Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

A Survey Study on Habits of Fish Consumption in Denizli Province

Yıl 2019, Cilt: 15 Sayı: 1, 80 - 90, 01.03.2019
https://doi.org/10.22392/egirdir.446836

Öz

In this study, a total of 658
participants, 422 women and 236 men selected randomly, were surveyed by
applying a simple random sampling method with equal probability and a
face-to-face questionnaire on fish consumption habits in Denizli province. It
was found that 88% of the participants were between 25 and 45 years of age, 31%
were housewives, 23% were artisan, 22% were officers and 19% were workers. It
was determined that 40% of the participants were university and 33% were high
school graduates. It was found that 97% of the participants were freshly
consumed by the fish and consumed 2-4 times a month, 63% of them consumed all
kinds of meat and 10% liked fish meat. It was understood that 72% of the
individuals who participated in the survey preferred marine fish and that the
most consumed fish species were anchovy (Engraulis
encrasicolus
) with 46% and preferred frying. Participants were found to eat
fish between 0 and 3 years old, with anchovy and horse mackerel fish and frying
fish for your kids to like fish meat. 

Kaynakça

  • Adıgüzel, F., Civelek, O., Sayılı, M., & Büyükbay, E. O. (2009). Tokat İli Almus İlçesinde ailelerin balık tüketim durumu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26 (2), 35-43.
  • Arslan, M., & İzci L. (2016). Antalya İli su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 12 (1), 75-85
  • Atar, H. H., & Alçiçek, Z. (2009). Su ürünleri tüketimi ve sağlık. TAF Preventive Medicine Bulletin, 8 (2), 173-176.
  • Aydın, M., & Karadurmuş, U. (2013). Trabzon ve Giresun bölgelerindeki su ürünleri tüketim alışkanlıkları. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 3(9), 57-71.
  • Balık, İ., Yardımcı, C., & Turhan, O. (2013). Ordu İli Fatsa ve Aybastı İlçelerinde balık tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(2), 18-28.
  • Cevher, H. (2018). Konya ili su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir anket çalışması. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 40s, Isparta.
  • Çadır, F. (2012). Keban Baraj Gölü Ova Bölgesi su ürünleri tüketiminin araştırılması. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 35s, Elazığ.
  • Çaylak, B. (2013). İzmir İli su ürünleri tüketimi ve tüketici tercihleri üzerine bir araştırma. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 53s, Çanakkale.
  • Çiçek, E., Akgün, H., & İlhan, S. (2014). Elazığ İli balık tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni, 1, 3-11.
  • Çelik, R. (2014). Manisa İli su ürünleri tüketim ve tercihleri üzerine bir araştırma. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 59 s, İzmir.
  • Çolakoğlu, F. A., İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F. Yığın, Ç., & Ormancı, H. B. (2006). Çanakkale İlindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23 (1/3), 387-392.
  • Ercan, O., & Şahin, A. (2016). Kahramanmaraş kent merkezinde balık eti tüketim analizi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 19 (1), 51-65.
  • Erdal, G., & Esengün, K. (2008). Tokat ilinde balık tüketimini etkileyen faktörlerin logit model ile analizi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25 (3), 203-209.
  • Gökoğlu, N. (2002). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Su Vakfı Yayınları, 157s, ISBN 9759703483, İstanbul.
  • Gülyavuz, H., & Ünlüsayın, M. (1999). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Şahin Matbaası, 366s, ISBN 975-96897-0-7, Ankara.
  • Gürgün, H. (2006). Van Gölüne kıyısı bulunan bazı ilçelerdeki balık tüketimine yönelik bir araştırma. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 33s, İzmir.
  • Hatırlı, S. A., Demircan, V., & Aktaş, A. R. (2004). Isparta İlinde ailelerin balık tüketiminin analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9 (1), 245-256.
  • Murray, R.K., Mayes, P.A., Granner, D.K., & Rodwell, V.W. (1993). Harper’in Biyokimyası. Barış Kitapevi, 1025, İstanbul.
  • Odabaşı, Y. (2016). Su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma: Diyarbakır İli örneği. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 52s. Ordu.
  • Oğuzhan, P., Angiş, S., & Atamanalp, M. (2009). Erzurum İlindeki tüketicilerin su ürünleri tüketim alışkanlığının belirlenmesi üzerine bir araştırma. XV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 01-04 Temmuz, Rize.
  • Olgunoğlu, İ. A., Bayhan, Y. K., Olgunoğlu, M. P., Artar, E., & Ukav, İ. (2014). Adıyaman İlinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9 (1), 21-25.
  • Orhan, H., & YÜKSEL, O. (2010). Burdur İli su ürünleri tüketimi anket uygulaması. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5 (1), 1-7.
  • Şen, A. (2011). Konya ve Mersin İl merkezlerinde yaşayan bireylerin balık tüketimi konusundaki alışkanlık ve bilgi düzeylerinin karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 77s, Konya.
  • Şen, B., Canpolat, Ö., Sevim, A. F., & Sönmez, F. (2008). Elazığ İlinde balık eti tüketimi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 20 (3), 433-437.
  • Temel, T. (2014). Rize İlinde hanelerin balık tüketimi üzerine etkili olan faktörlerin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 74s, Erzurum.
  • Turan, H., Kaya, Y., & Sönmez, G. (2006). Balık etinin besin değeri ve insan sağlığındaki yeri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23 (1/3), 505-508.
  • Trondsen, T., Braaten, T., Lund, E. & Eggen, A.E. (2004). Health and seafood consumption patterns among women aged 45-69 years. A Norwegian seafood consumption study. Food Quality and Preference, 15, 117-128.
  • Varlık, C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S., & Baygar, T. (2004). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 491s, İstanbul.
  • Yazıcıoğlu, Y., & Erdoğan, S. (2014). SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Detay Yayıncılık, 433s, Ankara.
  • Yüksel, F., Kuzgun, N. K., Özer, E. T. (2011). Tunceli İli balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2 (5), 28-36.

Denizli İli Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi

Yıl 2019, Cilt: 15 Sayı: 1, 80 - 90, 01.03.2019
https://doi.org/10.22392/egirdir.446836

Öz

Bu çalışmada, Denizli İli su ürünleri
tüketim alışkanlıkları, eşit olasılıklı basit rastgele örnekleme yöntemi
uygulanarak, tesadüfi olarak seçilen 422’si kadın ve 236’sı erkek olmak üzere
toplam 658 katılımcılara yüz yüze ve soru cevap şeklinde anket yapılarak
gerçekleştirilmiştir. Ankete katılan bireylerin % 88’inin 25 ile 45 yaş
aralığında olduğu, % 31’inin ev hanımı, %23’ünün serbest meslek, %22’sinin
memur ve %19’unun işçi oldukları tespit edilmiştir. Katılımcıların % 40’ının
üniversite, % 33’ünün ise lise mezunu olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %
97’sinin su ürünlerini taze tercih ettikleri ve ayda 2-4 defa tükettikleri, %
63’ünün bütün et çeşitlerini, %10’unun ise balık etini severek tükettikleri
tespit edilmiştir. Ankete katılan bireylerin % 72’sinin deniz balıklarını
tercih ettikleri ve en çok tükettikleri balık türünün % 46 oranla hamsi (Engraulis encrasicolus) olduğu ve
kızartmayı tercih ettikleri anlaşılmıştır. 
Katılımcıların çocuklarına balığı sevdirmek için 0-3 yaşları arasında
(%71) balık eti vermeye, hamsi ve istavrit balığı ile başladıkları (% 56) ve
balıkları kızartarak yedirdikleri tespit edilmiştir. 

Kaynakça

  • Adıgüzel, F., Civelek, O., Sayılı, M., & Büyükbay, E. O. (2009). Tokat İli Almus İlçesinde ailelerin balık tüketim durumu. Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 26 (2), 35-43.
  • Arslan, M., & İzci L. (2016). Antalya İli su ürünleri tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Dergisi, 12 (1), 75-85
  • Atar, H. H., & Alçiçek, Z. (2009). Su ürünleri tüketimi ve sağlık. TAF Preventive Medicine Bulletin, 8 (2), 173-176.
  • Aydın, M., & Karadurmuş, U. (2013). Trabzon ve Giresun bölgelerindeki su ürünleri tüketim alışkanlıkları. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 3(9), 57-71.
  • Balık, İ., Yardımcı, C., & Turhan, O. (2013). Ordu İli Fatsa ve Aybastı İlçelerinde balık tüketim alışkanlıklarının karşılaştırmalı olarak incelenmesi. Ordu Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3(2), 18-28.
  • Cevher, H. (2018). Konya ili su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir anket çalışması. Süleyman Demirel Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 40s, Isparta.
  • Çadır, F. (2012). Keban Baraj Gölü Ova Bölgesi su ürünleri tüketiminin araştırılması. Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 35s, Elazığ.
  • Çaylak, B. (2013). İzmir İli su ürünleri tüketimi ve tüketici tercihleri üzerine bir araştırma. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 53s, Çanakkale.
  • Çiçek, E., Akgün, H., & İlhan, S. (2014). Elazığ İli balık tüketim alışkanlığı ve tercihinin belirlenmesi. Yunus Araştırma Bülteni, 1, 3-11.
  • Çelik, R. (2014). Manisa İli su ürünleri tüketim ve tercihleri üzerine bir araştırma. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 59 s, İzmir.
  • Çolakoğlu, F. A., İşmen, A., Özen, Ö., Çakır, F. Yığın, Ç., & Ormancı, H. B. (2006). Çanakkale İlindeki su ürünleri tüketim davranışlarının değerlendirilmesi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23 (1/3), 387-392.
  • Ercan, O., & Şahin, A. (2016). Kahramanmaraş kent merkezinde balık eti tüketim analizi. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Doğa Bilimleri Dergisi, 19 (1), 51-65.
  • Erdal, G., & Esengün, K. (2008). Tokat ilinde balık tüketimini etkileyen faktörlerin logit model ile analizi. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 25 (3), 203-209.
  • Gökoğlu, N. (2002). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Su Vakfı Yayınları, 157s, ISBN 9759703483, İstanbul.
  • Gülyavuz, H., & Ünlüsayın, M. (1999). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. Şahin Matbaası, 366s, ISBN 975-96897-0-7, Ankara.
  • Gürgün, H. (2006). Van Gölüne kıyısı bulunan bazı ilçelerdeki balık tüketimine yönelik bir araştırma. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 33s, İzmir.
  • Hatırlı, S. A., Demircan, V., & Aktaş, A. R. (2004). Isparta İlinde ailelerin balık tüketiminin analizi. Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9 (1), 245-256.
  • Murray, R.K., Mayes, P.A., Granner, D.K., & Rodwell, V.W. (1993). Harper’in Biyokimyası. Barış Kitapevi, 1025, İstanbul.
  • Odabaşı, Y. (2016). Su ürünleri tüketim alışkanlıkları üzerine bir araştırma: Diyarbakır İli örneği. Ordu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 52s. Ordu.
  • Oğuzhan, P., Angiş, S., & Atamanalp, M. (2009). Erzurum İlindeki tüketicilerin su ürünleri tüketim alışkanlığının belirlenmesi üzerine bir araştırma. XV. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 01-04 Temmuz, Rize.
  • Olgunoğlu, İ. A., Bayhan, Y. K., Olgunoğlu, M. P., Artar, E., & Ukav, İ. (2014). Adıyaman İlinde balık eti tüketim alışkanlıklarının belirlenmesi. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 9 (1), 21-25.
  • Orhan, H., & YÜKSEL, O. (2010). Burdur İli su ürünleri tüketimi anket uygulaması. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 5 (1), 1-7.
  • Şen, A. (2011). Konya ve Mersin İl merkezlerinde yaşayan bireylerin balık tüketimi konusundaki alışkanlık ve bilgi düzeylerinin karşılaştırılması. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 77s, Konya.
  • Şen, B., Canpolat, Ö., Sevim, A. F., & Sönmez, F. (2008). Elazığ İlinde balık eti tüketimi. Fırat Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, 20 (3), 433-437.
  • Temel, T. (2014). Rize İlinde hanelerin balık tüketimi üzerine etkili olan faktörlerin belirlenmesi. Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi, 74s, Erzurum.
  • Turan, H., Kaya, Y., & Sönmez, G. (2006). Balık etinin besin değeri ve insan sağlığındaki yeri. Ege Üniversitesi Su Ürünleri Dergisi, 23 (1/3), 505-508.
  • Trondsen, T., Braaten, T., Lund, E. & Eggen, A.E. (2004). Health and seafood consumption patterns among women aged 45-69 years. A Norwegian seafood consumption study. Food Quality and Preference, 15, 117-128.
  • Varlık, C., Erkan, N., Özden, Ö., Mol, S., & Baygar, T. (2004). Su Ürünleri İşleme Teknolojisi. İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, 491s, İstanbul.
  • Yazıcıoğlu, Y., & Erdoğan, S. (2014). SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Detay Yayıncılık, 433s, Ankara.
  • Yüksel, F., Kuzgun, N. K., Özer, E. T. (2011). Tunceli İli balık tüketim alışkanlığının belirlenmesi. Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi, 2 (5), 28-36.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Yıldız Bolat

Özkan Telli Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Mart 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bolat, Y., & Telli, Ö. (2019). Denizli İli Su Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi. Acta Aquatica Turcica, 15(1), 80-90. https://doi.org/10.22392/egirdir.446836