Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı

Yıl 2019, Cilt: 31 Sayı: 1, 241 - 248, 15.03.2019

Öz

Susam
bünyesinde yağ, karbonhidrat, protein, Ca, Fe, Mn, Zn, Mg, Cu ve Se gibi
mineralleri bulunduran, besleyici özelliği yüksek olan, ancak oksalik asit,
fıtık asidi ve selüloz gibi insan sağlığına zararlı etken maddelerini de içeren
yağlı bir tohumdur. Susam danesi, yağının çıkarılması ve tahin yapımı gibi
amaçlarla deformasyona uğratıldığı durumda, içerdiği mineraller zarının
bünyesindeki asit ve selüloz ile kimyasal reaksiyona girerek birçok hastalığın
oluşumuna neden yapılarak oluşturmaktadır. Susam kabuğundaki asitler ve
selülozun bu zararlarından dolayı tüketilmeden önce soyulması bir
zorunluluktur. Uygulanmakta olan susam zarı soyma yöntemlerinde susam
danelerini nemlendirme karıştırıcı ile nemlenerek şişmiş zarları parçalamak,
tuzlu suda bekletme, yıkama ve en son aşamada ise fırında kavrularak tüketime hazır
hale gelmektedir. Mevcut durumda bir ton susamın zarını soymak için 20 ton su
ve 3 ton tuz kullanılmaktadır. Ayrıca işlem 24 saatte 9 çalışan ile
yapılabilmektedir. Tasarlanan ve SANTEZ projesi kapsamında imalatı
gerçekleştirilen makine de ise tuz kullanımı tamamen elimine edilmiş, susam
miktarının yaklaşık olarak 2 katı kadar su tüketilmiş ve işlem sadece 3 saatte
sadece bir çalışan ile gerçekleştirilmiştir.

Kaynakça

  • [1] Rechtenbach K, Nitz S. Extraction of gamma-tochopherol and lignan compounds of Sesamum indicum L. With accelerated solvent extraction (ASE). Sci Publ No:3. Technische Universitat München, Germany, 1999. http://www.rechtenbach.de 24.02.2017. [2] Katsuzaki H, Kawakishi S, Osawa T. Sesaminol glucosides in sesame seeds. Phytochem 1994; 35:773-776. [3] Johnson AH, Peterson MS. Encyclopaedia of Food Technology, 1974; pp. 793-795.The Avi Publishing Company, Inc. Westport Connecticut. [4] Ashri A. Sesame. 1989; 375-387. [5] Röbbelen G, Downey RK. Ashri A. Oil Crops of the World-their Breeding & Utilization. Mc Graw-Hill Publishing Company, 1989. [6] Tunde-Akitunde TY, Oke MO, Akitunde BO. Sesame seed. 2011; ISBN:978-953-510665-4, Intech available from http://www.intechopen.com/books/oilseeds/sesameseed/ 24.02.2019 [7] Carbonell-Barrachina AA, Lluch Pe´rez-Munera MA, Hernando II, Castillo S. Effects of Chemical Dehulling of Sesame on Color and Microstructure. Food Chem 2009; 15(3):229-234 [8] Bulayci Brothers Industry Trade Co. Ltd., 2003. http://www.bulayhan.com 24.02.2019 [9] Yehia GM, Hussein OA, Yaldes IA. Wet decortication of sesame seeds by new methods, 2002. http://www.unu.edu/unupress/food/8F121e/8F121E09 24.02.2019 [10] Gürmaksan. Tahin, helva, lokum gıda makinaları, 2003. http://www.telerehber.com/gurmaksan/urun4.htm 14.03.2018 [11] Gümüs Food Machinery Manufacturing. Sesame processing unit, 2003.http://www.gumusmak.com/susamtr.htm 25.05.2017 [12] Girgis MF. (1968) Method for Peeling and Processing Grain. 3419056 USA patent. [13] Dopp S. (1968) Device for the Wet Treating of Seed Material. 4628807 numaralı patent. [14] Latreyte S. (1988) Produce peeling machine particularly for shelling nuts 4785729 numaralı patent. [15] Beeler ML. (1997) Peeler with inclined grooves inside wall. 5617783 numaralı patent. [16] Elleuch M, Besbes S, Roiseux O, Blecker C, Attia H. Quality characteristics of sesame seeds and by-products. Food Chem 2006; 103: 641–650. [17] Al-Ismail K, Alawamleh N, Al-Dabbas M. Effect of roasting and dehulling on antioxidant activity, oil quality and protein functionality of sesame seeds used in tahina and halawa. Madridge J Food Technol 2018; (1): 109-114
Yıl 2019, Cilt: 31 Sayı: 1, 241 - 248, 15.03.2019

Öz

Kaynakça

  • [1] Rechtenbach K, Nitz S. Extraction of gamma-tochopherol and lignan compounds of Sesamum indicum L. With accelerated solvent extraction (ASE). Sci Publ No:3. Technische Universitat München, Germany, 1999. http://www.rechtenbach.de 24.02.2017. [2] Katsuzaki H, Kawakishi S, Osawa T. Sesaminol glucosides in sesame seeds. Phytochem 1994; 35:773-776. [3] Johnson AH, Peterson MS. Encyclopaedia of Food Technology, 1974; pp. 793-795.The Avi Publishing Company, Inc. Westport Connecticut. [4] Ashri A. Sesame. 1989; 375-387. [5] Röbbelen G, Downey RK. Ashri A. Oil Crops of the World-their Breeding & Utilization. Mc Graw-Hill Publishing Company, 1989. [6] Tunde-Akitunde TY, Oke MO, Akitunde BO. Sesame seed. 2011; ISBN:978-953-510665-4, Intech available from http://www.intechopen.com/books/oilseeds/sesameseed/ 24.02.2019 [7] Carbonell-Barrachina AA, Lluch Pe´rez-Munera MA, Hernando II, Castillo S. Effects of Chemical Dehulling of Sesame on Color and Microstructure. Food Chem 2009; 15(3):229-234 [8] Bulayci Brothers Industry Trade Co. Ltd., 2003. http://www.bulayhan.com 24.02.2019 [9] Yehia GM, Hussein OA, Yaldes IA. Wet decortication of sesame seeds by new methods, 2002. http://www.unu.edu/unupress/food/8F121e/8F121E09 24.02.2019 [10] Gürmaksan. Tahin, helva, lokum gıda makinaları, 2003. http://www.telerehber.com/gurmaksan/urun4.htm 14.03.2018 [11] Gümüs Food Machinery Manufacturing. Sesame processing unit, 2003.http://www.gumusmak.com/susamtr.htm 25.05.2017 [12] Girgis MF. (1968) Method for Peeling and Processing Grain. 3419056 USA patent. [13] Dopp S. (1968) Device for the Wet Treating of Seed Material. 4628807 numaralı patent. [14] Latreyte S. (1988) Produce peeling machine particularly for shelling nuts 4785729 numaralı patent. [15] Beeler ML. (1997) Peeler with inclined grooves inside wall. 5617783 numaralı patent. [16] Elleuch M, Besbes S, Roiseux O, Blecker C, Attia H. Quality characteristics of sesame seeds and by-products. Food Chem 2006; 103: 641–650. [17] Al-Ismail K, Alawamleh N, Al-Dabbas M. Effect of roasting and dehulling on antioxidant activity, oil quality and protein functionality of sesame seeds used in tahina and halawa. Madridge J Food Technol 2018; (1): 109-114
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm MBD
Yazarlar

Zülküf Demir 0000-0002-0685-3712

Yayımlanma Tarihi 15 Mart 2019
Gönderilme Tarihi 28 Ekim 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 31 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Demir, Z. (2019). Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 31(1), 241-248.
AMA Demir Z. Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. Mart 2019;31(1):241-248.
Chicago Demir, Zülküf. “Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 31, sy. 1 (Mart 2019): 241-48.
EndNote Demir Z (01 Mart 2019) Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 31 1 241–248.
IEEE Z. Demir, “Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı”, Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 31, sy. 1, ss. 241–248, 2019.
ISNAD Demir, Zülküf. “Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 31/1 (Mart 2019), 241-248.
JAMA Demir Z. Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2019;31:241–248.
MLA Demir, Zülküf. “Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı”. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, c. 31, sy. 1, 2019, ss. 241-8.
Vancouver Demir Z. Susam Zarı Soyma Makinesinin Tasarımı. Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi. 2019;31(1):241-8.