Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster
Yıl 2019, Cilt: 41 Sayı: 3, 235 - 242, 01.07.2019
https://doi.org/10.20515/otd.453211

Öz

This research was conducted between October
2017 and January 2018 with female academicians in Artvin Coruh University.
The
purpose of this study was determine that the effects level of knowledge and
educational attainment of female academics on nutritional habits, nutritional
preference and nutritional status. The data for the research was collected by
questionnaires. 70 female academicians participated in the study. The results
of the survey were evaluated using SPSS 19. According to the Body Mass Index (BMI),
2.9% of participants were
underweight, 51.4% were of normal weight, 41.4% of them
were mildly obese and 4% of the participants were obese. When meal consumption
was assessed, it was determined that 71.4% had skipped meals. When they are
sick or tired, many of the academics have reported that they eat less food than
they normally consume, when there is joy or excitement, there is no change in
nutrient consumption. Half of the female academicians were found to consume
light, low calorie and diabetic products. The relationship between light
product consumption and attention to label readings was not statistically
significant when assessed. A statistically significant relationship was found
between fast food consumption frequency and nutrition education status. It was
found that 21.4% of the participants in nutrition training did not consume any
fast food and 42.9% consumed only 1-2 times a month. There was no statistically
significant relationship between the number of main meals consumed by the
participants and the between BMIs.

Kaynakça

  • 1. Yücel, B., (2015). Sağlık Çalışanlarının Beslenme Alışkanları Ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, Ankara.
  • 2. Sakar, E., (2013). İlköğretim Okullarında Görevli Öğretmenlerin Beslenme Alışkanlıkları Ve Beslenme Bilgi Düzeyleri, Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, İstanbul.
  • 3. Baysal, A. (2014), Beslenme, 15. Baskı, Hatipoğlu Yayınları, Ankara, ISBN 978-975-7527-73-2, 110s.
  • 4. Akbulut, G., (2002). Türkiye Diyetisyenlerinin Beslenme Bilgi, Tutum, Davranışlarının Saptanmasına Yönelik Bir Çalışma, Bilim Uzmanlığı Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • 5. Kavas, A. (2003), Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Beslenme, 4. Baskı, Literatür Yayıncılık, Ankara, s.1-4.
  • 6. Birsen, E.B., (2004). Yetişkinlerin Yağ ve Kolesterol Hakkındaki Bilgi Düzeyleri, Yüksek Lisans Tez, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • 7. Özdoğan, B. (1991). Amasya İli Merkez Sağlık Ocağı Bölgesinde Besleme Alışkanlıkları, Bilim Uzmanlığı Tez, Hacettepe Üniversitesi, Ankara,
  • 8. Yücecan, S., Pekcan, G., Mercanlıgil, S., Şişman, B.A., Tayfur, M., Ersoy, G., Başoğlu, S., Karaağaoğlu, N. ve Rakıcıoğlu N. (1999), Ankara İli, İlçi ve Köylerinde Yaşayan Ailelerin Beslenme Kültürleri Ve Etkileyen Etmenler. Ankara İli Beslenme Alışkanlıkları Ve Mutfak Kültürü. Vekam Yayın No:1, s.231-248.
  • 9. Aytekin, F., (1993). Ankara’da Farklı Sosyo Ekonomik Düzeyde Ailelerin Beslenme Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler Üzerinde Bir Araştırma, A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • 10. Kılıç, E., Şanlıer, N. Üç Kuşak Kadınının Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. Kastamonu Eğitim Dergisi. 2007; 15 (1), 31-44.
  • 11. Sağlık Bakanlığı, (2006), Ulusal Hanehalkı Araştırması-2003 Temel Bulgular, Sağlık Bakanlığı, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, Hıfzıssıhha Mektebi Müdürlüğü, Ankara.
  • 12. Özçelik, A. Sağlık Personelinin Beslenme Alışkanlıkları Üzerinde Bir Araştırma. Gıda. 2000; 25(2); 93-99.
  • 13. Yılmaz, M. K., Ünal, S. Tüketicilerin Düşük Kalorili (Light) Ürünlere Yönelik Tutumları -Erzurum İlinde Pilot Çalışma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2006; 8(2) : 412- 433 .
  • 14. Sürücüoğlu, M., Çakıroğlu F. Ankara Üniversitesi Öğrencilerinin Hızlı Hazır Yiyecek Tercihleri Üzerinde Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi. 2000; 6(3); 116- 121.
  • 15. Gündüz, O., Emir, M. Dondurulmuş Gıda Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Analizi: Samsun İli Örneği. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;14(3); 15- 24.
  • 16. Berkel, M., (2011). Trakya Bölgesi’ndeki Üniversitelerde Çalışan Akademik Personelin Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Tekirdağ.
  • 17. Orak, S., Akgün, S., Orhan, H.. Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması. S.D.Ü. Tıp Fak. Derg. 2006; 13(2), 5-11.

Artvin Çoruh Üniversitesindeki Kadın Akademisyenlerin Beslenme Alışkanlıkları

Yıl 2019, Cilt: 41 Sayı: 3, 235 - 242, 01.07.2019
https://doi.org/10.20515/otd.453211

Öz

Bu araştırma
Ekim 2017- Ocak 2018 tarihleri arasında Artvin Çoruh Üniversitesi’ndeki kadın
akademisyenlerle yapıldı. Bu çalışma bilgi düzeyi ve eğitim düzeylerinin;
çalışan akademisyen kadınların beslenme alışkanlıkları, besin tercihi ve
beslenme düzeni üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma
verileri anketlerle toplanmıştır. Araştırmaya 70 akademisyen kadın katılmıştır.
Anket sonuçları değerlendirilmesi SPSS 19 kullanılarak saptanmıştır.



BKİ (Beden
Kitle İndeksi) ’ ye göre katılımcıların %2.9’unun zayıf, %51.4’ünün normal
ağırlıkta, %41.4’ünün hafif şişman, %4.3’ünün şişman olduğu saptanmıştır. Öğün
tüketimleri değerlendirildiğinde %71.4’ inin öğün atladığı belirlenmiştir. Hasta
veya yorgun olduklarında, akademisyenlerin çoğu, normal tüketimden daha az
yiyecek yediklerini, neşe veya heyecan olduğunda, besin tüketiminde bir
değişiklik olmadığını bildirmişlerdir.



Kadın
akademisyenlerin yarısının light, düşük kalorili ve diyabetik ürün tükettikleri
saptanmıştır. Light  ürün tüketimi ile
etiket okumalara olan dikkat arasındaki ilişki değerlendirildiğinde istatistiksel
olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur. Beslenme eğitimi almış olma durumu ile
fast food tüketim sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki
bulunmuştur. Beslenme eğitimi alan katılımcıların %21.4’ü hiç fast food
tüketmemekte, %42.9’u ise yalnızca ayda 1-2 defa tüketmekte olduğu
saptanmıştır. Katılımcıların tükettikleri ana öğün sayısı ve BKİ’leri
arasındaki ilişkiye bakıldığında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki
bulunmamıştır.

Kaynakça

  • 1. Yücel, B., (2015). Sağlık Çalışanlarının Beslenme Alışkanları Ve Beslenme Bilgi Düzeylerinin İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, Ankara.
  • 2. Sakar, E., (2013). İlköğretim Okullarında Görevli Öğretmenlerin Beslenme Alışkanlıkları Ve Beslenme Bilgi Düzeyleri, Yüksek Lisans Tezi, Haliç Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Beslenme Ve Diyetetik Bölümü, İstanbul.
  • 3. Baysal, A. (2014), Beslenme, 15. Baskı, Hatipoğlu Yayınları, Ankara, ISBN 978-975-7527-73-2, 110s.
  • 4. Akbulut, G., (2002). Türkiye Diyetisyenlerinin Beslenme Bilgi, Tutum, Davranışlarının Saptanmasına Yönelik Bir Çalışma, Bilim Uzmanlığı Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.
  • 5. Kavas, A. (2003), Sağlıklı Yaşam İçin Doğru Beslenme, 4. Baskı, Literatür Yayıncılık, Ankara, s.1-4.
  • 6. Birsen, E.B., (2004). Yetişkinlerin Yağ ve Kolesterol Hakkındaki Bilgi Düzeyleri, Yüksek Lisans Tez, Ankara Üniversitesi, Ankara.
  • 7. Özdoğan, B. (1991). Amasya İli Merkez Sağlık Ocağı Bölgesinde Besleme Alışkanlıkları, Bilim Uzmanlığı Tez, Hacettepe Üniversitesi, Ankara,
  • 8. Yücecan, S., Pekcan, G., Mercanlıgil, S., Şişman, B.A., Tayfur, M., Ersoy, G., Başoğlu, S., Karaağaoğlu, N. ve Rakıcıoğlu N. (1999), Ankara İli, İlçi ve Köylerinde Yaşayan Ailelerin Beslenme Kültürleri Ve Etkileyen Etmenler. Ankara İli Beslenme Alışkanlıkları Ve Mutfak Kültürü. Vekam Yayın No:1, s.231-248.
  • 9. Aytekin, F., (1993). Ankara’da Farklı Sosyo Ekonomik Düzeyde Ailelerin Beslenme Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler Üzerinde Bir Araştırma, A.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Ankara.
  • 10. Kılıç, E., Şanlıer, N. Üç Kuşak Kadınının Beslenme Alışkanlıklarının Karşılaştırılması. Kastamonu Eğitim Dergisi. 2007; 15 (1), 31-44.
  • 11. Sağlık Bakanlığı, (2006), Ulusal Hanehalkı Araştırması-2003 Temel Bulgular, Sağlık Bakanlığı, Refik Saydam Hıfzıssıhha Merkezi Başkanlığı, Hıfzıssıhha Mektebi Müdürlüğü, Ankara.
  • 12. Özçelik, A. Sağlık Personelinin Beslenme Alışkanlıkları Üzerinde Bir Araştırma. Gıda. 2000; 25(2); 93-99.
  • 13. Yılmaz, M. K., Ünal, S. Tüketicilerin Düşük Kalorili (Light) Ürünlere Yönelik Tutumları -Erzurum İlinde Pilot Çalışma. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2006; 8(2) : 412- 433 .
  • 14. Sürücüoğlu, M., Çakıroğlu F. Ankara Üniversitesi Öğrencilerinin Hızlı Hazır Yiyecek Tercihleri Üzerinde Bir Araştırma. Tarım Bilimleri Dergisi. 2000; 6(3); 116- 121.
  • 15. Gündüz, O., Emir, M. Dondurulmuş Gıda Tüketimini Etkileyen Faktörlerin Analizi: Samsun İli Örneği. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 2010;14(3); 15- 24.
  • 16. Berkel, M., (2011). Trakya Bölgesi’ndeki Üniversitelerde Çalışan Akademik Personelin Beslenme Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Namık Kemal Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühendisliği Anabilim Dalı, Tekirdağ.
  • 17. Orak, S., Akgün, S., Orhan, H.. Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin Beslenme Alışkanlıklarının Araştırılması. S.D.Ü. Tıp Fak. Derg. 2006; 13(2), 5-11.
Toplam 17 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm ORİJİNAL MAKALELER / ORIGINAL ARTICLES
Yazarlar

Ayşegül Bayramoğlu 0000-0001-8567-807X

Dilara Ceceloğlu Bu kişi benim 0000-0002-0430-3426

Hatice Cirit Bu kişi benim 0000-0003-2078-1644

Nurşen Abasız Bu kişi benim 0000-0002-0954-4413

Yayımlanma Tarihi 1 Temmuz 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 41 Sayı: 3

Kaynak Göster

Vancouver Bayramoğlu A, Ceceloğlu D, Cirit H, Abasız N. Artvin Çoruh Üniversitesindeki Kadın Akademisyenlerin Beslenme Alışkanlıkları. Osmangazi Tıp Dergisi. 2019;41(3):235-42.


13299        13308       13306       13305    13307  1330126978