BibTex RIS Kaynak Göster

Ottoman Manastir versus Contemporary Macedonian Bitola: A Historical Survey / Osmanlı Manastırı ve Günümüz Makedon Bitola’sı: Tarihsel Bir İnceleme

Yıl 2012, Cilt: 2 Sayı: 2, - , 01.12.2012

Öz

Tarihsel olarak Osmanlı dönemi Manastır şehri günümüzdeki karşılığı olan Makedonya şehri Bitola gibi önemli bir merkezdi. Şehrin doğal ve coğrafi genişliği sosyoekonomik ve politik-kültürel hayatta önemli bir rol oynamıştır. Kadim Via Egnatia güzergahındaki avantajlı konumundan dolayı, daha Osmanlıların şehri fethinden önce dahi önemli bir şehir merkezi haline gelmiştir. Yine Manastır/Bitola şehrinin bu özelliğinden dolayı, Osmanlılar şehri ele geçirdikten sonra şehrin bu yönünü daha da öne çıkaracak ve şehrin ekonomik büyümesini sağlayacak planlar üzerinde çalışmaya başlamışlardır. Osmanlı idaresi tüccarlar, işadamları ve diğer meslek erbabı, özellikle de Yahudiler, için yeni imkanlar sağlamış ve İmparatorluğun diğer bölgelerinden bu grupların Manastır/Bitola’ya göç edip buraya yerleşmelerine neden olmuştur. Bu makalede, Manastır/Bitola şehrinin Osmanlı idaresinin başlangıcından günümüze sosyal, ekonomik, dini, eğitim ve diğer alanlardaki gelişmelerden bazı kesitler incelenmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mesut Idriz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Aralık 2012
Gönderilme Tarihi 6 Şubat 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Idriz, M. (2012). Ottoman Manastir versus Contemporary Macedonian Bitola: A Historical Survey / Osmanlı Manastırı ve Günümüz Makedon Bitola’sı: Tarihsel Bir İnceleme. Adam Academy Journal of Social Sciences, 2(2).

images?q=tbn:ANd9GcTN-vWKCuoNo-WpljX6S59qN7Q5NGFxOd_U8Y5MPhMyM_LaIhk-tg

ADAM AKADEMİ'de yayınlanan tüm makaleler Creative Commons Alıntı 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. Bu lisans; yayınlanan tüm makaleleri, veri setlerini, grafik ve ekleri kaynak göstermek şartıyla veri madenciliği uygulamalarında, arama motorlarında, web sitelerinde, bloglarda ve diğer tüm platformlarda çoğaltma, paylaşma ve yayma hakkı tanır. Açık erişim disiplinler arası iletişimi kolaylaştıran, farklı disiplinlerin birbirleriyle çalışabilmesini teşvik eden bir yaklaşımdır.

ADAM AKADEMİ bu doğrultuda makalelerine daha çok erişim ve daha şeffaf bir değerlendirme süreci sunarak kendi alanına katma değer sağlamaktadır.