Research Article

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRK HALK MÜZİĞİ DERLEME FAALİYETLERİNDE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

Volume: 9 Number: 1 March 4, 2026
EN TR

GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRK HALK MÜZİĞİ DERLEME FAALİYETLERİNDE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER

Öz

Türk halk müziği derleme faaliyetleri, geçmişten günümüze kültürel mirasın kayıt altına alınması ve gelecek kuşaklara aktarılması açısından önemli bir yer tutmaktadır. Bu araştırmanın amacı, geçmişten günümüze Türk halk müziği derleme faaliyetlerinde kullanılan ortamların, kaynak kişi profilinin ve dijital medya araçlarının değişim süreçlerini incelemektir. Bu araştırmada nitel araştırma desenlerinden tarihsel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Verilerin toplanması sürecinde konuya ilişkin kitaplar, tezler, akademik makaleler ile TRT Türk halk müziği repertuvarında yer alan türkü notaları incelenmiştir. Elde edilen bu veriler ilgili literatür doğrultusunda değerlendirilerek tarihsel süreç içerisindeki değişim ortaya konulmuştur. Derleme faaliyetlerinde kullanılan teknik araçların ve uygulama ortamlarının tarihsel süreç içinde değiştiği görülmektedir. Buna karşılık, derleme anlayışının temelini oluşturan kaynak kişi ve repertuvar odaklı yaklaşım büyük ölçüde korunmuştur. Erken dönemlerde derleme çalışmaları yazılı notlar ve dikte yöntemiyle yürütülürken, ses kayıt teknolojilerinin kullanılmaya başlanmasıyla süreç kayıt temelli bir yapıya dönüşmüştür. Günümüzde dijital medya araçlarının sağladığı teknik imkânlar sayesinde derleme faaliyetleri kaynak kişilerin doğal icra ortamlarında gerçekleştirilebilmekte ve böylece derleme sürecinin daha esnek ve çok boyutlu bir yapı kazandığı sonuçlarına ulaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

References

  1. Akkaş, S. (2015). Türkiye’de cumhuriyet dönemi kültür ve müzik Politikaları: (1923- 2000). Ankara: Sonçağ Yayıncılık.
  2. Aksu, C. (2010). Folklorumuzda türkü derlemeciliği. Güzel Sanatlar Enstitüsü Dergisi, (5), 1-5.
  3. Albayrak, N. (2012). Türkü. (Cilt 41, 611-612. ss.) Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi.
  4. Altınay, F. R. (2000). Cumhuriyet döneminde Türk halk müziği alanında yapılan bilimsel çalışmalar. (Doktora tezi). Ege Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İzmir.
  5. Artun, E. (2013). Türkü söyleme geleneği ile türkülerde tür, şekil ve tasnif üzerine düşünceler. (22-24 Mart) 4. Uluslararası Türk Dünyası Kültür Kurultayı, Türkü, Türkülerimiz, Öyküleriyle Türküler Sempozyumu, Fethiye-Muğla.
  6. Balkılıç, Ö. (2009). Cumhuriyet halk ve müzik-Türkiye’de müzik reformu 1922-1952. Ankara: Tan Kitabevi Yayınları.
  7. Bartok, B. (2017). Küçük Asya’dan Türk halk musıkisi. İstanbul: Pan Yayıncılık.
  8. Behar. C. (2012). Aşk olmayınca meşk olmaz, Geleneksel Osmanlı / Türk Müziğinde öğretim ve intikal. İstanbul: Yapı Kredi Yayınları.

Details

Primary Language

Turkish

Subjects

Musicology and Ethnomusicology

Journal Section

Research Article

Publication Date

March 4, 2026

Submission Date

January 11, 2026

Acceptance Date

February 21, 2026

Published in Issue

Year 2026 Volume: 9 Number: 1

APA
Güler, E. (2026). GEÇMİŞTEN GÜNÜMÜZE TÜRK HALK MÜZİĞİ DERLEME FAALİYETLERİNDE GÖRÜLEN DEĞİŞİMLER. Yegah Müzikoloji Dergisi, 9(1), 508-522. https://doi.org/10.51576/ymd.1860893

   download?token=eyJhdXRoX3JvbGVzIjpbXSwiZW5kcG9pbnQiOiJqb3VybmFsIiwib3JpZ2luYWxuYW1lIjoiZWJzY28ucG5nIiwicGF0aCI6ImNjMjcvMmJiOC8wNTdhLzY5ZTVlNmI2YzE1NGQzLjE3ODQ4MDQxLnBuZyIsImV4cCI6MTc3NjY3ODA4Nywibm9uY2UiOiJlMWI4NjM5YmU2OWI2ZjVjOGUzMGJjZjk5MTIzMTNiNCJ9.abV7HKRWK0ZS-LwT9Gan5KwjGMrb8Jqcz42sC72CQIE