Bu çalışmanın amacı Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde (GAP) yetişen bazı durum buğdaylarının fiziksel (uzunluk, genişlik, kalınlık, eşdeğer çap, küresellik, sertlik, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, renk), teknolojik ve fizikokimyasal (su absorpsiyon kapasitesi, kül, protein, gluten, gluten indeksi, (SDS) sedimantasyon, Glutograf-E değerleri) gibi kalite özelliklerini belirlemektir. Çalışmada Burgos, Svevo, Güneyyıldızı, Sarıçanak 98, Zenit ve Massimo gibi bazı makarnalık buğday çeşitleri incelenmiştir. Buğday çeşitleri arasında sertlik, bin tane ağırlığı, hektolitre ağırlığı, tane boyutu (uzunluk, genişlik, kalınlık, eşdeğer çap), küresellik, Hunter-renk (L *, a * ve b *) değerleri gibi fiziksel özellikler açısından önemli farklılıklar (P≤0.05) gözlenmiştir. Ayrıca buğday çeşitleri arasında protein, kül, gluten, gluten indeksi, SDS sedimantasyon, su absorpsiyon kapasitesi, gerilme (uzayabilirlik) ve gevşeme (elastikiyet) özellikleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunmuştur. Kalite özellikleri sonuçları ve buğday çeşitleri arasındaki kalite karakteristiklerindeki farklılıklar pişirme, ıslatma, yoğurma, kurutma gibi ürün işleme prosesleri açısından önemli olabilir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 16 Aralık 2020 |
Gönderilme Tarihi | 16 Mayıs 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 24 Sayı: 4 |
Harran Tarım ve Gıda Bilimi Dergisi, Creative Commons Atıf –Gayrı Ticari 4.0 Uluslararası (CC BY-NC 4.0) Lisansı ile lisanslanmıştır.