Research Article

ANALYSIS OF MUHARREM ERTAŞ'S VOCAL PERFORMANCE IN THE CONTEXT OF AVŞAR BOZLAĞI (KALKTI GÖÇ EYLEDİ AVŞAR ELLERİ)

Volume: 8 Number: 3 September 30, 2025
TR EN

AVŞAR BOZLAĞI (KALKTI GÖÇ EYLEDİ AVŞAR ELLERİ) ÖZELİNDE MUHARREM ERTAŞ’IN SES İCRASININ ANALİZİ

Öz

ÖZ Abdallar zaman zaman birçok farklı meslekle uğraşmış olsalar da en çok müzik ve özellikle düğün müzisyenliği ile ön plana çıkmıştır. Özellikle Kırşehir, Kırıkkale ve Yozgat başta olmak üzere Orta Anadolu Abdalları, müziği mesleki uğraş olarak düğünlerde icra etmiştir. Nitekim Muharrem Ertaş da söz konusu Abdal müziğini temsil eden önemli ustalardan biridir. Gerek repertuvarı gerekse icra özellikleri bağlamında birçok kişiye örnek olmuştur. Günümüzde ise karakteristik icra tavrı başkası tarafından örneklendirildiğinde hem vokal hem de bağlama tavrı bakımından hemen ayırt edilebilmektedir. Ancak Muharrem Ertaş’a ait icra özelliklerinin somutlaştırılabilmesi için icra analizinin yapılması gerekmektedir. Dolayısıyla bu çalışmada amaç Muharrem Ertaş’la özdeşlemiş olan Avşar Bozlağı özelinde ses icrasını tavır ve üslûp bağlamında incelemektir. Çalışmada nitel araştırma yönteminin betimsel tarama modeli, günümüz araştırma yöntemlerinden dijital etnografi (netnografya) ve içerik analizi yöntemleri kullanılmıştır. İlk olarak Muharrem Ertaş özelinde yapılan çalışmalar betimsel tarama modeliyle taranarak kodlanmıştır. Kodlanan veriler konu başlıklarına göre sınıflandırılarak çalışmanın kuramsal çerçevesi oluşturulmuştur. Daha sonra dijital etnografi yöntemiyle Muharrem Ertaş’a ait olduğu tespit edilen Avşar Bozlağı hem vokal hem de bağlama icrası bağlamında ayrı ayrı notaya aktarılarak üslup, tavır, kullanılan ağız özellikleri, türe yansıttığı süslemeler gibi teknik özellikler içerik analizi yöntemiyle betimlenerek yazıya aktarılmıştır. Çalışmanın evrenini oluşturan Avşar Bozlağı aynı zamanda örneklemi de yansıttığı için çalışma genel evren özelinde yapılmıştır. İcra analizi için bozlak seçilmiş olmasının nedeni ise Muharrem Ertaş’ın müzikal kimliğinin bozlaklarla ön plana çıkmış olmasıdır. Elde edilen veriler sonucunda Muharrem Ertaş’ın tiz rezonanas bölgesini kullandığı, çarpma, legato, triole, glottal atak ve yodel gibi teknikleri kullandığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Altay, H.(1981), Anayurttan Anadolu’ ya, Kültür Bakanlığı Yayınları, Ankara.
  2. Atalay, B. (1970). Abuşka Lügati veya Çağatay Sözlüğü. Ayyıldız Matbaası. Ankara.
  3. Aydın, İ. (2024). Geleneksel Anadolu Müzik Kültürlerinde Vokal İcranın Çalgı Pratikleriyle Duysal Etkileşimi: Ağız ve Hançere Tekniklerinin Oluşumunda Ezgisel Kodlar. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Yıldız Teknik Üniversitesi.
  4. Ayyıldız, S. (2020). Üslup, Tavır Kavramları ve İcra Teknikleri Çerçevesinde Thm’de Süslemeler. İdil, 72, 1290-1334.
  5. Bartok, B. (1991), Küçük Asya’dan Türk Halk Musikîsi, Çev.,Bülent Aksoy, Pan Yayınları. İstanbul.
  6. Boratav, P. N. (1982), Folklor ve Edebiyat, C. 2, Adam Yay., İstanbul.
  7. Duygulu, M (2014). Türk Halk Müziği Sözlüğü. Pan Yayıncılık, İstanbul.
  8. Haşhaş, S. (2022). Türk Halk Müziği. Efe Akademi Yayınları. İstanbul.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Interpretation in Turkish Folk Music

Journal Section

Research Article

Early Pub Date

August 13, 2025

Publication Date

September 30, 2025

Submission Date

June 28, 2025

Acceptance Date

July 22, 2025

Published in Issue

Year 1970 Volume: 8 Number: 3

APA
Aras Oruç, İ. (2025). AVŞAR BOZLAĞI (KALKTI GÖÇ EYLEDİ AVŞAR ELLERİ) ÖZELİNDE MUHARREM ERTAŞ’IN SES İCRASININ ANALİZİ. Yegah Müzikoloji Dergisi, 8(3), 1380-1397. https://doi.org/10.51576/ymd.1729426