Geniş çaplı ve sistematik insan hakları ihlallerinin sıklıkla vuku bulduğu günümüzün anarşik nitelikli uluslararası sisteminde hem insan haklarının hem de uluslararası barış ve güvenliğin korunmasının sağlanması için çözüm olarak öne sürülen koruma sorumluluğu yaklaşımının devlet içi çatışmalar karşısında çözümsüz kalan uluslararası hukukun dışında bırakılmaması gerektiği savunulur. İnsani müdahalenin eksik ve sorunlu yönlerini tamamlamaya çalışan koruma sorumluluğu, korurken sorumluluk, sorumlu koruma ve odak noktaları girişimleri gibi açılımlar vasıtasıyla devlet içi çatışmalarda sivillerin korunması için müdahale hakkı uluslararası hukuka dahil edilmeye çalışılmaktadır. Yaklaşımlar ve türevlerinin içeriğindeki eksiklikler ile uygulamaların teoriden farklı ürettiği kötü sonuçlar meşruiyeti zayıflatarak bir uluslararası hukuk normu oluşumunu engellemektedir. Koruma sorumluluğu yaklaşımının meşruiyetinin sağlanması için hala gidilecek çok uzun bir yol olsa da BM kararları, bildirgeler, raporlar ve mahkeme kararlarında sıklıkla yer verilmesi, hükümetler arası ve hükümet dışı uluslararası organizasyonların/STK’ların yoğun çalışmaları ve uluslararası toplum tarafından gerçekleştirilen başarılı müdahale uygulamaları geleceğe yönelik ümitleri yeşertmektedir. Bu bağlamda 2007 Kenya seçimlerinde yaşanan iç çatışmalar karşısında uluslararası toplumun önleme safhasında hızlı ve koordineli şekilde yürüttüğü koruma sorumluluğunun başarısı yaklaşımın gelişimi konusunda beklentileri yükseltmiştir. Bu çalışmanın amacı koruma sorumluluğu yaklaşımının geleceğine ışık tutmak için yaklaşımın mevcut durumunu değerlendirmek ve 2007-2013 Kenya seçimlerinde yaşanan iç çatışmalar karşısında uluslararası toplumun uyguladığı başarılı diplomatik müdahalenin koruma sorumluluğunun gelişim sürecine katkısını değerlendirmektir.
In this study, it is aimed to analyze the success of humanitarian intervention's successor responsibility to protect approach and its nitiatives trying to complement problematic aspects such as responsibility while protecting, responsible protection and focal points advocating for the inclusion of the right to intervene in international law, which remains unsolved in the protection of human rights and international peace and security in the face of internal conflicts. In the first part of the study, it is seen that the weakness of the legality ground of the approaches, the deficiencies in their content and bad practices how prevent the formation of international law and custom law by weakening the legitimacy. However, although there is still a long way to go in terms of the legitimacy of the approach, the frequent inclusion of UN resolutions, declarations, reports and court decisions, the intensive work of intergovernmental and non-governmental organizations and successful intervention practices raise hopes for the future. In this context, in the second part, the success of the international community's rapid and coordinated diplomatic intervention in the prevention phase of 2007 Kenyan internal conflicts, which raised expectations about the development of the approach, will be analyzed. It is hoped that this study will contribute to Turkish literature.
Humanitarian Intervention Responsibility to Protect Responsibility while Protecting Responsible Protection International Law
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | International Relations |
Journal Section | Makaleler |
Authors | |
Publication Date | January 20, 2021 |
Published in Issue | Year 2021 Volume: 9 Issue: 1 |