Araştırma Makalesi

TARİH DERSLERİNDE“EGE ADALARI SORUNU”NUN ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN TARİH ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Cilt: 2 Sayı: 2 15 Aralık 2017
PDF İndir
EN TR

TARİH DERSLERİNDE“EGE ADALARI SORUNU”NUN ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN TARİH ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ

Öz

Müfredatlar hazırlanırken tarih dersinin genel amaçları çerçevesinde tarih öğretiminin amaçlarından birisi olan öğrenenlerin  “günümüzü anlamlandırmasını” sağlayacak belli başlı konulara yer verilmesine de özen gösterildiği düşünülmektedir. Bu çerçevede günümüzde bir çok kez gündemi oluşturan Ege Adaları ve Sorunlarının tarih dersi konuları içerisinde öğrencilerde farkındalık oluşturacak şekilde yer alması ve işlenmesi gerekmektedir. Ancak konu alanı içeriğinin çok yoğun olması dolayısıyla tarih ders içeriğinin yetiştirilemediği ve bazı konuların yeterince irdelenmediği profesyoneller tarafından dile getirilmektedir. Buradan hareketle Ege Adaları Sorununun lise tarih derslerinde ne düzeyde işlendiği ve öğrencilerin bu çerçevede bilinçli olup olmadıkları incelenmeye değer bulunmuştur.   Bu amaçla tarih  öğretmenlerin görüşleri tespit edilmiş ve elde edilen bulgulara yönelik öneriler geliştirilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Demircan, Y. (2002). Ege Adalarında Osmanlı Hakimiyeti. Türkler, 9. Cilt. S. 363-372.
  2. Hayta, N. (1996). İkinci Dünya Savaşı Yıllarında Ege Adaları Sorunu. Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 36(817).
  3. Hayta, N. (2000). Ege Adaları Meselesinin Tarihçesi Hakkında 3 Şubat 1922 Tarihli Bir Rapor. Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi, 46(225).
  4. Hayta, N. (2015). 1911’den Günümüze Ege Adaları Sorunu, Ankara: Atatürk Kültür Dil ve Tarih Yüksek Kurumu, Atatürk Araştırma Merkezi Yayını.
  5. Özman, M. A. “Lozan Andlaşmalarında Ege Adalarının Hukuki Statüsü”, A. Ü. SBF Dergisi, Cilt. LXIII, No. 3-4, Temmuz- Aralık 1988, ss. 197-207 www.politics.ankara.edu.tr/dergi/pdf/43/3/m_aydogan.pdf
  6. Ünal, A. A. (2002). XVI. Ve XVII. Yüzyıllarda Cezayir-i Bahr-i Sefid (Akdeniz-Ege Adaları ya da Kapudan Paşa Eyaleti ), 9. Cilt; s. 614-617.
  7. İncelenen Ders Kitapları
  8. Ataş, Ç. (2017). İlköğretim 8. Sınıf Türkiye Cumhuriyeti İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük Ders Kitabı. Ankara: Top yayıncılık.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Üzerine Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

15 Aralık 2017

Gönderilme Tarihi

12 Kasım 2017

Kabul Tarihi

19 Aralık 2017

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2017 Cilt: 2 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Kiriş Avaroğulları, A., & Hayta, N. (2017). TARİH DERSLERİNDE“EGE ADALARI SORUNU”NUN ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN TARİH ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Araştırma ve Deneyim Dergisi, 2(2), 116-124. https://izlik.org/JA83XP46NU
AMA
1.Kiriş Avaroğulları A, Hayta N. TARİH DERSLERİNDE“EGE ADALARI SORUNU”NUN ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN TARİH ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Research and Experience Journal (REJ). 2017;2(2):116-124. https://izlik.org/JA83XP46NU
Chicago
Kiriş Avaroğulları, Ayten, ve Necdet Hayta. 2017. “TARİH DERSLERİNDE‘EGE ADALARI SORUNU’NUN ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN TARİH ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Araştırma ve Deneyim Dergisi 2 (2): 116-24. https://izlik.org/JA83XP46NU.
EndNote
Kiriş Avaroğulları A, Hayta N (01 Aralık 2017) TARİH DERSLERİNDE“EGE ADALARI SORUNU”NUN ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN TARİH ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Araştırma ve Deneyim Dergisi 2 2 116–124.
IEEE
[1]A. Kiriş Avaroğulları ve N. Hayta, “TARİH DERSLERİNDE‘EGE ADALARI SORUNU’NUN ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN TARİH ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”, Research and Experience Journal (REJ), c. 2, sy 2, ss. 116–124, Ara. 2017, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83XP46NU
ISNAD
Kiriş Avaroğulları, Ayten - Hayta, Necdet. “TARİH DERSLERİNDE‘EGE ADALARI SORUNU’NUN ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN TARİH ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Araştırma ve Deneyim Dergisi 2/2 (01 Aralık 2017): 116-124. https://izlik.org/JA83XP46NU.
JAMA
1.Kiriş Avaroğulları A, Hayta N. TARİH DERSLERİNDE“EGE ADALARI SORUNU”NUN ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN TARİH ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Research and Experience Journal (REJ). 2017;2:116–124.
MLA
Kiriş Avaroğulları, Ayten, ve Necdet Hayta. “TARİH DERSLERİNDE‘EGE ADALARI SORUNU’NUN ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN TARİH ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ”. Araştırma ve Deneyim Dergisi, c. 2, sy 2, Aralık 2017, ss. 116-24, https://izlik.org/JA83XP46NU.
Vancouver
1.Ayten Kiriş Avaroğulları, Necdet Hayta. TARİH DERSLERİNDE“EGE ADALARI SORUNU”NUN ÖĞRETİMİNE İLİŞKİN TARİH ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNİN İNCELENMESİ. Research and Experience Journal (REJ) [Internet]. 01 Aralık 2017;2(2):116-24. Erişim adresi: https://izlik.org/JA83XP46NU