Bu çalışmanın
amacı, Türkiye’de zeytinyağı sanayicilerinin lisanslı depoculuk sistemi
hakkındaki görüş ve beklentilerini belirlemektir. Araştırmada tesadüfi olarak
seçilen 53 zeytinyağı işletmesi ziyaret edilmiş ve amaca uygun hazırlanan anket
formları yöneticilerle yüz yüze görüşülerek doldurulmuştur. Sanayicilerin
lisanslı depoculuk sistemine ilişkin görüşlerinin ölçülmesinde Beşli Likert
Ölçeği kullanılmıştır. İşletme yöneticilerinin lisanslı depoculuk hakkındaki
görüşleri açısından temel özellikleri gruplandırılmış; elde edilen gruplar
arasında farklılık olup olmadığını belirlemek için Varyans (one-way Anova),
Kruskall-Wallis ve Khikare analizleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda,
zeytinyağı sanayicilerinin genel olarak lisanslı depoculuk sistemi ve işleyişi
hakkında bilgi sahibi olmadıkları belirlenmiştir. Yasal düzenlemelerin hayata geçirilebilmesi
ve sistemden beklenen faydaların sağlanabilmesi için, sektördeki tüm
paydaşların sistemle ilgili konularda bilgilendirilmesi önerilmektedir.
The aim of
this study is to determine the views of the warehouse receipt system and the
expectations of olive oil producers in Turkey. To carry out the research, 53
randomly selected olive oil firms were visited, and through face-to-face
meetings with the managers the relevant questionnaires were filled in. The
five-point Likert Scale was used to measure the producers’ views regarding the
warehouse receipt system. The analysis of the variance, the Kruskall-Wallis and
the Chi-Square tests were used in order to analyse difference between the
groups of managers in terms of their views of licensed warehousing. As a result
of the research, it was determined that in general, olive oil producers have no
knowledge about the warehouse receipt system and its functioning. In order to
both implement legal regulations and to ensure the expected benefits from the
system, it was recommended to inform all the stakeholders in the sector on the
issues related to the system.
Subjects | Engineering |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | March 20, 2017 |
Submission Date | March 14, 2017 |
Acceptance Date | September 28, 2016 |
Published in Issue | Year 2017 Volume: 54 Issue: 1 |