Amaç: Bu araştırma üniversite
öğrencilerinde yeme tutumu ve yeme tutumuyla ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Kesitsel tipte
araştırmadır. Araştırmaya 431 üniversite öğrencisi katılmıştır. Anket formu rastgele
seçilen sınıflarda gözlem altında uygulanmıştır. Anket formu sosyo-demografik
özellikler ve yeme tutumu testi (YTT-40) sorularını içermektedir. Verilerin değerlendirmesinde, tanımlayıcı
istatistikler, Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis varyans
analizi testi kullanılmıştır
Bulgular: Öğrencilerin %84.9’ u kız, yaş ortalaması
21.31±1.73 olarak hesaplanmıştır. YTT-40 puan ortalaması 27.98±12.98’dir. YTT
puanı; kız, annesi çalışan, çekirdek aile tipine sahip, babası üniversite
mezunu olan, alkol tüketen öğrencilerde yüksek bulunmuştur. Vücut kitle
indeksi, düzenli spor yapıp yapmama ve sigara içip içmeme ile yeme tutumu
arasında anlamlı fark bulunmamıştır.
Sonuç: Yeme bozukluğuyla ilişkili sosyodemografik
etkenlere ve durumun giderilmesine yönelik mezuniyet öncesi süreçte çalışmalar
yapılmalıdır.
üniversite öğrencileri yeme tutumu beslenme sosyo demografik özellikler
Aim: This study was conducted so as to determine the
eating attitude and the factors assiciated with eating attitude in university
students.
Method: This study is a cross-sectional
study. 431 university students participated in the study. The
questionnaire was applied in randomly selected classes under observation. The
questionnaire contains socio-demographic characteristics and the items of
eating attitude test (EAT-40). In the evaluation of the data, descriptive
statistics, Mann-Whitney U test, Kruskal Wallis variance analysis test were
used.
Results: 84.9% of the students are female and the average age
is 21.31 ± 1.73. The mean score obtained from EAT-40 is
27.98 ± 12.98. It was found that the EAT score was high in the students
who are female, have nuclear families, drink alcohol and whose mothers work and
whose fathers graduated from a university. No significant difference was found
between the body mass index, doing regular sports, smoking, and eating
attitude.
Conclusion:
Studies should
be carried out; for the socio-demographic factors associated with the eating
disorders and for removing these disorders before the graduation.
university students eating attitude nutrition socio-demographic characteristics
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ağustos 2018 |
Gönderilme Tarihi | 11 Mayıs 2018 |
Kabul Tarihi | 28 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |