This research was conducted between October
2017 and January 2018 with female academicians in Artvin Coruh University. The
purpose of this study was determine that the effects level of knowledge and
educational attainment of female academics on nutritional habits, nutritional
preference and nutritional status. The data for the research was collected by
questionnaires. 70 female academicians participated in the study. The results
of the survey were evaluated using SPSS 19. According to the Body Mass Index (BMI),
2.9% of participants were underweight, 51.4% were of normal weight, 41.4% of them
were mildly obese and 4% of the participants were obese. When meal consumption
was assessed, it was determined that 71.4% had skipped meals. When they are
sick or tired, many of the academics have reported that they eat less food than
they normally consume, when there is joy or excitement, there is no change in
nutrient consumption. Half of the female academicians were found to consume
light, low calorie and diabetic products. The relationship between light
product consumption and attention to label readings was not statistically
significant when assessed. A statistically significant relationship was found
between fast food consumption frequency and nutrition education status. It was
found that 21.4% of the participants in nutrition training did not consume any
fast food and 42.9% consumed only 1-2 times a month. There was no statistically
significant relationship between the number of main meals consumed by the
participants and the between BMIs.
Bu araştırma
Ekim 2017- Ocak 2018 tarihleri arasında Artvin Çoruh Üniversitesi’ndeki kadın
akademisyenlerle yapıldı. Bu çalışma bilgi düzeyi ve eğitim düzeylerinin;
çalışan akademisyen kadınların beslenme alışkanlıkları, besin tercihi ve
beslenme düzeni üzerinde nasıl bir etkisi olduğunu saptamak amacıyla yapılmıştır. Araştırma
verileri anketlerle toplanmıştır. Araştırmaya 70 akademisyen kadın katılmıştır.
Anket sonuçları değerlendirilmesi SPSS 19 kullanılarak saptanmıştır.
BKİ (Beden
Kitle İndeksi) ’ ye göre katılımcıların %2.9’unun zayıf, %51.4’ünün normal
ağırlıkta, %41.4’ünün hafif şişman, %4.3’ünün şişman olduğu saptanmıştır. Öğün
tüketimleri değerlendirildiğinde %71.4’ inin öğün atladığı belirlenmiştir. Hasta
veya yorgun olduklarında, akademisyenlerin çoğu, normal tüketimden daha az
yiyecek yediklerini, neşe veya heyecan olduğunda, besin tüketiminde bir
değişiklik olmadığını bildirmişlerdir.
Kadın
akademisyenlerin yarısının light, düşük kalorili ve diyabetik ürün tükettikleri
saptanmıştır. Light ürün tüketimi ile
etiket okumalara olan dikkat arasındaki ilişki değerlendirildiğinde istatistiksel
olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur. Beslenme eğitimi almış olma durumu ile
fast food tüketim sıklığı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki
bulunmuştur. Beslenme eğitimi alan katılımcıların %21.4’ü hiç fast food
tüketmemekte, %42.9’u ise yalnızca ayda 1-2 defa tüketmekte olduğu
saptanmıştır. Katılımcıların tükettikleri ana öğün sayısı ve BKİ’leri
arasındaki ilişkiye bakıldığında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki
bulunmamıştır.
Akademisyen Kadınlar Beslenme Beslenme Alışkanlıkları Beslenme Bilgisi Academics Women Nutrition Eating Habits Nutrition Knowledge
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | ORİJİNAL MAKALELER / ORIGINAL ARTICLES |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 41 Sayı: 3 |