Year 2017, Volume 42, Issue 4, Pages 431 - 436 2017-05-15

NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI
RESEARCH ON OCCURRENCE OF MITES IN CHEESE CONSUMED IN NIGDE PROVINCE

Mustafa Karatepe [1] , Cemalettin Bağcı [2] , Bilge Karatepe [3] , Tuğba Şenel [4] , Ayda Karadere [5]

242 462

Bu çalışma, Niğde yöresi peynirlerinde akar varlığının ortaya çıkarılması ve bölgenin akar enfestasyonu durumunun saptanması amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, Haziran-Kasım 2011 tarihleri arasında Niğde yöresinden toplam 226 adet peynir (61 adet kaşar ve 165 adet tulum) toplanmış ve akar varlığı yönünden incelenmiştir. Çalışma sonucunda incelenen 226 adet peynir numunesinin 2 (%0.88)’sinde Acarus siro varlığı tespit edilmiştir. Acarus siro’nun yumurta, nimf ve erişkin dönemlerine rastlanmış olup larva dönemi ise belirlenememiştir. Akarların peynirlerdeki aylık prevalansı %0-2 arasında saptanmıştır. Aylara göre A. siro prevalansı, Ağustos ayında %2, Eylül ayında %1.85 olarak saptanmış buna karşılık çalışma yapılan diğer aylarda enfestasyon tespit edilmemiştir.

 

Sonuç olarak, Niğde yöresi peynirlerinde akar varlığı ilk kez bu çalışma ile belirlenmiş ve incelenen peynirlerde %0.88 oranında akar saptanmıştır.

The objective of this study is to examine the prevalence of mites in the cheese of Nigde region and to determine the state of the infestation in the region. The study examines the presence of mites in 226 cheese samples (61 Turkish kashar cheese samples and 165 tulum cheese samples) collected between June-November 2011. The results show that mites were detected in 2 (0.88%) out of 226 cheese samples tested. Eggs, nymph and adult stages of the Acarus siro were seen in the cheese, whereas no larvae stage were found. Monthly prevalence of mites was determined as between 0-2% in the cheeses. A prevalence was only detected in August (2%) and September (1.85%), whereas, in the other months infestation was not found.

 

In conclusion, this study is the first one to identify the prevalence of mites in the cheese of Nigde region. Also, the rate of mites in the cheese examined was established as 0.88%.

Subjects Science
Other ID GD17019
Journal Section Articles
Authors

Author: Mustafa Karatepe
Institution: NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ, BOR MESLEK YÜKSEKOKULU
Country: Turkey


Author: Cemalettin Bağcı
Institution: NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ, BOR MESLEK YÜKSEKOKULU
Country: Turkey


Author: Bilge Karatepe
Institution: NİĞDE ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ, BOR MESLEK YÜKSEKOKULU
Country: Turkey


Author: Tuğba Şenel
Institution: Ömer Halisdemir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü
Country: Turkey


Author: Ayda Karadere
Institution: Ömer Halisdemir Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü
Country: Turkey


Dates

Publication Date: May 15, 2017

Bibtex @research article { gida292225, journal = {GIDA}, issn = {1300-3070}, eissn = {1309-6273}, address = {Gıda Teknolojisi Derneği}, year = {2017}, volume = {42}, pages = {431 - 436}, doi = {}, title = {NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI}, key = {cite}, author = {Karatepe, Mustafa and Bağcı, Cemalettin and Karatepe, Bilge and Şenel, Tuğba and Karadere, Ayda} }
APA Karatepe, M , Bağcı, C , Karatepe, B , Şenel, T , Karadere, A . (2017). NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. GIDA, 42 (4), 431-436. Retrieved from http://dergipark.org.tr/gida/issue/28257/292225
MLA Karatepe, M , Bağcı, C , Karatepe, B , Şenel, T , Karadere, A . "NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI". GIDA 42 (2017): 431-436 <http://dergipark.org.tr/gida/issue/28257/292225>
Chicago Karatepe, M , Bağcı, C , Karatepe, B , Şenel, T , Karadere, A . "NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI". GIDA 42 (2017): 431-436
RIS TY - JOUR T1 - NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI AU - Mustafa Karatepe , Cemalettin Bağcı , Bilge Karatepe , Tuğba Şenel , Ayda Karadere Y1 - 2017 PY - 2017 N1 - DO - T2 - GIDA JF - Journal JO - JOR SP - 431 EP - 436 VL - 42 IS - 4 SN - 1300-3070-1309-6273 M3 - UR - Y2 - 2019 ER -
EndNote %0 THE JOURNAL OF FOOD NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI %A Mustafa Karatepe , Cemalettin Bağcı , Bilge Karatepe , Tuğba Şenel , Ayda Karadere %T NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI %D 2017 %J GIDA %P 1300-3070-1309-6273 %V 42 %N 4 %R %U
ISNAD Karatepe, Mustafa , Bağcı, Cemalettin , Karatepe, Bilge , Şenel, Tuğba , Karadere, Ayda . "NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI". GIDA 42 / 4 (May 2017): 431-436.
AMA Karatepe M , Bağcı C , Karatepe B , Şenel T , Karadere A . NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. GIDA. 2017; 42(4): 431-436.
Vancouver Karatepe M , Bağcı C , Karatepe B , Şenel T , Karadere A . NİĞDE YÖRESİNDE TÜKETİME SUNULAN PEYNİRLERDE AKAR VARLIĞININ ARAŞTIRILMASI. GIDA. 2017; 42(4): 436-431.