Araştırma Makalesi

Çizgi Film ve Çocuk: Ebeveyn Görüşleri

Cilt: 10 Sayı: 1 12 Temmuz 2019
PDF İndir
TR

Çizgi Film ve Çocuk: Ebeveyn Görüşleri

Öz

Araştırma, ebeveynlerin çizgi filmlere ilişkin görüşlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini 2017-2018 eğitim öğretim yılında çocukları okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden, normal gelişim gösteren 60-72 aylık çocukların ebeveynleri oluşturmuştur. Araştırmanın çalışma grubuna, evren içinden tesadüfî örnekleme yöntemi ile seçilen araştırmaya katılmaya gönüllü toplam 70 ebeveyn dâhil edilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak, çocuklar ve ailelerine ilişkin demografik bilgileri toplamak amacıyla “Genel Bilgi Formu” ve ebeveynlerin çizgi filmlere ilişkin görüşlerinin incelenmesi amacıyla araştırmacılar tarafından geliştirilen “Ebeveynlerin Çizgi Filmlere İlişkin Görüşlerini Değerlendirme Formu” kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında, yarı-yapılandırılmış görüşme tekniğinden yararlanılmıştır. Araştırmanın verileri, nitel araştırma yöntemlerinde kullanılan analiz tekniklerinden betimsel analiz tekniğine göre çözümlenmiştir. Araştırmanın sonucunda, çocukların tamamına yakınının çizgi film izlediği, çizgi film izlerken medya araçlarından daha çok televizyonu tercih ettikleri, en çok izledikleri çizgi filmin Rafadan Tayfa olduğu, en çok sevilen karakterin Hayri olduğu, çocukların çizgi film izleme süresinin ise daha çok 60-120 dakika arasında olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ebeveynler çizgi filmlerin çocuklar üzerinde olumlu ve olumsuz etkilerinin olduğunu ifade ederken daha çok olumsuz etkilerinin olduğu yönünde yanıt verdikleri görülmüştür.


Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Adak Özdemir A. ve Ramazan, O. (2012) . Çizgi Filmlerin Çocukların Davranışları Üzerindeki Etkisinin Anne Görüşlerine Göre İncelenmesi. M.Ü. Atatürk Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 35, 157-173.
  2. Baştürk, S. (2009). Ortaöğretim Matematik Öğretmen Adaylarına Göre Fen Edebiyat Fakültelerindeki Alan Eğitimi. İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 10 (3), 137-160.
  3. Bayir, E. ve Günşen, G. (2017). Okul Öncesi Dönem Çocuklarının En Çok İzledikleri Çizgi Filmlerin Bilimsel Açılardan Analizi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(2), 746-761.
  4. Büyükbaykal, G. (2007). Televizyonun Çocuklar Üzerindeki Etkileri. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 31-44.
  5. Dewi, V. K. (2013). The Use of Cartoon Films to Improve Students’ Skill in Writing Narrative Texts. English Education, 2(1), 34-43.
  6. Dinç, B. (2015). Okulöncesi Eğitim Kurumuna Devam Eden Çocukların Ebeveynlerinin Çocuk Hakları Eğitimi Konusundaki Görüşleri. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 3(1), 7-25.
  7. Erdoğan, S. ve Baran, G. (2008). A Study of Parents Regarding Television Watching Habits of Their Children in The Four-Six Age Group. The Social Sciences, 3 (3), 245-248.
  8. Güler, A., Halıcıoğlu, M.B. ve Taşğın, S. (2013). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Seçkin.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Eğitim Üzerine Çalışmalar

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

12 Temmuz 2019

Gönderilme Tarihi

23 Aralık 2018

Kabul Tarihi

24 Nisan 2019

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2019 Cilt: 10 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yazıcı, E., Yaman Baydar, İ., & Kandır, A. (2019). Çizgi Film ve Çocuk: Ebeveyn Görüşleri. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 10(1), 10-19. https://izlik.org/JA74HJ65GP
AMA
1.Yazıcı E, Yaman Baydar İ, Kandır A. Çizgi Film ve Çocuk: Ebeveyn Görüşleri. EFED. 2019;10(1):10-19. https://izlik.org/JA74HJ65GP
Chicago
Yazıcı, Elçin, İşıl Yaman Baydar, ve Adalet Kandır. 2019. “Çizgi Film ve Çocuk: Ebeveyn Görüşleri”. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi 10 (1): 10-19. https://izlik.org/JA74HJ65GP.
EndNote
Yazıcı E, Yaman Baydar İ, Kandır A (01 Temmuz 2019) Çizgi Film ve Çocuk: Ebeveyn Görüşleri. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi 10 1 10–19.
IEEE
[1]E. Yazıcı, İ. Yaman Baydar, ve A. Kandır, “Çizgi Film ve Çocuk: Ebeveyn Görüşleri”, EFED, c. 10, sy 1, ss. 10–19, Tem. 2019, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74HJ65GP
ISNAD
Yazıcı, Elçin - Yaman Baydar, İşıl - Kandır, Adalet. “Çizgi Film ve Çocuk: Ebeveyn Görüşleri”. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi 10/1 (01 Temmuz 2019): 10-19. https://izlik.org/JA74HJ65GP.
JAMA
1.Yazıcı E, Yaman Baydar İ, Kandır A. Çizgi Film ve Çocuk: Ebeveyn Görüşleri. EFED. 2019;10:10–19.
MLA
Yazıcı, Elçin, vd. “Çizgi Film ve Çocuk: Ebeveyn Görüşleri”. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, c. 10, sy 1, Temmuz 2019, ss. 10-19, https://izlik.org/JA74HJ65GP.
Vancouver
1.Elçin Yazıcı, İşıl Yaman Baydar, Adalet Kandır. Çizgi Film ve Çocuk: Ebeveyn Görüşleri. EFED [Internet]. 01 Temmuz 2019;10(1):10-9. Erişim adresi: https://izlik.org/JA74HJ65GP