Yabancı Dil Öğretmenlerinin Web2.0 Araçlarını Kullanma Deneyimlerinin İncelenmesi
Öz
Bu araştırmanın amacı, yabancı dil öğretmenlerinin derslerinde Web2.0 araçlarını deneyimlemeye yönelik görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Çalışma nitel araştırma desenlerinden olan fenomenoloji deseni kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 2020-2021 eğitim öğretim yılında Türkiye’nin çeşitli şehirlerinde MEB’e bağlı ilkokul, ortaokul ve lisede çalışan 20 yabancı dil öğretmeni katılmıştır. Veriler yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmış, daha sonra içerik analizi yapılarak çözümlenmiştir. Bulgular, yabancı dil öğretmenlerinin genel olarak Web2.0 araçlarıyla E-twning projeleri sayesinde tanıştıklarını ve daha sonrasında derslerinde kullanmaya başladıklarını, kendilerini bu anlamda geliştirmek için hizmetiçi eğitimler aldıklarını, öğretmenlerin bu araçları kullanarak çağı yakaladıklarını ve Z kuşağı diye adlandırılan öğrencilerine hitap edebildiklerini düşündüklerini ortaya çıkarmıştır. Araştırma sonuçları, ilgili çalışmalar doğrultusunda yorumlanarak tartışılmış; öğretmenlere yönelik daha fazla hizmetiçi eğitim düzenlenmesi, yabancı dil öğretmenlerinin mutlaka bir projeye dahil olması, ders kitapları ve öğretim programının Web2.0 araçlarıyla uyumlu hale getirilmesi gibi birtakım önerilerde bulunulmuştur.
Anahtar Kelimeler
Etik Beyan
Bu çalışma, araştırma etiğine uygun olarak gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri 2020 yılında toplanmıştır. Araştırmaya katılım, gönüllülük esasına dayalı olarak gerçekleştirilmiştir.
Teşekkür
Çalışmamız süresince destek veren tüm meslektaşlarıma, aile bireylerime ve hocalarıma teşekkürü bir borç bilirim.
Kaynakça
- Aldır, Z. (2014). Web 2.0 araçlarının öğretimde kullanılmasına ilişkin öğretmen adaylarının görüşlerinin çeşitli değişkenler açısından incelenmesi [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Sakarya Üniversitesi.
- Anderson, P. (2007). What is Web 2.0: Ideas, technologies and implications for education. JISC, 1(1). Bristol, UK.
- Bahadorfar, M., & Omidvar, R. (2014). Technology in teaching speaking skill. Acme International Journal of Multidisciplinary Research. 2(4), 9-13.
- Bakioğlu, B., & Çevik, M. (2020). Covid-19 pandemisi sürecinde fen bilimleri öğretmenlerinin uzaktan eğitime ilişkin görüşleri. Electronic Turkish Studies, 15(4).
- Bal, H. (2019). Öğretmenlerin eğitimde yeni teknolojileri ve web2.0 araçlarını kullanımlarının değerlendirilmesi. Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanlığı Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü.
- Bilgiç, H. G., Duman, D., & Seferoğlu, S. S. (2011). Dijital yerlilerin özellikleri ve çevrim içi ortamların tasarlanmasındaki etkileri. Akademik Bilişim, 2(4), 1-7.
- Bilgin, E. (2022). Yabancı dil öğretiminde Web 2.0 araçlarının eğitimsel kullanımı: En iyi uygulamaları tanımlayan bir çalışma [Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi]. Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi.
- Cebeci, Z., & Tekdal, M. (2006). Using podcasts as audio learning objects. Interdisciplinary Journal of E-Learning and Learning Objects, 2(1), 47-57.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Eğitim Programları ve Öğretim (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yayımlanma Tarihi
29 Haziran 2024
Gönderilme Tarihi
24 Ekim 2023
Kabul Tarihi
16 Nisan 2024
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2024 Cilt: 15 Sayı: 1
APA
Gökcan, B., & Köksal, N. (2024). Yabancı Dil Öğretmenlerinin Web2.0 Araçlarını Kullanma Deneyimlerinin İncelenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 15(1), 30-44. https://izlik.org/JA87YY55YX
AMA
1.Gökcan B, Köksal N. Yabancı Dil Öğretmenlerinin Web2.0 Araçlarını Kullanma Deneyimlerinin İncelenmesi. EFED. 2024;15(1):30-44. https://izlik.org/JA87YY55YX
Chicago
Gökcan, Burcu, ve Necla Köksal. 2024. “Yabancı Dil Öğretmenlerinin Web2.0 Araçlarını Kullanma Deneyimlerinin İncelenmesi”. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi 15 (1): 30-44. https://izlik.org/JA87YY55YX.
EndNote
Gökcan B, Köksal N (01 Haziran 2024) Yabancı Dil Öğretmenlerinin Web2.0 Araçlarını Kullanma Deneyimlerinin İncelenmesi. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi 15 1 30–44.
IEEE
[1]B. Gökcan ve N. Köksal, “Yabancı Dil Öğretmenlerinin Web2.0 Araçlarını Kullanma Deneyimlerinin İncelenmesi”, EFED, c. 15, sy 1, ss. 30–44, Haz. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87YY55YX
ISNAD
Gökcan, Burcu - Köksal, Necla. “Yabancı Dil Öğretmenlerinin Web2.0 Araçlarını Kullanma Deneyimlerinin İncelenmesi”. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi 15/1 (01 Haziran 2024): 30-44. https://izlik.org/JA87YY55YX.
JAMA
1.Gökcan B, Köksal N. Yabancı Dil Öğretmenlerinin Web2.0 Araçlarını Kullanma Deneyimlerinin İncelenmesi. EFED. 2024;15:30–44.
MLA
Gökcan, Burcu, ve Necla Köksal. “Yabancı Dil Öğretmenlerinin Web2.0 Araçlarını Kullanma Deneyimlerinin İncelenmesi”. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, c. 15, sy 1, Haziran 2024, ss. 30-44, https://izlik.org/JA87YY55YX.
Vancouver
1.Burcu Gökcan, Necla Köksal. Yabancı Dil Öğretmenlerinin Web2.0 Araçlarını Kullanma Deneyimlerinin İncelenmesi. EFED [Internet]. 01 Haziran 2024;15(1):30-44. Erişim adresi: https://izlik.org/JA87YY55YX