BibTex RIS Kaynak Göster

ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ AKADEMİSYENLERİN İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK ŞİDDET DAVRANIŞI (MOBBİNG) ALGISI VE DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Yıl 2015, Sayı: 47, 141 - 154, 01.01.2015

Öz

Neredeyse her kurumda var olan bir sorun olarak görülen iş yerinde şiddet davranışı, şiddete maruz kalan bireylerin çalışma hayatını oldukça önemli derecede etkilemektedir. Şiddet davranışının bireyler üzerindeki etkileri ve şiddet karşısında verilen tepkiler, farklı değişkenlerden etkilenebilmektedir. Bu çalışmada araştırma görevlisi akademisyenlerin iş yerinde karşılaştıkları psikolojik şiddet davranışları (mobbing) algısı ile duygusal zekâ düzeyleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışma grubunu 103 araştırma görevlisi oluşturmuştur. Verilerin toplanması amacıyla İş Yerinde Psikolojik Şiddet Davranışları Ölçeği ve Duygusal Zekâ Değerlendirme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzde ve frekans dağılımları, ortalama ve standart sapma puanları verilmiştir. Ölçek puanları arasındaki ilişkinin incelenmesinde Spearman Brown korelasyon katsayısından yararlanılmıştır. Sonuç olarak, iş yerinde psikolojik şiddet davranışı algısı ile duygusal zekâ düzeyi arasında anlamlı bir ilişki olmadığı (p˃0,05) bulunmuştur. Psikolojik şiddet davranışı algı düzeyi ile psikolojik şiddet davranışının etkileri ve bu duruma verilen tepkiler arasında anlamlı bir ilişki (p˂0,001) olduğu bulunmuştur.

AN EVALUATION OF THE RELATIONSHIP BETWEEN PERCEPTIONS OF MOBBING IN WORKPLACE AND EMOTIONAL INTELLIGENCE LEVEL OF RESEARCH ASSISTANTS

Yıl 2015, Sayı: 47, 141 - 154, 01.01.2015

Öz

Workplace violence observed almost everywhere significantly affects working lives of the people who are exposed to violence. The impact of violence on people and the reactions to violence depends on various variables. In this study it is aimed to evaluate the relationship between research assistants perceptions of mobbing to which they are exposed in their workplace and their emotional intelligence level. The study group of the research has been composed of 103 research assistants and Psychologically Violent Behaviour Assessment Scale and Emotional Intelligence Scale have been used to collect data.Percentage and frequency distributions, means and standard deviation have been provided in the analysis of the data.Spearman correlation coefficients has been used to examine the relationship between the scores of the scale. As a result, it has been found out that there is no meaningful relationship between perception of mobbing and the emotional intelligence level (p˃0,05).It is observed that there is a meaningful relationship between the perception of mobbing, psychological effects of mobbing and the reactions to this situation (p˂0,001).

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA49GJ73KA
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Meltem Çınar Bu kişi benim

Arzu Özyürek Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ocak 2015
Gönderilme Tarihi 1 Ocak 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 47

Kaynak Göster

APA Çınar, M., & Özyürek, A. (2015). ARAŞTIRMA GÖREVLİSİ AKADEMİSYENLERİN İŞ YERİNDE PSİKOLOJİK ŞİDDET DAVRANIŞI (MOBBİNG) ALGISI VE DUYGUSAL ZEKÂ DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(47), 141-154.