BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE’DEKİ STÜDYO MÜZİSYENLERİNİN VE ARANJÖRLERİN MÜZİK EĞİTİMİ DÜZEYLERİ VE TÜRLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME

Yıl 2015, Sayı: 50, 205 - 218, 01.06.2015

Öz

Türkiyede popüler müzik endüstrisinde yer alan müzisyenler, aranjörler, müzik prodüktörleri ve müzik yönetmenlerinin, bu işin üretim aşamasında çalışan kişiler oldukları düşüncesinden hareketle yapılan bu araştırmada, bahsi geçen müzik emekçilerinin nasıl bir eğitim altyapısına sahip oldukları üzerine odaklanılmıştır. Bu bağlamda ülkenin müzik kültürü bakımından lokomotif şehirleri konumunda olan başta İstanbul olmak üzere Ankara ve İzmirde yaşayan ve popüler müzik endüstrimize üretim yapan icracı, aranjör, müzik prodüktörü ve müzik yönetmenleri ile önceden hazırlanmış bir görüşme formu çerçevesinde görüşmeler yapılarak, müzikal birikimlerini nasıl geliştirdikleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Bununla beraber, bu müzisyenlerin içerisinde eğitim fakültelerinin müzik öğretmenliği alanından mezun kişilerin olup olmadığı anlaşılmaya çalışılarak, müzik öğretmenlerinin bu alanda yer edinebilme düzeyleri anlaşılmaya çalışılmıştır. Yapılan araştırma neticesinde, ülkemiz popüler müzik endüstrisinin müzik kayıt piyasasında çalışan profesyonel müzisyen ve aranjörlerin büyük çoğunluğunu konservatuvar mezunlarının oluşturduğu, diğer alanlardan mezun kişilerin bu piyasada nadiren yer edinebildiği anlaşılmıştır. Ayrıca, aranjörlerin genelde formel müzik eğitimine sahipken, icracıların ve müzik yönetmenlerinin formel bir müzik eğitimine genelde sahip olmadıkları anlaşılmıştır.

A RESARCH ON MUSIC EDUCATION LEVEL AND TYPES OF STUDIO MUSICIANS AND ARRANGERS IN TURKEY

Yıl 2015, Sayı: 50, 205 - 218, 01.06.2015

Öz

This article focuses on music educations of professional studio session musicians, arrangers, music producers and music directors, who work in the music production processes of Turkey popular music industry. In this sense, many interviews have been done with studio session musicians, arrangers, music producers and music directors who make productions to Turkey popular music industry. Interviews accomplished in cultural locomotive cities of Turkey; mostly in Istanbul also in İzmir and Ankara. Interviews are conducted around an interview form and by this way, it is tried to find out how these musicians gained their musical skills. Nevertheless, it is tried to statistic of understand music education programme graduated musicians who work music production processes of Turkey popular music industry. In result of the search, that can be said, the most of professional studio session musicians, arrangers, music producers and music directors are conservatory-graduated musicians and musicians who non-conservatory-graduated could meet rarely in music production process of Turkey popular music industry. In addition, arrangers in Turkey popular music industry, generally have a formal music education, while performers and music directors have a non-formal music education.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA55YM25GA
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

İsmail Sınır Bu kişi benim

Halil Apaydın Bu kişi benim

Ercan Kılkıl Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2015
Gönderilme Tarihi 1 Haziran 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 50

Kaynak Göster

APA Sınır, İ., Apaydın, H., & Kılkıl, E. (2015). TÜRKİYE’DEKİ STÜDYO MÜZİSYENLERİNİN VE ARANJÖRLERİN MÜZİK EĞİTİMİ DÜZEYLERİ VE TÜRLERİ ÜZERİNE BİR İNCELEME. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi(50), 205-218.