgery
Journal Section Research Article
Authors

Erinç Gümüş This is me

Seher Küçükersan This is me

Publication Date June 15, 2017
Submission Date March 22, 2017
Acceptance Date April 14, 2017
Published in Issue Year 2017 Volume: 88 Issue: 2

Cite

Vancouver Gümüş E, Küçükersan S. Etlik piliç rasyonlarına doğal antioksidan ilavesinin performans, et pH değeri ile karaciğer ve kanda antioksidan aktiviteye etkisi. Vet Hekim Der Derg. 2017;88(2):82-94.

Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society) is an open access publication, and the journal’s publication model is based on Budapest Access Initiative (BOAI) declaration. All published content is licensed under a Creative Commons CC BY-NC 4.0 license, available online and free of charge. Authors retain the copyright of their published work in Veteriner Hekimler Derneği Dergisi (Journal of Turkish Veterinary Medical Society). 

Veteriner Hekimler Derneği / Turkish Veterinary Medical Society