Susam
bünyesinde yağ, karbonhidrat, protein, Ca, Fe, Mn, Zn, Mg, Cu ve Se gibi
mineralleri bulunduran, besleyici özelliği yüksek olan, ancak oksalik asit,
fıtık asidi ve selüloz gibi insan sağlığına zararlı etken maddelerini de içeren
yağlı bir tohumdur. Susam danesi, yağının çıkarılması ve tahin yapımı gibi
amaçlarla deformasyona uğratıldığı durumda, içerdiği mineraller zarının
bünyesindeki asit ve selüloz ile kimyasal reaksiyona girerek birçok hastalığın
oluşumuna neden yapılarak oluşturmaktadır. Susam kabuğundaki asitler ve
selülozun bu zararlarından dolayı tüketilmeden önce soyulması bir
zorunluluktur. Uygulanmakta olan susam zarı soyma yöntemlerinde susam
danelerini nemlendirme karıştırıcı ile nemlenerek şişmiş zarları parçalamak,
tuzlu suda bekletme, yıkama ve en son aşamada ise fırında kavrularak tüketime hazır
hale gelmektedir. Mevcut durumda bir ton susamın zarını soymak için 20 ton su
ve 3 ton tuz kullanılmaktadır. Ayrıca işlem 24 saatte 9 çalışan ile
yapılabilmektedir. Tasarlanan ve SANTEZ projesi kapsamında imalatı
gerçekleştirilen makine de ise tuz kullanımı tamamen elimine edilmiş, susam
miktarının yaklaşık olarak 2 katı kadar su tüketilmiş ve işlem sadece 3 saatte
sadece bir çalışan ile gerçekleştirilmiştir.
Susam Susam zarı Susam zarını soyma Susam zarını soyma makinesi Susam kabuğunu soyma makinesi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | MBD |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mart 2019 |
Gönderilme Tarihi | 28 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 31 Sayı: 1 |