Dünya üzerinde 2000’den fazla zeytin çeşidi olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizin de hem yabanileri hem de kültür çeşitleri olarak büyük bir zenginliği olduğu bilinmektedir. Diğer zeytin yetiştiricisi ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de botanik tanımlaması yapılmamış, agronomik ve teknolojik özellikleri yeterince bilinmeyen çok sayıda zeytin tipi bulunmaktadır. Bu türlerin korunması geleceğin zeytin üretiminin güvence altına alınması bakımından oldukça önemlidir. “Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde yürütülen Zeytin Genetik Kaynaklarının Toplanması Muhafazası ve Karakterizasyonu” isimli proje kapsamında 2008 yılından itibaren tekrar survey çalışmalarına başlanmıştır. Karadeniz, Marmara ve Ege Bölgelerinde yapılan survey çalışmalar sonucunda 21 adet zeytin tipi toplanmıştır
Çalışmada 21 adet yeni zeytin tipinin Uluslararası Zeytin Konseyi tarafından hazırlanan Zeytin Çeşit Tanımlama
Kriterlerine göre bazı özelliklerine yer verilmiştir. 21 adet zeytin tipinin meyve şekli, meyve ağırlığı, yaprak şekli,
boğum arası uzunluğu, meme oluşumu, lentisellilik durumu, meyvede kararmanın başladığı yer ve tam olgunluk
dönemindeki meyve rengi özellikleri verilmiştir. Belirtilen özellikler bakımından tipler farklılık göstermişlerdir.
It is estimated to be greater than 2000 olive varieties in the world. There are greater olive wealth with plenty of wild olive and cultivars in Turkey. As the other olive growing countries, there are a lot of varieties which botanical, agronomical and technological characters are unknown in our country. To conservation of olive genetic resources is the most important mission as an Olive Research Institution. Surveys were started again under “Collection, Conservation and Characterization of Olive Genetic Resource” project in 2008. 21 olive types were collected during these surveys in Aegean, Black Sea and Marmara regionsIn this study, some characters of 21 olive types were shown which carried out according to Olive Methodology
prepared by International Olive Oil Council. Some characters, which are fruit shape and weight, leaf shape,
length of the internodes, nipple, presence of lenticels and size of lenticels, location of start of color change, color
at full maturity, were given in this work about 21 olive types. Types were found differences in these indicated
properties.
Other ID | JA55DT92KF |
---|---|
Journal Section | Article |
Authors | |
Publication Date | March 1, 2016 |
Published in Issue | Year 2016 Volume: 6 Issue: 1 |