Araştırma Makalesi

Erkek egemen işlerde çalışan kadınlarda cam tavan sendromu ve iş motivasyonu

Cilt: 14 Sayı: 56 1 Ekim 2019
  • Müge Çakar Özenç *
  • Murat Adil Salepçioğlu
PDF İndir
EN TR

Erkek egemen işlerde çalışan kadınlarda cam tavan sendromu ve iş motivasyonu

Öz

Her toplumda kadın ve erkeği birbirinden ayıran ve sosyal görevler yükleyen, sosyo-kültürel değerler mevcuttur. Bu da iş yaşamında toplumsal cinsiyet odaklı bir ayrışmanın yaşanmasına ve zihinlerde mesleklerle birleşen cinsiyet rollerinin oluşmasına neden olmuştur. Kadınlar zaman içerisinde ekonomik ve sosyal değişimler nedeniyle çalışma hayatına daha çok girmek zorun kalsa da 21. yüzyılın başlarında iş yerindeki kadın sayısındaki artışa rağmen, bazı iş kollarında hâlâ erkeklerin ağırlıklı olduğu görülmektedir. Kadınlar, 20. yüzyılda geleneksel erkek egemen mesleklerde üstün kazanımlar sağlamış ancak günümüzde toplumsal cinsiyet farklılıklarının meslekler üzerindeki etkisi hâlâ devam etmektedir. Kadınların çalışma hayatında karşılaştıkları zorluklar ve yaşadıkları sorunlar, yerli yabancı birçok tez, makale, raporlar gibi bilimsel çalışmalarda ele alınmış ve incelenmiştir. Ancak literatüre bakıldığında özellikle “pilot” ve “polis” gibi erkek mesleği sayılan alanlarda çalışan kadınların bu özellikteki işlerde çalışmalarından dolayı çalışma hayatlarında karşılaştıkları problemler, onları bu işleri yapmaya iten etkenler ve bu işlerde çalışmalarından dolayı sosyal yaşantılarında meydana gelen değişmelere ilişkin yeteri sayıda bilimsel çalışmanın olmadığı görülmektedir. Bu bağlamda çalışmada, erkek egemen işlerde çalışan kadınların önündeki kariyer engellerini ortaya koymak, soyut bir kavram olarak bilinen cam tavan sendromuna açıklık getirmek ve “havacılık” ile “güvenlik” iş kollarında çalışan kadınların kariyer engellerinin ve cam tavan algılarının iş motivasyonları ile ilişkisi belirlemek istenmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. [1] Akbaş, G., Korkmaz, L. (2017). Kadın Yöneticiler: Görünmez Engellerin Gölgesinde Yükselme Çabası. İş ve İnsan Dergisi, 4(2).
  2. 2] Alp, E., Yenihan, B. (2015). Değişe Sendikal Anlayış ve Sendika- Kadın İlişkisine Eleştirel Bir Yaklaşım. Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 6(11).
  3. [3] Aytaç, S. (1997). Çalışma Yaşamında Kariyer Yönetimi Planlaması Geliştirilmesi Sorunları, Epsilon Yayıncılık: İstanbul.
  4. [4] Bilkay, T. A. (2017). Çalışan Kadınların Kariyer Engelleri ve Cam Tavan Sendromu Algılamalarının İş Motivasyonlarına Etkilerini Belirlemeye Yönelik Bir Araştırma: Sağlık Bakanlığı Merkez Teşkilatı Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.
  5. [5] Çizel, B. ve Çizel, R. B. (2014). Engellilerin Turizm Kısıtları ve Turist Olma Niyeti İlişkisinde Aracı Değişkenler: Motivasyon Gücü ve Öğrenilmiş Çaresizlik, Anatolia Turizm Araştırmaları Dergisi, 25(2).
  6. [6] Eser, Ş. (1997). Part-Time Çalışmanın Türkiye’de Kadın İstihdamına Etkisi, Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu Yayınları: Ankara.
  7. [7] Ertan, H. (2008). Örgütsel Bağlılık, İş Motivasyonu, İş Performansı Arasındaki İlişki: Antalya’da Beş Yıldızlı Otel İşletmelerinde Bir İnceleme. Doktora Tezi, Afyonkarahisar Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Afyonkarahisar.
  8. [8] Filiz, Y. (2011). Esnek Çalışma Biçimlerinin Kadın İstihdamına Etkileri: Avrupa Birliği İstihdam Politikaları. T.C. Başbakanlık Kadının Statüsü Genel Müdürlüğü, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yazarlar

Müge Çakar Özenç * Bu kişi benim
Türkiye

Murat Adil Salepçioğlu Bu kişi benim
Türkiye

Yayımlanma Tarihi

1 Ekim 2019

Gönderilme Tarihi

1 Haziran 2019

Kabul Tarihi

31 Temmuz 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 14 Sayı: 56

Kaynak Göster

APA
Çakar Özenç, M., & Salepçioğlu, M. A. (2019). Erkek egemen işlerde çalışan kadınlarda cam tavan sendromu ve iş motivasyonu. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi, 14(56), 313-333. https://izlik.org/JA25GS95WK
AMA
1.Çakar Özenç M, Salepçioğlu MA. Erkek egemen işlerde çalışan kadınlarda cam tavan sendromu ve iş motivasyonu. ABMYO Dergisi. 2019;14(56):313-333. https://izlik.org/JA25GS95WK
Chicago
Çakar Özenç, Müge, ve Murat Adil Salepçioğlu. 2019. “Erkek egemen işlerde çalışan kadınlarda cam tavan sendromu ve iş motivasyonu”. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi 14 (56): 313-33. https://izlik.org/JA25GS95WK.
EndNote
Çakar Özenç M, Salepçioğlu MA (01 Ekim 2019) Erkek egemen işlerde çalışan kadınlarda cam tavan sendromu ve iş motivasyonu. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi 14 56 313–333.
IEEE
[1]M. Çakar Özenç ve M. A. Salepçioğlu, “Erkek egemen işlerde çalışan kadınlarda cam tavan sendromu ve iş motivasyonu”, ABMYO Dergisi, c. 14, sy 56, ss. 313–333, Eki. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25GS95WK
ISNAD
Çakar Özenç, Müge - Salepçioğlu, Murat Adil. “Erkek egemen işlerde çalışan kadınlarda cam tavan sendromu ve iş motivasyonu”. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi 14/56 (01 Ekim 2019): 313-333. https://izlik.org/JA25GS95WK.
JAMA
1.Çakar Özenç M, Salepçioğlu MA. Erkek egemen işlerde çalışan kadınlarda cam tavan sendromu ve iş motivasyonu. ABMYO Dergisi. 2019;14:313–333.
MLA
Çakar Özenç, Müge, ve Murat Adil Salepçioğlu. “Erkek egemen işlerde çalışan kadınlarda cam tavan sendromu ve iş motivasyonu”. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi, c. 14, sy 56, Ekim 2019, ss. 313-3, https://izlik.org/JA25GS95WK.
Vancouver
1.Müge Çakar Özenç, Murat Adil Salepçioğlu. Erkek egemen işlerde çalışan kadınlarda cam tavan sendromu ve iş motivasyonu. ABMYO Dergisi [Internet]. 01 Ekim 2019;14(56):313-3. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25GS95WK


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png