Öz
Amaç: Bu çalışmada sağlık alanında eğitim gören genç nüfusun 65 yaş ve üzeri bireylere karşı tutumlarını belirlemek amacıyla planlanmıştır.
Gereç ve Yöntem: Çalışmada veri toplama formunun ilk bölümünde sosyodemografik özellikleri belirlemeye yönelik sorulardan ve Yaşlı Ayrımcılığı Tutum Ölçeği’nden oluşmaktadır. Araştırmanın evrenini 745 öğrenci oluşturmaktadır. Verilerin değerlendirilmesinde sayı ve yüzde değerleri, Independent Sample t Test, One-Way Anova Testi ve Bonferroni Testi kullanılmıştır
Bulgular: Katılımcıların %55,3’ü hemşirelik bölümü öğrencisi; %62,3’ü kadındır. Yaş ortalaması 20,46±1,90’dır. Toplam ölçek puan ortalaması 85,09±9,53 bulunmuştur. Katılımcının okuduğu bölüm, cinsiyeti, ebeveyn eğitim düzeyi, kardeş sayısı, aile yapısı, aile kurduğunda anne baba ile yaşamayı isteme durumu ile ölçek puan ortalamaları arasında anlamlı fark bulunmuştur (p<0,005).
Sonuç: Çalışmada öğrencilerin yaşlı ayrımcılığına ilişkin olumlu tutumları olduğu; yaşlı bireylere karşı tutumlarını etkileyen kimi sosyo-demografik değişkenlerin olduğu saptanmıştır.
Destekleyen Kurum
Mustafa Kemal Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Kurum Koordinatörlüğü