Öz
Amaç: Lomber spinal stenoz cerrahisinde füzyonlu ve füzyonsuz dekompresif laminektomi yapılan hastaların 3 yıl sonundaki klinik bulgularını ve komplikasyon oranlarını karşılaştırmak.
Gereç ve Yöntem: Grup 1'de tek başına dekompresyon uygulanan 54 hasta, grup 2'de ise dekompresyon ve posterior transpediküler füzyon uygulanan 48 hasta vardı. Ameliyat süresi, hastanede kalış süresi, yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi gibi özellikler değerlendirildi. Hastaların vizüel ağrı skalası (VAS), oswestry disability index (ODI) skorlarında değişim ve komşu segment sendromu gibi komplikasyon oranları karşılaştırıldı.
Bulgular: Yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi (VKİ) ve hastanede kalış süresi açısından anlamlı bir farklılık yoktu ama ameliyat süresi açısından anlamlı fark vardı (p<0,05). İki grupta da VAS ve ODI açısından anlamlı şekilde iyileşme gözlendi. Grup 2'de 3 yıllık süreç içerisinde ikinci cerrahi gereksinimi daha yüksekti (p<0,01).
Sonuç: İki seviyeye kadar yapılan dekompresyon cerrahisinin füzyon gerektirmeden başarıyla yapılabileceği sonucuna vardık.