Meyvelerde optimum derim zamanı (ODZ) belirlenmesi derim öncesi ve
sonrası dönemde meyve kalitesinin korunması ve kayıpların azaltılması için en
önemli faktörlerin başında gelmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de en yoğun
yetiştirilen Eşme ayva çeşidinde ODZ için uygun kriterlerin belirlenmesi
amaçlanmıştır. Bu amaçla 2 yıl süresince, küçük meyve döneminden derim tarihi
sonrasına kadar haftalık periyodlarla ağaçlardan meyve örnekleri alınarak
analizler yapılmıştır. Meyvelerde tam çiçeklenmeden derime kadar geçen gün
sayısı (TÇDG), meyve ağırlığı, meyve en ve boy gelişimi, nişasta parçalanması,
meyve eti sertliği, suda çözünür kuru madde miktarı, pH, titre edilebilir
asitlik, meyve kabuk rengi, etilen üretimi ve solunum hızı ölçümleri
yapılmıştır. Eşme ayva çeşidinde ODZ’nin
belirlenmesinde en kullanışlı kalite parametreleri olarak TÇDG, meyve kabuk
rengi (h° değeri), sertlik ve nişasta içeriği ön plana çıkmıştır. Meyvelerin
erken, optimum ve geç dönemde derimi için sırasıyla TÇDG sayısı 150-155 gün,
155-165 gün, 165-175 gün; kabuk renk skalası değeri 5-6, 7, 8; kabuk rengi h°
değeri 115°-110°, 110°-105°, 105°-100°, meyve eti sertliği 85-90 N, 75-80 N,
70-75 N; nişasta skalası değeri 4-5, 6, 7 olarak belirlenmiştir.
Determination of the optimum harvest date (OHD)
in fruit is one of the most important factors for preserving fruit quality and
reducing losses before and after harvest. In this study, it was aimed to determine suitable
criteria for OHD in Eşme, the most common varieties of quince grown in Turkey. For this purpose,
fruit samples were taken weekly from the small fruit period to the end of the
harvest date for a period of 2 years. The days after full blossom (DAFB), fruit weight,
width and length development, starch degradation, fruit flesh firmness, soluble
solid content, pH, titratable acidity, fruit ground color, ethylene production
and respiration rate were determined in fruit samples during fruit development
period. The most useful quality parameters for OHD determined in the Eşme
quince variety are DAFB, fruit ground color (h° value), flesh firmness and
starch index. DAFB for harvest early, optimum and late periods of fruit were
150-155 days, 155-165 days, 165-175 days; skin color scale values were 5-6, 7,
and 8; ground color h° values were 115°-110°, 110°-105°, and 105°-100°;
firmness were 85-90 N, 75-80 N, and 70-75 N; starch scale values were 4-5, 6,
and 7, respectively.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Engineering |
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | June 29, 2018 |
Acceptance Date | June 11, 2018 |
Published in Issue | Year 2018 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.