Dried fruits and nuts are considered as healthy snacks and they are often consumed together in the Turkish diet. In this study, in order to evaluate the effect of consumption of some dried fruits (figs, apricots, raisins) together with several nuts (almonds, walnuts, hazelnuts), total flavonoids have been investigated spectrophotometrically at different phases of simulated gastrointestinal digestion, using an in vitro model. The results revealed that consumption of fig-almond, apricot-hazelnut and fig-hazelnut mixtures resulted in respectively 9, 18 and 92% higher total flavonoid recoveries in the dialyzed fraction in comparison to their consumption alone. Current study provided valuable insights into the changes that occur in total flavonoid content during in vitro gastrointestinal digestion of dried fruits and nuts, commonly consumed together.
Dried fig dried apricot raisin almond walnut hazelnut gastrointestinal digestion
Kuru meyveler ve kuruyemişler sağlıklı atıştırmalıklar olup, Türk diyetinde sıkça beraber tüketilmektedirler. Bu çalışmada, bazı kuru meyvelerin (incir, kayısı, üzüm) çeşitli kuruyemişler (badem, ceviz, fındık) ile birlikte tüketiminin etkisini araştırmak amacıyla gastrointestinal sindirim sistemi simülasyonunun farklı evrelerinde toplam flavonoid madde miktarı in vitro model kullanılarak spektrofotometrik olarak değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar incir-badem, kayısı-fındık ve incir-fındık karışımlarının birlikte tüketiminin ayrı ayrı tüketilmesine göre sırasıyla %9, %18 ve %92 daha fazla toplam flavonoid madde emilimi sağladığını göstermiştir. Bu çalışma birlikte tüketimi yaygın olan kuru meyve ve kuruyemişlerin in vitro gastrointestinal sindirimi sırasında toplam flavonoid madde içeriğinde meydana gelen değişimlerle ilgili değerli bilgiler sağlamıştır.
Kuru incir kuru kayısı kuru üzüm badem ceviz fındık gastrointestinal sindirim
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 39 Sayı: 4 |