Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Üniversite öğrencilerinin günlük besin ögesi alımlarının Akdeniz diyeti kalite indeksi (KIDMED) ile ilişkisi

Yıl 2020, Cilt: 6 Sayı: 2, 167 - 173, 30.08.2020
https://doi.org/10.30569/adiyamansaglik.706404

Öz

Amaç: Üniversite öğrencilerinin günlük enerji, besin ögesi alımları ile Akdeniz diyetine uyumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir.
Gereç ve Yöntem: Çalışma 18-24 yaş arası 465 üniversite öğrencisi ile yürütülmüştür. Veriler soru formu kullanılarak toplanmıştır. Uygun istatistiksel analizler yapılmıştır.
Bulgular: Ortalama yaş 21,1±1,4 yıldır. Ortalama KIDMED puanları 4,0±2,4’dır ve %8,6’sı en iyi diyet kalitesine sahiptir. Günlük alınan enerji ve makro besin ögeleri olan karbonhidrat, protein, yağ ve mikro besin ögeleri olan B1, B2, B3, B6, C vitamini, folat, kalsiyum, demir, çinko, potasyum, magnezyum ve fosfor ile indeks puanı arasında pozitif yönde, istatistiksel açıdan anlamlı zayıf ilişkiler saptanmıştır (p<0,05).
Sonuç: Günlük alınan enerji, makro ve mikro besin ögeleri ile KIDMED puanı arasında zayıf pozitif korelasyonlar bulunmuştur. Daha geniş örneklem ile çalışmalar yapılmalıdır.

Destekleyen Kurum

Yok

Proje Numarası

Yok

Teşekkür

-

Kaynakça

  • 1.Pérez-López FR, Chedraui P, Haya J, Cuadros JL. Effects of the Mediterranean diet on longevity and age-related morbid conditions. Maturitas. 2009;64(2):67-79.
  • 2.Serra-Majem L, Roman B, Estruch R. Scientific evidence of interventions using the Mediterranean diet: a systematic review. Nutr Rev. 2006;64(suppl_1):S27-S47.
  • 3.Burlingame B, Dernini S. Sustainable diets and biodiversity: directions and solutions for policy, research and action. http://www.fao.org/3/a-i3004e.pdf. Published November 2010. Accessed March 1, 2020.
  • 4.Moro E. The Mediterranean diet from Ancel Keys to the UNESCO cultural heritage. A pattern of sustainable development between myth and reality. Procedia Soc Behav Sci. 2016;223:655-661.
  • 5.Burlingame B, Dernini S. Sustainable diets: the Mediterranean diet as an example. Public Health Nutr. 2011;14(12A):2285-2287.
  • 6.Barbaros B, Kabaran S. Akdeniz diyeti ve sağlığı koruyucu etkileri. Beslenme ve Diyet Dergisi. 2014;42(2):140-147.
  • 7.Bach-Faig A, Berry EM, Lairon D, et al. Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates. Public Health Nutr. 2011;14(12A):2274-2284.
  • 8.Sofi F, Macchi C, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Mediterranean diet and health status: an updated meta-analysis and a proposal for a literature-based adherence score. Public Health Nutr. 2014;17(12):2769-2782.
  • 9.Bayram SŞ, Aktaş N. Akdeniz Diyeti ve Akdeniz Diyet Kalitesinin ölçümünde sıklıkla kullanılan indeksler. İçinde: Karaman MR, Artık N, Şanlıer N, editörler. International Eurasian Congress on "Natural Nutrition and Healthy Life' 12-15 Temmuz 2018. Ankara: Ankara University Institute of Food Safety "Pelin Ofset&Press; 2018: 572-578.
  • 10.T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1031. Türkiye beslenme rehberi TÜBER 2015. https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/10915,tuber-turkiye-beslenme-rehberipdf.pdf. 2016’da basıldı. 30 Nisan 2020’de erişildi.
  • 11.Willett WC. The Mediterranean diet: science and practice. Public Health Nutr. 2006;9(1a):105-110.
  • 12.Sofi F, Cesari F, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Adherence to Mediterranean diet and health status: meta-analysis. BMJ. 2008;337:1-7.
  • 13.Spear BA. Adolescent growth and development. J Am Diet Assoc. 2002;102:S23-S29.
  • 14.Güleç M, Yabancı N, Göçgeldi E, Bakır B. Ankara'da iki kız öğrenci yurdunda kalan öğrencilerin beslenme alışkanlıkları. Gulhane Med J. 2008;50:102-109.
  • 15.Orak S, Akgün S, Orhan H. Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının araştırılması. SDÜ Tıp Fak Derg. 2006;13(2):5-11.
  • 16.Ermiş E, Doğan E, Erilli N, Satıcı A. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi: Ondokuz Mayıs Üniversitesi örneği. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi. 2015;6(1):30-40.
  • 17.Arslan SA, Daşkapan A, Çakır B. Üniversite öğrencilerinin beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarının belirlenmesi. TAF Prev Med Bull. 2016;15(3):171-180.
  • 18.Mukudi E. Nutrition status, education participation, and school achievement among Kenyan middle-school children. Nutrition. 2003;19:612-616.
  • 19.Serra-Majem L, Ribas L, Ngo J, et al. Food, youth and the Mediterranean diet in Spain. Development of KIDMED, Mediterranean Diet Quality Index in children and adolescents. Public Health Nutr. 2004;7(7):931-935.
  • 20.Schober P, Boer C, Schwarte LA. Correlation coefficients: appropriate use and interpretation. Anesth Analg. 2018;126(5):1763-1768.
  • 21.Vassigh G. Üniversite Öğrencilerinin Fiziksel Aktivite Durumları ile Sağlıklı Beslenme İndekslerinin Değerlendirilmesi [Yüksek lisans tezi]. Ankara, Türkiye: Hacettepe Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü; 2012.
  • 22.Akdemir M, Erengin H, Dönmez L. Tıp fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin beslenme durumu ve ilişkili faktörler. International Peer-Reviewed Journal of Nutrition Research. 2016;8:34-49.
  • 23.Hadjimbei E, Botsaris G, Gekas V, Panayiotou AG. Adherence to the Mediterranean diet and lifestyle characteristics of university students in Cyprus: a cross-sectional survey. J Nutr Metab. 2016. http://downloads.hindawi.com/journals/jnme/2016/2742841.pdf. 1 Mart 2020’de erişildi.
  • 24.Kontogianni MD, Farmaki A-E, Vidra N, Sofrona S, Magkanari F, Yannakoulia M. Associations between lifestyle patterns and body mass index in a sample of Greek children and adolescents. J Acad Nut. Diet. 2010;110(2):215-221.
  • 25.Kabaran S, Gezer C. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki çocuk ve adolesanlarda Akdeniz diyetine uyum ile obezitenin belirlenmesi. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi. 2013;7(1):11-20.
  • 26.Moreno LA, Sarría A, Popkin BM. The nutrition transition in Spain: a European Mediterranean country. Eur J Clin Nutr. 2002;56(10):992-1003.
  • 27.Schröder H, Mendez MA, Gomez SF, et al. Energy density, diet quality, and central body fat in a nationwide survey of young Spaniards. Nutrition. 2013;29(11-12):1350-1355.
  • 28.Peng W, Berry E, Goldsmith R. Adherence to the Mediterranean diet was positively associated with micronutrient adequacy and negatively associated with dietary energy density among adolescents. J Hum Nutr Diet. 2019;32(1):41-52.
  • 29.Castro-Quezada I, Román-Viñas B, Serra-Majem L. The Mediterranean diet and nutritional adequacy: a review. Nutrients. 2014;6(1):231-248.

The relationship between intakes of daily nutrients and the Mediterranean diet quality index (KIDMED) in university students

Yıl 2020, Cilt: 6 Sayı: 2, 167 - 173, 30.08.2020
https://doi.org/10.30569/adiyamansaglik.706404

Öz

Aim: The aim of this study was to evaluate the relationship between daily energy, nutrient intake and adaptation to the Mediterranean diet of university students.
Materials and Methods: The study was carried out with 465 university students aged 18-24. The data were collected using a questionnaire. Appropriate statistical analyzes have been made.
Results: The mean age of participants is 21.1±1.4 years. The mean score of KIDMED was 4.0±2.4 and 8.6% of them has the best diet quality. There were positive, statistically significant but weak relationships between daily energy, macro nutrient such as carbohydrate, protein, fat, and micro nutrients such as vitamin B1, B2, B3, B6, C, folate, calcium, iron, zinc, potassium, magnesium, phosphorus intakes and index score (p<0.05).
Conclusion: Positive correlations were found between daily intakes of energy, macronutrients, micronutrients, and KIDMED score. Studies should be done with a larger sample.

Proje Numarası

Yok

Kaynakça

  • 1.Pérez-López FR, Chedraui P, Haya J, Cuadros JL. Effects of the Mediterranean diet on longevity and age-related morbid conditions. Maturitas. 2009;64(2):67-79.
  • 2.Serra-Majem L, Roman B, Estruch R. Scientific evidence of interventions using the Mediterranean diet: a systematic review. Nutr Rev. 2006;64(suppl_1):S27-S47.
  • 3.Burlingame B, Dernini S. Sustainable diets and biodiversity: directions and solutions for policy, research and action. http://www.fao.org/3/a-i3004e.pdf. Published November 2010. Accessed March 1, 2020.
  • 4.Moro E. The Mediterranean diet from Ancel Keys to the UNESCO cultural heritage. A pattern of sustainable development between myth and reality. Procedia Soc Behav Sci. 2016;223:655-661.
  • 5.Burlingame B, Dernini S. Sustainable diets: the Mediterranean diet as an example. Public Health Nutr. 2011;14(12A):2285-2287.
  • 6.Barbaros B, Kabaran S. Akdeniz diyeti ve sağlığı koruyucu etkileri. Beslenme ve Diyet Dergisi. 2014;42(2):140-147.
  • 7.Bach-Faig A, Berry EM, Lairon D, et al. Mediterranean diet pyramid today. Science and cultural updates. Public Health Nutr. 2011;14(12A):2274-2284.
  • 8.Sofi F, Macchi C, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Mediterranean diet and health status: an updated meta-analysis and a proposal for a literature-based adherence score. Public Health Nutr. 2014;17(12):2769-2782.
  • 9.Bayram SŞ, Aktaş N. Akdeniz Diyeti ve Akdeniz Diyet Kalitesinin ölçümünde sıklıkla kullanılan indeksler. İçinde: Karaman MR, Artık N, Şanlıer N, editörler. International Eurasian Congress on "Natural Nutrition and Healthy Life' 12-15 Temmuz 2018. Ankara: Ankara University Institute of Food Safety "Pelin Ofset&Press; 2018: 572-578.
  • 10.T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1031. Türkiye beslenme rehberi TÜBER 2015. https://dosyasb.saglik.gov.tr/Eklenti/10915,tuber-turkiye-beslenme-rehberipdf.pdf. 2016’da basıldı. 30 Nisan 2020’de erişildi.
  • 11.Willett WC. The Mediterranean diet: science and practice. Public Health Nutr. 2006;9(1a):105-110.
  • 12.Sofi F, Cesari F, Abbate R, Gensini GF, Casini A. Adherence to Mediterranean diet and health status: meta-analysis. BMJ. 2008;337:1-7.
  • 13.Spear BA. Adolescent growth and development. J Am Diet Assoc. 2002;102:S23-S29.
  • 14.Güleç M, Yabancı N, Göçgeldi E, Bakır B. Ankara'da iki kız öğrenci yurdunda kalan öğrencilerin beslenme alışkanlıkları. Gulhane Med J. 2008;50:102-109.
  • 15.Orak S, Akgün S, Orhan H. Süleyman Demirel Üniversitesi öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının araştırılması. SDÜ Tıp Fak Derg. 2006;13(2):5-11.
  • 16.Ermiş E, Doğan E, Erilli N, Satıcı A. Üniversite öğrencilerinin beslenme alışkanlıklarının incelenmesi: Ondokuz Mayıs Üniversitesi örneği. Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi. 2015;6(1):30-40.
  • 17.Arslan SA, Daşkapan A, Çakır B. Üniversite öğrencilerinin beslenme ve fiziksel aktivite alışkanlıklarının belirlenmesi. TAF Prev Med Bull. 2016;15(3):171-180.
  • 18.Mukudi E. Nutrition status, education participation, and school achievement among Kenyan middle-school children. Nutrition. 2003;19:612-616.
  • 19.Serra-Majem L, Ribas L, Ngo J, et al. Food, youth and the Mediterranean diet in Spain. Development of KIDMED, Mediterranean Diet Quality Index in children and adolescents. Public Health Nutr. 2004;7(7):931-935.
  • 20.Schober P, Boer C, Schwarte LA. Correlation coefficients: appropriate use and interpretation. Anesth Analg. 2018;126(5):1763-1768.
  • 21.Vassigh G. Üniversite Öğrencilerinin Fiziksel Aktivite Durumları ile Sağlıklı Beslenme İndekslerinin Değerlendirilmesi [Yüksek lisans tezi]. Ankara, Türkiye: Hacettepe Üniversitesi/Sağlık Bilimleri Enstitüsü; 2012.
  • 22.Akdemir M, Erengin H, Dönmez L. Tıp fakültesi birinci sınıf öğrencilerinin beslenme durumu ve ilişkili faktörler. International Peer-Reviewed Journal of Nutrition Research. 2016;8:34-49.
  • 23.Hadjimbei E, Botsaris G, Gekas V, Panayiotou AG. Adherence to the Mediterranean diet and lifestyle characteristics of university students in Cyprus: a cross-sectional survey. J Nutr Metab. 2016. http://downloads.hindawi.com/journals/jnme/2016/2742841.pdf. 1 Mart 2020’de erişildi.
  • 24.Kontogianni MD, Farmaki A-E, Vidra N, Sofrona S, Magkanari F, Yannakoulia M. Associations between lifestyle patterns and body mass index in a sample of Greek children and adolescents. J Acad Nut. Diet. 2010;110(2):215-221.
  • 25.Kabaran S, Gezer C. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki çocuk ve adolesanlarda Akdeniz diyetine uyum ile obezitenin belirlenmesi. Türkiye Çocuk Hastalıkları Dergisi. 2013;7(1):11-20.
  • 26.Moreno LA, Sarría A, Popkin BM. The nutrition transition in Spain: a European Mediterranean country. Eur J Clin Nutr. 2002;56(10):992-1003.
  • 27.Schröder H, Mendez MA, Gomez SF, et al. Energy density, diet quality, and central body fat in a nationwide survey of young Spaniards. Nutrition. 2013;29(11-12):1350-1355.
  • 28.Peng W, Berry E, Goldsmith R. Adherence to the Mediterranean diet was positively associated with micronutrient adequacy and negatively associated with dietary energy density among adolescents. J Hum Nutr Diet. 2019;32(1):41-52.
  • 29.Castro-Quezada I, Román-Viñas B, Serra-Majem L. The Mediterranean diet and nutritional adequacy: a review. Nutrients. 2014;6(1):231-248.
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Aylin Bayındır Gümüş 0000-0002-1311-2429

Hülya Yardımcı 0000-0002-2664-4176

Proje Numarası Yok
Yayımlanma Tarihi 30 Ağustos 2020
Gönderilme Tarihi 19 Mart 2020
Kabul Tarihi 5 Mayıs 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 6 Sayı: 2

Kaynak Göster

AMA Bayındır Gümüş A, Yardımcı H. Üniversite öğrencilerinin günlük besin ögesi alımlarının Akdeniz diyeti kalite indeksi (KIDMED) ile ilişkisi. ADYÜ Sağlık Bilimleri Derg. Ağustos 2020;6(2):167-173. doi:10.30569/adiyamansaglik.706404