In this study, a total of 658
participants, 422 women and 236 men selected randomly, were surveyed by
applying a simple random sampling method with equal probability and a
face-to-face questionnaire on fish consumption habits in Denizli province. It
was found that 88% of the participants were between 25 and 45 years of age, 31%
were housewives, 23% were artisan, 22% were officers and 19% were workers. It
was determined that 40% of the participants were university and 33% were high
school graduates. It was found that 97% of the participants were freshly
consumed by the fish and consumed 2-4 times a month, 63% of them consumed all
kinds of meat and 10% liked fish meat. It was understood that 72% of the
individuals who participated in the survey preferred marine fish and that the
most consumed fish species were anchovy (Engraulis
encrasicolus) with 46% and preferred frying. Participants were found to eat
fish between 0 and 3 years old, with anchovy and horse mackerel fish and frying
fish for your kids to like fish meat.
Bu çalışmada, Denizli İli su ürünleri
tüketim alışkanlıkları, eşit olasılıklı basit rastgele örnekleme yöntemi
uygulanarak, tesadüfi olarak seçilen 422’si kadın ve 236’sı erkek olmak üzere
toplam 658 katılımcılara yüz yüze ve soru cevap şeklinde anket yapılarak
gerçekleştirilmiştir. Ankete katılan bireylerin % 88’inin 25 ile 45 yaş
aralığında olduğu, % 31’inin ev hanımı, %23’ünün serbest meslek, %22’sinin
memur ve %19’unun işçi oldukları tespit edilmiştir. Katılımcıların % 40’ının
üniversite, % 33’ünün ise lise mezunu olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %
97’sinin su ürünlerini taze tercih ettikleri ve ayda 2-4 defa tükettikleri, %
63’ünün bütün et çeşitlerini, %10’unun ise balık etini severek tükettikleri
tespit edilmiştir. Ankete katılan bireylerin % 72’sinin deniz balıklarını
tercih ettikleri ve en çok tükettikleri balık türünün % 46 oranla hamsi (Engraulis encrasicolus) olduğu ve
kızartmayı tercih ettikleri anlaşılmıştır.
Katılımcıların çocuklarına balığı sevdirmek için 0-3 yaşları arasında
(%71) balık eti vermeye, hamsi ve istavrit balığı ile başladıkları (% 56) ve
balıkları kızartarak yedirdikleri tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 15 Sayı: 1 |