EN
TR
Avrupa Stratejik Özerkliği Bağlamında AB’nin Tayvan Politikası
Öz
Bu makale, Avrupa Birliği'nin (AB) Tayvan politikasını Avrupa'nın stratejik özerkliği çerçevesinde incelemektedir. Avrupa stratejik özerkliği kavramı hem net bir çerçevesinin olmaması hem de AB için uygulanabilirliğinin doğasında var olan sorunlar nedeniyle zorluklarla doludur. Tarihsel olarak stratejik özerklik on yılı aşkın bir süredir AB belgelerinde ve söyleminde yer almakla birlikte, anlamı bölgesel ve küresel zorluklarla değişime uğramıştır. Bu çalışmanın odak noktası olan AB'nin Tayvan politikası bağlamında ise analiz daha kompleks bir hal almaktadır. Bir yandan AB'nin resmî belgelerine göre Hint-Pasifik bölgesinde ve özellikle Tayvan Boğazı'nda artan gerilim ve bölgesel jeopolitik zorluklar Avrupa'nın güvenliği üzerinde doğrudan etkiye sahiptir. Öte yandan AB, demokratik normlara ve insan haklarına saygı gibi konularda bazı çekinceler ortaya koysa da resmi olarak 'Tek Çin politikasına' saygı duymaktadır. AB'nin Tayvan politikası açısından stratejik özerkliğin önemli ekonomik, siyasi, güvenlik ve savunma sonuçları bulunmaktadır. Ancak bu makale, Amerika Birleşik Devletleri ve Çin gibi aktörlerin itme ve çekme faktörleri nedeniyle AB'nin Hint-Pasifik bölgesinde özerk bir aktör olarak hareket kabiliyetinin sınırlı olduğunu savunmaktadır. Makale, AB'nin Tayvan politikasını stratejik özerklik çerçevesinde analiz etmekte, AB-Tayvan ilişkilerine ışık tutmakta ve Hint-Pasifik bölgesinde Avrupa'nın stratejik özerkliğine yönelik zorlukları değerlendirmektedir.
Anahtar Kelimeler
Destekleyen Kurum
Çalışmada herhangi bir kurum ya da kuruluştan destek alınmamıştır.
Etik Beyan
Çalışmada herhangi bir potansiyel çıkar çatışması söz konusu değildir.
Teşekkür
Yazarların ek teşekkür beyanı bulunmamaktadır.
Kaynakça
- Adıbelli, Barış. Çin Dış Politikasında Tayvan Sorunu. IQ Kültür Sanat Yayıncılık, 2006.
- “Avrupa Çip Yasası Yürürlüğe Girdi.” Türkiye Cumhuriyeti Avrupa Birliği Başkanlığı. September 22, 2023. https://ab.gov.tr/p.php?e=53606
- Azimli Çilingir, Gülcan and Doğan Durna. “Uluslararası Hukuk Açısından Tayvan’ın Durumu”. In Türkiye’de Tayvan Çalışmaları-III: Tarih, Ekonomi ve Uluslararası İlişkiler, edited by A. Merthan Dündar. Ankara Üniversitesi Yayınları 752, Asya-Pasifik Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi APAM Yayınları 24, 2022.
- Bajpai, Prableen. “An Overview of Taiwan’s Economy.” Nasdaq. October 18, 2022. https://www.nasdaq.com/articles/an-overview-of-taiwans-economy.
- Borrell, Josep. “Why European Strategic Autonomy Matters?” December 3, 2020. Accessed March 14, 2024. https://www.eeas.europa.eu/eeas/why-european-strategic-autonomy-matters_en.
- Blanchard, Ben and Thomas Escritt. “Germany spends big to win $11 billion TSMC chip plant.” Reuters. August 8, 2023. https://www.reuters.com/technology/taiwan-chipmaker-tsmc-approves-38-bln-germany-factory-plan-2023-08-08/
- Brustlein, Corentin. “European Strategic Autonomy: Balancing Ambition and Responsibility.” Ifri: Editoriaux de l’Ifri, November 16, 2018.
- Carpenter, Ted Gallen. America’s Coming War with China: A Collision Course over Taiwan. Palgrave Macmillan, 2006.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Avrupa Birliği, Avrupa Çalışmaları
Bölüm
Araştırma Makalesi
Erken Görünüm Tarihi
7 Ekim 2025
Yayımlanma Tarihi
20 Şubat 2026
Gönderilme Tarihi
12 Ekim 2024
Kabul Tarihi
29 Nisan 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Sayı: Advanced Online Publication
APA
Uygun, A. G., & Pekcan, C. (2025). Avrupa Stratejik Özerkliği Bağlamında AB’nin Tayvan Politikası. Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, Advanced Online Publication, 145-177. https://doi.org/10.32450/aacd.1565791
AMA
1.Uygun AG, Pekcan C. Avrupa Stratejik Özerkliği Bağlamında AB’nin Tayvan Politikası. AAÇD. 2025;(Advanced Online Publication):145-177. doi:10.32450/aacd.1565791
Chicago
Uygun, Ayşe Gülce, ve Cemre Pekcan. 2025. “Avrupa Stratejik Özerkliği Bağlamında AB’nin Tayvan Politikası”. Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, sy Advanced Online Publication: 145-77. https://doi.org/10.32450/aacd.1565791.
EndNote
Uygun AG, Pekcan C (01 Ekim 2025) Avrupa Stratejik Özerkliği Bağlamında AB’nin Tayvan Politikası. Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi Advanced Online Publication 145–177.
IEEE
[1]A. G. Uygun ve C. Pekcan, “Avrupa Stratejik Özerkliği Bağlamında AB’nin Tayvan Politikası”, AAÇD, sy Advanced Online Publication, ss. 145–177, Eki. 2025, doi: 10.32450/aacd.1565791.
ISNAD
Uygun, Ayşe Gülce - Pekcan, Cemre. “Avrupa Stratejik Özerkliği Bağlamında AB’nin Tayvan Politikası”. Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi. Advanced Online Publication (01 Ekim 2025): 145-177. https://doi.org/10.32450/aacd.1565791.
JAMA
1.Uygun AG, Pekcan C. Avrupa Stratejik Özerkliği Bağlamında AB’nin Tayvan Politikası. AAÇD. 2025;:145–177.
MLA
Uygun, Ayşe Gülce, ve Cemre Pekcan. “Avrupa Stratejik Özerkliği Bağlamında AB’nin Tayvan Politikası”. Ankara Avrupa Çalışmaları Dergisi, sy Advanced Online Publication, Ekim 2025, ss. 145-77, doi:10.32450/aacd.1565791.
Vancouver
1.Ayşe Gülce Uygun, Cemre Pekcan. Avrupa Stratejik Özerkliği Bağlamında AB’nin Tayvan Politikası. AAÇD. 01 Ekim 2025;(Advanced Online Publication):145-77. doi:10.32450/aacd.1565791