Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabında Çocuk İmgesi: Nitel Bir İçerik Analizi
Öz
Bu araştırmanın amacı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli doğrultusunda hazırlanan 5. sınıf Türkçe ders kitabındaki okuma metinlerinde çocuk imgelerinin nasıl temsil edildiğini incelemektir. Nitel araştırma desenindeki çalışmada veri toplama yöntemi olarak doküman incelemesi; veri analizinde ise MAXQDA 2026 yazılımı aracılığıyla tümdengelimsel ve tümevarımsal süreçlerin bütünleştirildiği açımlayıcı içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın veri kaynağını, MEB Yayınları tarafından 2025 yılında yayımlanan ve iki cilt hâlinde düzenlenen 5. sınıf Türkçe ders kitabındaki 24 okuma metni oluşturmaktadır. Analiz sonucunda 9 ana tema altında 365 anlamlı veri bölümü belirlenmiştir. Bulgular, çocuk imgelerinin en yoğun biçimde Genel Çocuk İmgeleri (f = 90) ile İdeolojik ve Kültürel Bağlamda Çocuk (f = 89) temalarında toplandığını; en düşük frekansın ise Sanat ve Çocuk (f = 8) temasında olduğunu göstermektedir. Sonuçlar, çocuk temsilinin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli’nin değerleriyle genel olarak örtüştüğünü ancak sanat ve estetik boyutunun sınırlı kaldığını ortaya koymaktadır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Anyon, J. (1980). Social class and the hidden curriculum of work. Journal of Education, 162(1), 67-92. https://doi.org/10.1177/002205748016200106
- Apple, M. W. (2004). Ideology and curriculum (3rd ed.). RoutledgeFalmer.
- Ariès, P. (1962). Centuries of childhood. Vintage Books.
- Bowen, G. A. (2009). Document analysis as a qualitative research method. Qualitative Research Journal, 9(2), 27-40. https://doi.org/10.3316/QRJ0902027
- Cin, A., Dalioğlu, S., Kavas, M., Dönmez, A., Han, C., Şener, F., Akyurt, G., Angın, L., Hülür Taşın, N., Sayılır, S., & Sayılır, T. (2025). Türkçe 5: Ders kitabı (1. ve 2. kitap). T.C. Millî Eğitim Bakanlığı.
- Corsaro, W. A. (2018). The sociology of childhood (5th ed.). SAGE.
- Creswell, J. W. (2013). Research design: Qualitative, quantitative, and mixed methods approaches. SAGE Publications.
- James, A., & Prout, A. (Eds.). (1997). Constructing and reconstructing childhood: Contemporary issues in the sociological study of childhood. Routledge.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Türkçe Eğitimi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
27 Ekim 2026
Gönderilme Tarihi
21 Temmuz 2026
Kabul Tarihi
2 Eylül 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 14 Sayı: 4
