BibTex RIS Cite

Ülkemizde Kişniş Coriandrum sativum L. Üretimi ve Bitkinin Genel Özellikleri

Year 2010, Issue: 354, 24 - 27, 01.01.2010

Abstract

Sistematikçilere göre dünya üzerinde 750.000-1.000.000 arasında bitki türünün bulunduğu tahmin edilmektedir. Bunlardan 500.000 kadarı tanımlanıp isimlendirilmiştir. Her yıl 2.000 kadar yeni tohumlu bitki türü tanımlanıp bilim dünyasına kazandırılmaktadır Stace, 1980 . Türkiye, değişik iklim koşullarına sahip olması ve üç floristik bölgenin kesiştiği bir coğrafyada bulunması nedeni ile bitki tür çeşitliliği bakımından oldukça zengindir. Floranın 1/3’ünü %34.8 endemik bitkiler oluşturmakta ve endemik tür sayısının 3700 civarında olduğu belirtilmektedir Şehirali ve ark. 2005 .

References

  • Akgül, A. 1993. Baharat Bilimi ve Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Der- neği Yayınları, No: 15, Ankara.
  • Arabacı, O. ve Bayram, E. 2005. Farklı sıra arası ve tohumluk mik- tarlarında Kişniş (Coriandrum sativum L.)’in bazı morfolojik ve tekno- lojik özelliklerinin belirlenmesi. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, Cilt I, 535-540.
  • Arslan, N. ve Gürbüz, B. 1994. Değişik Bölgelerden toplanan Kişniş (Coriandrum sativum L.) Populasyonlarında Verim ve Diğer Karakter- ler Üzerine Bir Araştırma. I. Tarla Bitkileri Kongresi Bildiri Kitabı, Cilt 1: 132-136, 25-29 Nisan 1994, İzmir.
  • Arslan, N., Gürbüz, B. ve Gümüşçü, A. 2002. Tıbbi Bitkiler İsim Klavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 1530, Ankara.
  • Avcı, A. B., Nia, R. A. ve Bayram, E. 2005. Bornova koşullarında yetiştirilen İran kökenli Kişniş (Coriandrum sativum var. vulgare)’ in verim ve kalite özellikleri. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, Cilt I, 477-482.
  • Başer, K. H. C. 1998. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Endüstriyel Kul- lanımı. Anadolu Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi, TAB Bülteni, 13-14, 19-34.
  • Baydar, H. 2009. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 51, Isparta.
  • Bayrak, A. 2006. Gıda Aromaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın- ları No.32, 497s, Ankara.
  • Bayramoğlu, M. M., Toksoy, D. ve Şen, G. 2009. Türkiye’de Tıbbi Bitki Ticareti. II. Ormancılıkta Sosyo-ekonomik Sorunlar Kongresi, 19- 21 Şubat 2009, Isparta.
  • Baytop, T. 1984. Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi. İstanbul Üniv. Ec- zacılık Fak. Yayınları, No:3255.
  • Baytop, T. 1994. Türkçe Bitki Adları Sözlüğü, Türk Dil Kurumu Ya- yınları, No: 578, Ankara.
  • Ceylan, A. 1987. Tıbbi Bitkiler II (Uçucu Yağ İçerenler). Ege Üniver- sitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 481, İzmir.
  • Diederichsen. A., 1996. Promoting the Conservation and Use of Underutilized and Neglected Crops 3. Coriander. Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research.Gatersleben/International Plant Genetic Resources Institute. ISBN: 92-9043-284-5
  • Doğan, A., Akgün, A. ve Bayrak, A. 1984. Türk kişnişlerinin uçucu yağ verimi ve uçucu yağların bileşenleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, 34 (1,2,3,4) 213-220.
  • Doğan, A. ve Akgün, A. 1987. Kişniş Üretimi, Bileşimi ve Kullanımı. Doğa Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi. 11, 2, 326-333.
  • Hornok, L. 1992. The cultivation of medicinal plants. Cultivation and Processing of Medicinal Plants (Ed. L. Hornok), Budapest, pp. 131- 136.
  • Kan, Y. ve İpek, A. 2002. Seçilmiş bazın Kişniş (Coriandrum sati- vum L.) hatlarının verim ve bazı özellikleri. 14. Bitkisel İlaç Hammad- deleri Toplantısı, 29-31 Mayıs 2002, 149-153, Eskişehir.
  • Karadoğan, T. ve Oral, E. 1994. Farklı sıra aralıkları uygulanan kiş- niş varyetelerinin verim ve verim unsurları ve kalite üzerine bir araş- tırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25 (39), 311-318.
  • Kaya, N., Yımaz, G. ve Telci, İ. 2000. Farklı zamanlarda ekilen kişniş (Coriandrum sativum L.) populasyonlarının agronomik ve tek- nolojik özellikleri. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24, 355-364.
  • Kızıl, S. ve Tonçer, Ö. 2005. Diyarbakır’da Tıbbi Bitkiler Piyasası ve Tüketim Potansiyeli. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi. Cilt I, 489- 492, Antalya.
  • Kızıl, S. ve İpek, A. 2004. Bazı Kişniş (Coriandrum sativum L.) hat- larında farklı sıra arası mesafelerinin verim, verim özellikleri ve uçucu yağ oranı üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 10 (3), 237-244.
  • Levey, M. 1973. Early Arabic Pharmocology 173, Leiden.
  • Özel, A., Güler, İ. ve Erden, K. 2009. Harran ovası koşullarında farklı ekim zamanlarının Kişniş (Coriandrum sativum L.)’in verim ve bazı bitkisel özelliklerine etkisi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 13(4): 41-48.
  • Özgüven,M., S.Sekin, B.Gürbüz, N.Şekeroğlu, F.Ayanoğlu ve S.Ekren. 2005. Tütün, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretimi ve Ticareti. VI. Teknik Tarım Kongresi Bildiri Kitabı, Cilt.1: 481-501, 3-7 Ocak 2005, Ankara.
  • Pamuk, A. 1998. Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi. Pamuk Yayıncılık ve Matbaacılık, 656s, İstanbul.
  • Stace, C. A. 1980. Plant Taxonomy and Biosystematics 7, London.
  • Saber, A. H. 1982. Chronogical Notes on Medicinal Plants, Ham- dard, 25 (1-4):57.
  • Şehirali S., Özgen M., Karagöz A., Sürek M., Adak S., Güvenç İ., Tan A., Burak M., Kaymak H.Ç., Kenar D., 2005. Bitki Genetik Kaynak- larının Korunma Ve Kullanımı. Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, 3-7 Ocak, Ankara, Cilt I., S: 253-274.
Year 2010, Issue: 354, 24 - 27, 01.01.2010

Abstract

References

  • Akgül, A. 1993. Baharat Bilimi ve Teknolojisi. Gıda Teknolojisi Der- neği Yayınları, No: 15, Ankara.
  • Arabacı, O. ve Bayram, E. 2005. Farklı sıra arası ve tohumluk mik- tarlarında Kişniş (Coriandrum sativum L.)’in bazı morfolojik ve tekno- lojik özelliklerinin belirlenmesi. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, Cilt I, 535-540.
  • Arslan, N. ve Gürbüz, B. 1994. Değişik Bölgelerden toplanan Kişniş (Coriandrum sativum L.) Populasyonlarında Verim ve Diğer Karakter- ler Üzerine Bir Araştırma. I. Tarla Bitkileri Kongresi Bildiri Kitabı, Cilt 1: 132-136, 25-29 Nisan 1994, İzmir.
  • Arslan, N., Gürbüz, B. ve Gümüşçü, A. 2002. Tıbbi Bitkiler İsim Klavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 1530, Ankara.
  • Avcı, A. B., Nia, R. A. ve Bayram, E. 2005. Bornova koşullarında yetiştirilen İran kökenli Kişniş (Coriandrum sativum var. vulgare)’ in verim ve kalite özellikleri. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi, Cilt I, 477-482.
  • Başer, K. H. C. 1998. Tıbbi ve Aromatik Bitkilerin Endüstriyel Kul- lanımı. Anadolu Üniversitesi Tıbbi ve Aromatik Bitki ve İlaç Araştırma Merkezi, TAB Bülteni, 13-14, 19-34.
  • Baydar, H. 2009. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Yayın No: 51, Isparta.
  • Bayrak, A. 2006. Gıda Aromaları. Gıda Teknolojisi Derneği Yayın- ları No.32, 497s, Ankara.
  • Bayramoğlu, M. M., Toksoy, D. ve Şen, G. 2009. Türkiye’de Tıbbi Bitki Ticareti. II. Ormancılıkta Sosyo-ekonomik Sorunlar Kongresi, 19- 21 Şubat 2009, Isparta.
  • Baytop, T. 1984. Türkiye’de Bitkiler İle Tedavi. İstanbul Üniv. Ec- zacılık Fak. Yayınları, No:3255.
  • Baytop, T. 1994. Türkçe Bitki Adları Sözlüğü, Türk Dil Kurumu Ya- yınları, No: 578, Ankara.
  • Ceylan, A. 1987. Tıbbi Bitkiler II (Uçucu Yağ İçerenler). Ege Üniver- sitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 481, İzmir.
  • Diederichsen. A., 1996. Promoting the Conservation and Use of Underutilized and Neglected Crops 3. Coriander. Institute of Plant Genetics and Crop Plant Research.Gatersleben/International Plant Genetic Resources Institute. ISBN: 92-9043-284-5
  • Doğan, A., Akgün, A. ve Bayrak, A. 1984. Türk kişnişlerinin uçucu yağ verimi ve uçucu yağların bileşenleri. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yıllığı, 34 (1,2,3,4) 213-220.
  • Doğan, A. ve Akgün, A. 1987. Kişniş Üretimi, Bileşimi ve Kullanımı. Doğa Türk Tarım ve Ormancılık Dergisi. 11, 2, 326-333.
  • Hornok, L. 1992. The cultivation of medicinal plants. Cultivation and Processing of Medicinal Plants (Ed. L. Hornok), Budapest, pp. 131- 136.
  • Kan, Y. ve İpek, A. 2002. Seçilmiş bazın Kişniş (Coriandrum sati- vum L.) hatlarının verim ve bazı özellikleri. 14. Bitkisel İlaç Hammad- deleri Toplantısı, 29-31 Mayıs 2002, 149-153, Eskişehir.
  • Karadoğan, T. ve Oral, E. 1994. Farklı sıra aralıkları uygulanan kiş- niş varyetelerinin verim ve verim unsurları ve kalite üzerine bir araş- tırma. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 25 (39), 311-318.
  • Kaya, N., Yımaz, G. ve Telci, İ. 2000. Farklı zamanlarda ekilen kişniş (Coriandrum sativum L.) populasyonlarının agronomik ve tek- nolojik özellikleri. Turkish Journal of Agriculture and Forestry, 24, 355-364.
  • Kızıl, S. ve Tonçer, Ö. 2005. Diyarbakır’da Tıbbi Bitkiler Piyasası ve Tüketim Potansiyeli. Türkiye VI. Tarla Bitkileri Kongresi. Cilt I, 489- 492, Antalya.
  • Kızıl, S. ve İpek, A. 2004. Bazı Kişniş (Coriandrum sativum L.) hat- larında farklı sıra arası mesafelerinin verim, verim özellikleri ve uçucu yağ oranı üzerine etkileri. Tarım Bilimleri Dergisi, 10 (3), 237-244.
  • Levey, M. 1973. Early Arabic Pharmocology 173, Leiden.
  • Özel, A., Güler, İ. ve Erden, K. 2009. Harran ovası koşullarında farklı ekim zamanlarının Kişniş (Coriandrum sativum L.)’in verim ve bazı bitkisel özelliklerine etkisi. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 13(4): 41-48.
  • Özgüven,M., S.Sekin, B.Gürbüz, N.Şekeroğlu, F.Ayanoğlu ve S.Ekren. 2005. Tütün, Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Üretimi ve Ticareti. VI. Teknik Tarım Kongresi Bildiri Kitabı, Cilt.1: 481-501, 3-7 Ocak 2005, Ankara.
  • Pamuk, A. 1998. Şifalı Bitkiler Ansiklopedisi. Pamuk Yayıncılık ve Matbaacılık, 656s, İstanbul.
  • Stace, C. A. 1980. Plant Taxonomy and Biosystematics 7, London.
  • Saber, A. H. 1982. Chronogical Notes on Medicinal Plants, Ham- dard, 25 (1-4):57.
  • Şehirali S., Özgen M., Karagöz A., Sürek M., Adak S., Güvenç İ., Tan A., Burak M., Kaymak H.Ç., Kenar D., 2005. Bitki Genetik Kaynak- larının Korunma Ve Kullanımı. Türkiye Ziraat Mühendisliği VI. Teknik Kongresi, 3-7 Ocak, Ankara, Cilt I., S: 253-274.
There are 28 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Journal Section Research Article
Authors

Erman Beyzi This is me

Bilal Gürbüz This is me

Publication Date January 1, 2010
Published in Issue Year 2010 Issue: 354

Cite

APA Beyzi, E., & Gürbüz, B. (2010). Ülkemizde Kişniş Coriandrum sativum L. Üretimi ve Bitkinin Genel Özellikleri. Ziraat Mühendisliği(354), 24-27.