Bazı Meyve Tür ve Çeşitlerinde Anaçların Fotosentetik Yaprak Özelliklerine Etkisinin İncelenmesi
Yıl 2022,
, 37 - 47, 28.06.2022
Gülsüm Karakaya
,
Engin Ertan
,
Oğuz Dolgun
,
Halil Seferoğlu
Öz
Araştırma, 2017 ve 2018 yıllarında Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü Araştırma-Uygulama bahçesinde ve bölüme ait laboratuvarda yürütülmüştür. Projede Myrobolan 29C ve Pixy anaçları üzerine aşılı Black Diamond erik çeşidi ile M9, M26, MM106 elma anaçları üzerine aşılı Red Chief elma çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Kombinasyonlarda yaprak oransal su içeriği (%), elektrolit sızıntısı (%), klorofil yoğunluğu, klorofil miktarı (mg g-1), yaprak yüzey sıcaklığı (C°) ve yaprak alanı (cm2) olmak üzere 6 farklı parametre incelenmiştir. Bitkiler için bazı stres koşullarına dayanıklılık açısından gözlenen parametrelerin etkisi çok önemlidir. Meyvecilikte yoğun olarak kullanılan farklı genetik özelliklere sahip anaçların, bazı farklı meyve tür ve çeşitleriyle oluşturdukları anaç-kalem kombinasyonlarının fotosentetik özelliklerinin tespit edilmesi hedefiyle yapılan bu çalışmada genel değerlendirmelere sonucunda erik türünde Pixy anacı, elma türünde ise M26 anacı daha fazla dikkat çekmiştir. Diğer parametreler açısından farklı değerler elde edilse de yine genel anlamda EC ve yaprak alanı ölçümleri değerlendirildiğinde bu anaçların daha olumlu sonuçlar verdiği ortaya çıkmıştır.
Destekleyen Kurum
ADÜ BAP
Teşekkür
Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri birimine katkılarından dolayı teşekkür ederiz
Kaynakça
- Açıkalın E., Pekmezci M., Yeşiloğlu T., 2008. Yerli Turunç, Carrizo ve Troyer Sitranjı Anaçlarının Antalya Koşullarında Yetiştirilen Marsh Seedless Altıntopunun Meyve Verimi, Kalitesi ve Ağaç Gelişimi Üzerine Etkileri. Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 21(1), 105–116.
- Akyüz, H., Ertan, E. 2017. ‘Yamalak sarısı’ zeytin (Olea europaea L.) fidanlarında su stresi ve osmoprotektan uygulamasının fizyolojik ve morfolojik değişimler üzerine etkisinin belirlenmesi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, Aydın.
- Alkan, G., Seferoğlu, H.G., Tekintaş, F.E., Ertan, E. 2014. Aydın Ekolojisindeki Bazı Erik Anaç-Çeşit Kombinasyonlarında, Klorofil Miktarları ve Yoğunluklarının Belirlenmesi. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Dergisi 11(1):1-10.
- Andrews, P.K., Chalmers, D.J., Moremong, M. 1992. Canopy-air temperature differences and soil water as predictors of water stress of apple trees grown in a humid, temperate climate. Journal of the American Society for Horticultural Science 117(3): 453-458.
- Anju, S., Thakur, P. S., Duvivedi, M.P. 1994. Rapid evaluation of apple varieties for drought.
- Anonymous. 2016. http://www.apelasyon.com/Yazi/375-kuresel-iklim-degisiklerinin-meyve- yetistiriciligi-uzerine-etkileri Aralık 2016
- Botu, M., F., Ştefan, I., Botu, I., Manthos, I., Nicolae. 2017. Physiological characteristics of several cultivars of European plum (Prunus domestica) in the conditions of northern Oltenia – Romania. III EUFRIN Plum and Prune Working Group Meeting on Present Constraints of Plum Growing in Europe, ISHS Acta Horticulturae 1175.
- Camejo D., 2005, High Temperature Effects on Photosynthetic Activity of Two Tomato Cultivars with Different Heat Susceptibility, J. Plant Physiol., 162, 281-289.
- Chen W., Yang X., He Z., Feng Y., Hu F. 2007. Differential changes in photosynthetic capacity, 77K chlorophyll fluorescence and chloroplast ultrastructure between Zn-efficienct and Zn inefficient rice genotypes (Oryza sativa L.) under low Zn stress. Plant Physiology, 132: 89–101.
- Çelik H, 1996, Bağcılıkta anaç kullanımı ve yetiştiricilikteki önemi, Anadolu, J. of AARI, 6(2): 127-148.
- Dhanda, S.S., Sethi, G.S., 2002. Tolerance to drought stress among selected indian wheat cultivars. Journal of Agricultural Science, 139: 319–326.
- Evsahibioğlu, A.N. 1995. Infrared Termometre Teknikleri ile Armut Ağaçlarında Su TüketimTahminleri. 5. Kültürteknik Kongresi Bildirileri 30 Mart-2 Nisan 1995, Kültürteknik Derneği, syf: 247-261, Kemer, Antalya.
- Fan, X., Neamira, B.A., Sokorai, K.J.B., 2003. Use of ionizing radiation to improve sensory and microbial quality of fresh-cut green onion leaves. J.Food Sci. 68(4):1478-1483.
- Giorgi, F., Lionello, P. 2008. Climate Change Projections for the Mediterranean Region. Global and Planetary Change.63(2):90-104.
- Glenn, D.M., Worthington, J.W., Welker W.V., McFarland M.J. 1989. Estimation of peach tree water use using infrared thermometry, J. Am. Soc. Hort. Sci. 114 (1989), pp. 737–741.
- Havaux M., 1993, Rapid Photosynthetic Adaptation to Heat Stress Triggered in Potato Leaves by Moderately Elevated Temperatures, Plant Cell Environ., 16, 461-467
- Hodgins R, van Huystee, R.B, 1986. Porphyrin Metabolism in Chill Stressed Maize (Zea mays L.), J. Plant Physiol., 126, 257-268.
- Hozman, S., Ertan, E., Akçay, S. 2016. Su Stresi ve Osmoprotektan Uygulamalarının Kestane Fidanlarında Fizyolojik ve Morfolojik Özellikler Üzerine Etkileri. Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.
- Kapluhan E. 2013. Türkiye’de Kuraklık ve Kuraklığın Tarıma Etkisi, Marmara Coğrafya Dergisi. 27: 87-510.
- Kaşka N, 2003. Türkiyede Ilıman İklim Meyvelerinin Dünü, Bugünü, Yarını, s 1-5, Türkiye IV Bahçe Bitkileri Kongresi, 08-12 Eylül 2003, Antalya
- Kefaletoğlu T., Ekmekçi Y., 2005 The effects of drought on plants and tolerance mechanism, G.U. Journal of Science, 18(4): 723-740.
- Kırnak, H., Demirtaş, M. N. 2002. Su Stresi Altındaki Kiraz Fidanlarında Fizyolojik ve Morfolojik Değişimlerin Belirlenmesi. Atatürk Üniv. Ziraat Fak. Dergisi. 33 (3), 265-270.
- Kuşvuran, Ş. 2010. Kavunlarda Kuraklık ve Tuzluluğa Toleransın Fizyolojik Mekanizmaları Arasındaki Bağlantılar. Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Doktora tezi.
- Küçükyumuk, C., Sarısu, H.C., Yıldız, H., Kaçal, E., Koçal, H. 2015. Farklı Anaçlar Üzerine Aşılı 0900 Ziraat Kiraz Çeşidinde Su Stresinin Bazı Vejetatif Gelişim Parametrelerine Etkisi. YYÜ Tarım Bilimleri Dergisi, 25(2): 189-192.
- Luedeling E., Girvetz E.H., Semenov M.A., Brown P.H., 2011. Climate Change Affects Winter Chill or Temperate Fruit and NutTrees. PLoSOne., 6(5), e20155.
Lutts, S., Kinet, J.M., Bouharmont, J. 1996. NaCl-induced Senescence in Leaves of Rice (Oryza sativa L.) Cultivars Differing in Salinity Resistance. Annals of Botany 78: 389-398.
Mancuso, S., Azzarello, E., 2002. Heat tolerance in olive. Adv. Hort. Sci., 16(3-4): 125-130.
- Mickelbart, M.V., Chapman, P., Collier-Christian, L., 2006. Endogenous levels and exogenous application of glisin betain to grapevines. Scientia Horticulturae 111:7-16.
Moretti C.L., Mattos L M., Calbo A.G., Sargent S. A., 2010. Climate Changes and Potential İmpacts on Post harvest Quality of Fruit and Vegetable Crops: A Review. Food Research International,.43(7):1824-1832.
- Nejadsahebi, A., Moallemi, N., Landi, A., 2010. Effects of cycocel and irrigation regimes on some physiological parameters of three olive cultivars. American Journal of Applied Sciences 7 (4): 459-465.
- Öztürk, K. 2002. Küresel İklim Değişikliği ve Türkiye’ye Olası Etkileri. Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi. 22(1).
- Reynolds, M.P. 1998. Evaluating Physiological Traits to Complement Empirical Selection for Wheat in Warm Environments, Euphytica, 100, 84-95.
- Setimela, P.S. 2005. Screening Sorghum Seedlings for Heat Tolerance using a Laboratory Method, Eur. J.Agron., 23, 103-107.
- Taiz, L., Zeiger, E., Plant Physiology, 3th Edition, pp.602-611, Sinauer Associates, Inc., 2002.
- Xu, Q., 1995. Structural Organization of Photosystem I, In: Mathis, P. (Ed.), Photosynthesis: From Light to Biosphere, pp.87-90, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht, The Netherlands.
Witham, FH., Bladydes, D.F., Delvins, R,M. 1971. Experiment in Plant Physiology. Van Nostrand Reinhold, New York. p. 245.
- Whitlow, T.H., Basshk, N.L., Ramney, T.G., Reichert, D.L., 1991. Animproved method for using electroliyte leakage to assess membrane competence in plant tissues. Plant Physioly 98:198-205.
- Varol, N., Ayaz, M. 2012. Küresel İklim Değişikliği ve Zeytincilik Türk Bilimsel Derlemeler Dergisi. 5(1):11-13.
- R.A. Vlaic, V. Mureşan, A.E. Mureşan, C.C. Mureşan, A. Păucean, V. Mitre, S.M. Chiş, S. Muste, 2018. The Changes of Polyphenols, Flavonoids, Anthocyanins and Chlorophyll Content in Plum Peels during Growth Phases: from Fructification to Ripening, Not Bot Horti Agrobo.
- Yıldız M., Terzi H., 2007, Bitkilerin yüksek sıcaklık stresine toleransının hücre canlılığı ve fotosentetik pigmentasyon testleri ile belirlenmesi, Erciyes Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 23: (1-2) 47 -60.