BibTex RIS Kaynak Göster

Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde Tespit Edilen Yeni Zeytin Genotipleri

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 15 - 18, 01.03.2016

Öz

Dünya üzerinde 2000’den fazla zeytin çeşidi olduğu tahmin edilmektedir. Ülkemizin de hem yabanileri hem de kültür çeşitleri olarak büyük bir zenginliği olduğu bilinmektedir. Diğer zeytin yetiştiricisi ülkelerde olduğu gibi ülkemizde de botanik tanımlaması yapılmamış, agronomik ve teknolojik özellikleri yeterince bilinmeyen çok sayıda zeytin tipi bulunmaktadır. Bu türlerin korunması geleceğin zeytin üretiminin güvence altına alınması bakımından oldukça önemlidir. “Zeytincilik Araştırma Enstitüsünde yürütülen Zeytin Genetik Kaynaklarının Toplanması Muhafazası ve Karakterizasyonu” isimli proje kapsamında 2008 yılından itibaren tekrar survey çalışmalarına başlanmıştır. Karadeniz, Marmara ve Ege Bölgelerinde yapılan survey çalışmalar sonucunda 21 adet zeytin tipi toplanmıştır
Çalışmada 21 adet yeni zeytin tipinin Uluslararası Zeytin Konseyi tarafından hazırlanan Zeytin Çeşit Tanımlama
Kriterlerine göre bazı özelliklerine yer verilmiştir. 21 adet zeytin tipinin meyve şekli, meyve ağırlığı, yaprak şekli,
boğum arası uzunluğu, meme oluşumu, lentisellilik durumu, meyvede kararmanın başladığı yer ve tam olgunluk
dönemindeki meyve rengi özellikleri verilmiştir. Belirtilen özellikler bakımından tipler farklılık göstermişlerdir.

New Olive Genotypes Determined in Aegean, Marmara and Blacksea Regions

Yıl 2016, Cilt: 6 Sayı: 1, 15 - 18, 01.03.2016

Öz

It is estimated to be greater than 2000 olive varieties in the world. There are greater olive wealth with plenty of wild olive and cultivars in Turkey. As the other olive growing countries, there are a lot of varieties which botanical, agronomical and technological characters are unknown in our country. To conservation of olive genetic resources is the most important mission as an Olive Research Institution. Surveys were started again under “Collection, Conservation and Characterization of Olive Genetic Resource” project in 2008. 21 olive types were collected during these surveys in Aegean, Black Sea and Marmara regionsIn this study, some characters of 21 olive types were shown which carried out according to Olive Methodology
prepared by International Olive Oil Council. Some characters, which are fruit shape and weight, leaf shape,
length of the internodes, nipple, presence of lenticels and size of lenticels, location of start of color change, color
at full maturity, were given in this work about 21 olive types. Types were found differences in these indicated
properties.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA55DT92KF
Bölüm Makale
Yazarlar

Hülya Kaya

Mehmet Hakan Bu kişi benim

Filiz Sefer Bu kişi benim

Nurengin Mete Bu kişi benim

Öznur Çetin¹ Bu kişi benim

Mustafa Şahin Bu kişi benim

Uğur Güloğlu Bu kişi benim

Nurcan Uluçay Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Kaya, H., Hakan, M., Sefer, F., Mete, N., vd. (2016). Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde Tespit Edilen Yeni Zeytin Genotipleri. Zeytin Bilimi, 6(1), 15-18.
AMA Kaya H, Hakan M, Sefer F, Mete N, Çetin¹ Ö, Şahin M, Güloğlu U, Uluçay N. Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde Tespit Edilen Yeni Zeytin Genotipleri. Zeytin Bilimi. Mart 2016;6(1):15-18.
Chicago Kaya, Hülya, Mehmet Hakan, Filiz Sefer, Nurengin Mete, Öznur Çetin¹, Mustafa Şahin, Uğur Güloğlu, ve Nurcan Uluçay. “Ege, Marmara Ve Karadeniz Bölgelerinde Tespit Edilen Yeni Zeytin Genotipleri”. Zeytin Bilimi 6, sy. 1 (Mart 2016): 15-18.
EndNote Kaya H, Hakan M, Sefer F, Mete N, Çetin¹ Ö, Şahin M, Güloğlu U, Uluçay N (01 Mart 2016) Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde Tespit Edilen Yeni Zeytin Genotipleri. Zeytin Bilimi 6 1 15–18.
IEEE H. Kaya, M. Hakan, F. Sefer, N. Mete, Ö. Çetin¹, M. Şahin, U. Güloğlu, ve N. Uluçay, “Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde Tespit Edilen Yeni Zeytin Genotipleri”, Zeytin Bilimi, c. 6, sy. 1, ss. 15–18, 2016.
ISNAD Kaya, Hülya vd. “Ege, Marmara Ve Karadeniz Bölgelerinde Tespit Edilen Yeni Zeytin Genotipleri”. Zeytin Bilimi 6/1 (Mart 2016), 15-18.
JAMA Kaya H, Hakan M, Sefer F, Mete N, Çetin¹ Ö, Şahin M, Güloğlu U, Uluçay N. Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde Tespit Edilen Yeni Zeytin Genotipleri. Zeytin Bilimi. 2016;6:15–18.
MLA Kaya, Hülya vd. “Ege, Marmara Ve Karadeniz Bölgelerinde Tespit Edilen Yeni Zeytin Genotipleri”. Zeytin Bilimi, c. 6, sy. 1, 2016, ss. 15-18.
Vancouver Kaya H, Hakan M, Sefer F, Mete N, Çetin¹ Ö, Şahin M, Güloğlu U, Uluçay N. Ege, Marmara ve Karadeniz Bölgelerinde Tespit Edilen Yeni Zeytin Genotipleri. Zeytin Bilimi. 2016;6(1):15-8.