BibTex RIS Kaynak Göster

Levrek balığının Türkiye ve Dünyada yeri, önemi ve pazar durumu

Yıl 2009, Sayı: 13, 31 - 40, 01.01.2009

Öz

ellikle ülkemiz, levrek, çipura, alabalık gibi kültür balıkları üretiminde dünyada önemli bir durumda bulunmasına rağmen hala balıkçılık kaynaklarımızdan yeterince yararlanamadığımız görülmektedir. Levrek balıkları (Dicentrarchus labrax), Türkiye ve Akdeniz ülkeleri için oldukça öneme sahip bir su ürünleridir. Levrek balığı genellikle taze olarak tüketilmekte olup tüketiciler tarafından beyaz eti, tüketiminin hafif olması, düşük yağ içeriği üstün özellikleri açısından oldukça kabul edilmektedir. Özellikle Ege Bölgemizdeki su ürünleri işletmeleri denizlerde ağ kafeslerde yetiştirmiş oldukları çipura ve levrek balıklarını yurt dışına ihraç ederek önemli bir döviz girdisi elde etmektedir. Bu işletmeler bir taraftan gelişmiş ülkelerde kullanılan offshore olarak bilinen kafes sistemlerine geçerlerken diğer taraftan da Avrupa Pazarında yer edebilmek için daha kaliteli balıklar elde etmek ve balıklarının raf ömürlerini uzatabilmek uğraşı içindedirler

Kaynakça

  • http://www.atb.gov.tr/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=96&Itemid =90/ (Erişim Tarihi: 24.10.2008).
  • Boran, Ş. (2007). Kültür Balıkçılığı Üretimi Artıyor. AR-GE Bülten Eylül 2007. İzmir Ticaret Odası.
  • http://su.urunleri.net/index/ (Erişim Tarihi: 18.10.2008).
  • Dirican, S., Musul, H., Çilek, S., (2008). Sivas İlinde Su Ürünleri Yetiştiricilik Potansiyeli ve Değerlendirilmesi, Journal of Fisheries Sciences, 2(3): 510-515.
  • Civaner, E.Ç. (2004). Su Ürünleri Dış Pazar Araştırması. Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi Tarım Dergisi. s. 49.
  • Karakaş, H. H., Türkoglu, H. (2005). Su Ürünlerinin Dünyada ve Türkiye’ deki Durumu. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 9(3):21-28.
  • http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?tb_id=47&ust_id=13/(Erişim Tarihi: 04.11.2008).
  • www.abveteriner.org/dosyalar/denizlerimiz.ppt/ (Erişim Tarihi: 16.08.2008).
  • TUİK (2008). T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu, 23 Temmuz 2008, Sayı: 122.
  • Alpbaz, A., (2005) Su Ürünleri Yetiştiriciliği. Alp Yayınları. İzmir, s. 556.
  • www.fishbase.org/images/species/Dilabu0.gif/ (Erişim Tarihi: 22.12.2008).
  • www.seagrant.uconn.edu/aquaguide/ (Erişim Tarihi: 24.10.2008).
  • Gündoğdu, V., Tuzcu, D., Elele, M. (2004). Su Ürünleri İşleme Tesisleri ve Kültür Balıkçılığı Projelerinde ÇED Uygulamaları–İzmir Örneği. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi. 21 (1–2), 49 – 52.
  • Alparslan, Y.; Baygar, T., (2007). Ülkemiz ve Dünyada Çipura&Levrek Balıklarının İşlenmesi ve Alternatif İşleme Yöntemleri. XIV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu. Muğla Ü. Su Ürünleri Fakültesi, 4–7 Eylül 2007, s.199.
  • http://ec.europa.eu/fisheries/publications/studies/aquaculture. (Erişim Tarihi: 24.10.2008).
  • http://www.infofish.org/marketreports/sas0507.html/ (Erişim Tarihi: 24.10.2008).
  • http://www.eurofish.dk/indexSub.php?id=3348&easysitestatid=459761543 (Erişim Tarihi: 7.10.2008).
  • http://www.foodproductiondaily.com/Supply-Chain/Seabass-and-seabream-markets- stable-with-untapped-potential/ (Erişim Tarihi: 13.07.2008).

The importance, the status and the marketing situation of sea bass in Turkey and the World

Yıl 2009, Sayı: 13, 31 - 40, 01.01.2009

Öz

Especially in our country, sea bass, sea bream, trout of such cultural fish in the world in the production of an important position in although the fish, is still consumption less developed or poor fishery resources of the countries with the same as in a position to observed. Sea bass (Dicentrarchus labrax) is one of the main marine fish species aquacultured in Mediterranean countries and Turkey. Sea bass is generally consumed as fresh. The white flesh, mild flavour and low fat content of sea bass are major attributes sought by the consumer. Especially, the aquaculture companies in the Aegean shores of Turkey who are exporting their fresh or frozen products contribute important some of foreign money to Turkish economy. These companies are changing their system to offshore cage system that is used in developed countries; Also, these companies try to get much more qualified fish to take place in European Union and to extend the shelf life of those fish

Kaynakça

  • http://www.atb.gov.tr/portal/index.php?option=com_content&task=view&id=96&Itemid =90/ (Erişim Tarihi: 24.10.2008).
  • Boran, Ş. (2007). Kültür Balıkçılığı Üretimi Artıyor. AR-GE Bülten Eylül 2007. İzmir Ticaret Odası.
  • http://su.urunleri.net/index/ (Erişim Tarihi: 18.10.2008).
  • Dirican, S., Musul, H., Çilek, S., (2008). Sivas İlinde Su Ürünleri Yetiştiricilik Potansiyeli ve Değerlendirilmesi, Journal of Fisheries Sciences, 2(3): 510-515.
  • Civaner, E.Ç. (2004). Su Ürünleri Dış Pazar Araştırması. Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracatı Geliştirme Etüd Merkezi Tarım Dergisi. s. 49.
  • Karakaş, H. H., Türkoglu, H. (2005). Su Ürünlerinin Dünyada ve Türkiye’ deki Durumu. Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi. 9(3):21-28.
  • http://www.tuik.gov.tr/VeriBilgi.do?tb_id=47&ust_id=13/(Erişim Tarihi: 04.11.2008).
  • www.abveteriner.org/dosyalar/denizlerimiz.ppt/ (Erişim Tarihi: 16.08.2008).
  • TUİK (2008). T.C. Başbakanlık Türkiye İstatistik Kurumu, 23 Temmuz 2008, Sayı: 122.
  • Alpbaz, A., (2005) Su Ürünleri Yetiştiriciliği. Alp Yayınları. İzmir, s. 556.
  • www.fishbase.org/images/species/Dilabu0.gif/ (Erişim Tarihi: 22.12.2008).
  • www.seagrant.uconn.edu/aquaguide/ (Erişim Tarihi: 24.10.2008).
  • Gündoğdu, V., Tuzcu, D., Elele, M. (2004). Su Ürünleri İşleme Tesisleri ve Kültür Balıkçılığı Projelerinde ÇED Uygulamaları–İzmir Örneği. E.Ü. Su Ürünleri Dergisi. 21 (1–2), 49 – 52.
  • Alparslan, Y.; Baygar, T., (2007). Ülkemiz ve Dünyada Çipura&Levrek Balıklarının İşlenmesi ve Alternatif İşleme Yöntemleri. XIV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu. Muğla Ü. Su Ürünleri Fakültesi, 4–7 Eylül 2007, s.199.
  • http://ec.europa.eu/fisheries/publications/studies/aquaculture. (Erişim Tarihi: 24.10.2008).
  • http://www.infofish.org/marketreports/sas0507.html/ (Erişim Tarihi: 24.10.2008).
  • http://www.eurofish.dk/indexSub.php?id=3348&easysitestatid=459761543 (Erişim Tarihi: 7.10.2008).
  • http://www.foodproductiondaily.com/Supply-Chain/Seabass-and-seabream-markets- stable-with-untapped-potential/ (Erişim Tarihi: 13.07.2008).
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yunus Alparslan Bu kişi benim

Taçnur Baygar

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2009
Yayımlandığı Sayı Yıl 2009 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA Alparslan, Y., & Baygar, T. (2009). Levrek balığının Türkiye ve Dünyada yeri, önemi ve pazar durumu. Anadolu Bil Meslek Yüksekokulu Dergisi(13), 31-40.


All site content, except where otherwise noted, is licensed under a Creative Common Attribution Licence. (CC-BY-NC 4.0)

by-nc.png