The common carp (Cyprinus carpio) is the main species of carp being cultured in mid and southern Iraq. The consumer believes that the farmed fish is less nutritious than the wild fish, which affects its market value. The current study was designed to investigate the nutritional value of the common carp cultivated in the Basrah province based on the fatty and amino acid profile. Fatty acids were determined by Gas chromatography (GC), while an Amino Acid Analyzer was used for the determination of amino acids. The results revealed that the tested fish is rich in polyunsaturated fatty acids (especially essential omega-3 fatty acids), including α-linolenic acid (14.08±3.92%), docosahexaenoic acids (7.98 ±2.82 %), and eicosapentaenoic acid (2.81 ±0.34 %). Seven essential amino acids which are significant for the human body and the other ten non-essential amino acids were identified in the samples tested. Thus, it was established that the nutritional value of the farmed Cyprinus carpio is not less than the wild fish of the same species or family.
The University of Basrah
The author would like to thank Mr. Tariq Hameed, from the Ministry of Agriculture, for helping with sample preparation. This work is funded by the Marine Science Center, the University of Basrah, Iraq.
Sazan (Cyprinus carpio), orta ve güney Irak'ta yetiştirilen başlıca sazan türüdür. Tüketici, pazar değerini etkileyen çiftlik balıklarının, yabani balıklardan daha az besleyici olduğunu düşünmektedir. Çalışma, Basra ilinde yetiştirilen sazan balığının besin değerini yağ ve amino asit profiline dayalı olarak araştırmak için tasarlanmıştır. Yağ asitleri, gaz kromatografisi (GC) ile belirlenirken, amino asitlerin belirlenmesi için bir Amino Asit Analizörü kullanıldı. Sonuçlar, test edilen balığın α-linolenik asit (%14.08±3.92), dokosaheksaenoik asitler (%7,98 ±2.82) ve eikosapentaenoik asit (2.81 ±) dahil olmak üzere çoklu doymamış yağ asitleri (özellikle esansiyel omega-3 yağ asitleri) açısından zengin olduğunu ortaya koydu. %0.34). Test edilen örneklerde insan vücudu için önemli olan yedi esansiyel amino asit ve diğer on esansiyel olmayan amino asit tespit edildi. Böylece çiftlikte yetiştirilen Cyprinus carpio'nun besin değerinin aynı tür veya familyaya ait yabani balıklardan daha az olmadığı tespit edilmiştir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 31 Mayıs 2022 |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 Cilt: 18 Sayı: 2 |