Öz
Amaç: Panoramik radyografi (PR), diş hekimliğinde özellikle cerrahi işlemlerden önce sıklıkla kullanılan iki boyutlu görüntüleme tekniğidir. Son zamanlarda ise üç boyutlu görüntülemeye başvurulmaktadır. Bu çalışmanın amacı implantların uzunluk ve çap planlamasında, PR ile birlikte değerlendirilen klinik fotoğraflar ve konik ışınlı bilgisayarlı tomografiler’in (KIBT) yeterliliklerinin tanısal düşünme etkinliği açısından incelenmesidir.
Gereç ve Yöntem: Çalışma Grup 1 (KIBT) ve Grup 2 (PR+Klinik Görüntü) olarak gruplandırıldı. İmplant tedavileri yapılmadan önceki klinik fotoğrafları, dijital panoramik radyografileri ve KIBT görüntüleri gibi hasta kayıtları, arşivden temin edildi. Deneyimli ve hastaların demografik bilgileri hakkında bilgisi olmayan 5 klinisyen tarafından, planlanan implantların boy&çapları değerlendirildi.
Bulgular: Çalışmaya 13 erkek, 8 kadın toplam 21 hasta dâhil edildi. 60 implant için uygun bölgeler değerlendirildi. Grup 2’de daha uzun implantlar, Grup 1’de ise daha geniş implantlar planlandığı gözlendi. Araştırmada gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılığa rastlanmadı.
Sonuç: Fotoğraf kayıtlarının alınmasının ve bunların implant planlamasında kullanılmasının daha doğru planlamalar yapılabilmesine olanak sağlayacağını düşünmekteyiz.