Bu çalışmanın amacı, tiazolidin’in (Tiazolidin-4-karboksilik asit (4S)-2- (4-hidroksi-3-metoksifenil) zebra balığı (Danio rerio) solungaç ve karaciğer dokusunda asetilkolinesteraz enzim (AChE) aktivitesi ve total protein (TP) düzeyleri üzerindeki etkilerinin araştırılmasıdır. Zebra balıkları tiazolidin’in 0,2 ppm, 0,4 ppm ve 0,6 ppm farklı dozlarına 96 saat süreyle maruz bırakılmıştır. AChE enzim aktivitesi karaciğer dokusunda, tiazolidin’in 0,2 ppm, 0,4 ppm ve 0,6 ppm doz gruplarında, kontrol grubuna oranla artmıştır. Solungaç dokusunda ise, tiazolidin’in 0,2 ppm, 0,4 ppm ve 0,6 ppm doz gruplarında, kontrol grubuna oranla AChE enzim aktivitesinin azaldığı görülmüştür. Total protein seviyesi karaciğer dokusunda, tiazolidin’in 0,2 ppm, 0,4 ppm ve 0,6 ppm doz gruplarında, kontrol grubuna oranla azalmıştır. Solungaç dokusunda ise, tiazolidin’in 0,2 ppm, 0,4 ppm ve 0,6 ppm doz gruplarında, kontrol grubuna oranla total protein seviyelerinin önemli sayılabilecek oranda arttığı görülmüştür. Sonuç olarak, bu araştırmada tiazolidinin zebra balığı solungaç ve karaciğer dokuları üzerinde az da olsa zararlı etkilere neden olabileceği görülmüştür.
Zebra balığı AChE enzim aktivitesi Tiazolidin Solungaç Karaciğer
Sakarya Üniversitesi, BAPKO
Proje No 2014-02-20-002
Bu çalışma Sakarya Üniversitesi Bilimsel Araştırma Komisyonu tarafından desteklenmiştir (Proje No 2014-02-20-002). Yazarlar herhangi bir çıkar çatışması beyan etmemiştir.
The aim of this study was to investigate the effects of thiazolidine (4S)-2-(4-hydroxy-3-methoxyphenyl) thiazolidine-4-carboxylic acid) on acetylcholinesterase enzyme (AChE) activity and total protein (TP) levels in zebrafish (Danio rerio) gill and liver tissue. Zebrafish were exposed to 0.2 ppm, 0.4 ppm and 0.6 ppm different doses of thiazolidine for 96 hours. AChE enzyme activity increased in liver tissue in 0.2 ppm, 0.4 ppm and 0.6 ppm dose groups of thiazolidine compared to the control group. In the gill tissue, AChE enzyme activity was decreased in 0.2 ppm, 0.4 ppm and 0.6 ppm dose groups of thiazolidine compared to the control group. Total protein level in liver tissue decreased in 0.2 ppm, 0.4 ppm and 0.6 ppm dose groups of thiazolidine compared to the control group. In the gill tissue, total protein levels were significantly increased in the 0.2 ppm, 0.4 ppm and 0.6 ppm dose groups of thiazolidine compared to the control group. In conclusion, it was seen that thiazolidine may cause some harmful effects on zebrafish gill and liver tissues in this study.
Proje No 2014-02-20-002
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Yapısal Biyoloji |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Proje No 2014-02-20-002 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |