Objective:
The aim of this study was to determine the knowledge, attitudes and practice of
nurses working in surgery units regarding the nutrition of surgery patients.
Methods:
This descriptive study was conducted on 252 nurses working in the surgical
clinics of two university hospitals in İzmir during June and October 2014. The
questionnaire used to collect data was developed by the researchers, and
consisted of 48 questions on the nurses’ sociodemographic characteristics and
their knowledge, attitudes and practice with regard to nutrititon. Number,
percentage, mean and standard deviation, Mann Whitney U and Kruskal Wallis
tests, and Cronbach’s α and Spearman rank correlation were used for data
analysis.
Results:
The mean knowledge score of surgical nurses for the feeding of surgical patient
was 75.75% and the mean attitude score was 82.57%, and 63.9% of them had a
knowledge level of “good”.
Conclusion:
As a result of the study, it was found that the knowledge and attitude scores
of the nurses about nutrition were high, and the scores of surgery nurses on
knowledge of nutrition increased, their attitude scores also increased.
Amaç: Bu araştırma, cerrahi birimlerde çalışan hemşirelerin
cerrahi hastalarının beslenmesine ilişkin bilgi, tutum ve uygulamalarını
belirlemek amacıyla yapıldı.
Yöntem: Tanımlayıcı tipteki bu araştırma, İzmir ilinde iki
üniversite hastanesinin cerrahi birimlerinde çalışan 252 hemşire ile Haziran-Ekim
2014 tarihleri arasında yapıldı. Araştırmada veri toplama aracı olarak
araştırmacılar tarafından geliştirilen ve cerrahi hemşirelerinin
sosyodemografik özellikleri ile beslenmeye ilişkin bilgi, tutum ve
uygulamalarını değerlendiren 48 sorudan oluşan anket formu kullanıldı. Veri
analizinde, sayı, yüzde, ortalama, Mann Whitney U, Kruskal Wallis testleri,
Cronbach’s α ve Spearman rank korelasyon analizleri kullanıldı.
Bulgular: Cerrahi hemşirelerin,
cerrahi hastasının beslenmesine ilişkin ortalama bilgi skorunun %75.75 olduğu,
ortalama tutum skorunun %82.57 olduğu ve %63.9’unun cerrahi hastasının beslenmesine
ilişkin bilgi puanlarının iyi düzeyde olduğu saptandı.
Sonuç: Araştırma sonucunda cerrahi hemşirelerinin beslenmeye
ilişkin bilgi ve tutum skorlarının yüksek olduğu, bilgi düzeyi puanları
arttıkça tutum puanlarının da arttığı saptandı.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Nisan 2019 |
Gönderilme Tarihi | 20 Kasım 2018 |
Kabul Tarihi | 16 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |