BibTex RIS Kaynak Göster

AYDIN İLİNDE PAZARA YÖNELİK SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN VERİMLİLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Yıl 2006, Cilt: 3 Sayı: 2, 53 - 60, 01.06.2006

Öz

İnsan beslenmesinde büyük öneme sahip olan hayvansal ürünlerden biride süttür. Süt sığırcılığının artan nüfusun
süt ihtiyacına cevap verebilmesi verimliliği artırmakla mümkün olabilecektir. Aydın ili, Damızlık Sığır
Yetiştiricileri Birliği'ne 2005 yılında kayıtlı olan 1429 işletmenin tabakalı tesadüfi örnekleme yoluyla seçilen 100
tanesiyle yapılan anketlerden elde edilen sonuçlarla bu araştırmanın verileri oluşturulmuştur. Bu 100 işletmenin
60 tanesi 2 10 baş, 23 tanesi 11 20 baş, 17 tanesi de 21 - + baş hayvan varlığına sahip işletmelerdir. Sırasıyla bu
işletmeler 1., 2., ve 3. grup işletmeler olarak adlandırılmışlardır.İncelenen işletmelerin brüt üretim değeri
ortalaması 52663 YTL'dir. İşletmeler genelinde değişken masraflar (girdiler) 31192 YTL'dir. Brüt marj,
işletmeler genelinde 21471 YTL, sabit masraflar 17626 YTL'dir. Destekleme ödemelerininde dahil edilerek
hesaplanan net tarımsal gelir, işletmeler genelinde 12420 YTL'dir. İşletmelerin 1 litre çiğ sütü 0,571 YTL'ye
ürettikleri saptanmıştır. İşletmelerin kısmi verimlilik hesaplamalarından elde edilen sonuçlar genel olarak
işletme ölçeği büyüdükçe verimliliğin de arttığını doğrular niteliktedir. İşletmelerde Erkek İş Günü (EİG) başına
düşen Brüt Üretim Değeri (işgücü verimliliği) 34,94 YTL, sermaye verimliliği 0,096, değişken girdiler
verimliliği 1,69, BBHB verimliliği ise 2311,49 YTL bulunmuştur. İşletmelerin etkinlik ortalamaları %79,43
bulunmuştur. Etkinlik değerini maksimize etmek için işgücü kullanımının %24,22 oranında, toplam aktif
sermayenin %28 oranında, değişken girdilerin %24,41 oranında, BBHB'nin ise %23,37 oranında azaltılması
mümkün görülmektedir

Kaynakça

  • Alpkent, N.,1992, Bitkisel Üretim Artışlarında Maliyetler
  • Aras, A.,1988, Tarım Muhasebesi, E.Ü. Ziraat Fakültesi
  • Armağan, G.,1999, Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin
  • Boussemart, J. P., J., P., Butault, N., Delame, E., Matvejev, J., M., Rousselle,2006, Economies of
  • Scale and Optimal Farm Size in the Estonian Dairy Sector, 96th EAAE seminar, January 2006, Taenikon, Switzerland
  • Deniz, D.,1983, Kastamonu İlinde Projeye Dayalı Entansif

Determination of Productivity of Market Oriented Dairy Farms in Aydın Province

Yıl 2006, Cilt: 3 Sayı: 2, 53 - 60, 01.06.2006

Öz

One of the most important factors for human nutrition is milk. To meet the need of increasing demand for dairy
producers will be possible by increasing the productivity of dairy farms. The data of this research is obtained by
public surveys of stratified accidental sampling of 100 enterprises registered at the Aydın province Breeding
Cattle Producers Association with 1429 enterprises. 60 of this 100 enterprises have 2 10 pieces milking cow, 23
enterprises have 11 20 milking cow, 17 enterprises have 21 - + pieces milking cow. These enterprises are arranged
1., 2., and 3. groups. The average gross production value of analyzing enterprises is 52663 YTL, variable costs,
31192 YTL, gross margin 21471 YTL, invariable costs 17626 YTL. Net agricultural income is calculated as
deducting the invariable costs from gross margin.Adding with the support payments to this value, net agricultural
income has calculated as 12420 YTL. One liter raw milk cost is 0,571 YTL at studied enterprises. Generally,
productıvıty increases with proportional enterprise scale. At these enterprises labour productivity is 34,94 YTL.
Capital productivity is 0,096, variable inputs productivity 1,69 and cattle unit productivity is 2311,49 YTL.
Efficiency average of enterprises is %79,43. For maximizing the efficiency value, reducing the labour by %24,22,
total capital using by %28, variable inputs by %24,41 and the cattle unit by %23,37 is necessary.

Kaynakça

  • Alpkent, N.,1992, Bitkisel Üretim Artışlarında Maliyetler
  • Aras, A.,1988, Tarım Muhasebesi, E.Ü. Ziraat Fakültesi
  • Armağan, G.,1999, Süt Sığırcılığı Yapan İşletmelerin
  • Boussemart, J. P., J., P., Butault, N., Delame, E., Matvejev, J., M., Rousselle,2006, Economies of
  • Scale and Optimal Farm Size in the Estonian Dairy Sector, 96th EAAE seminar, January 2006, Taenikon, Switzerland
  • Deniz, D.,1983, Kastamonu İlinde Projeye Dayalı Entansif
Toplam 6 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Diğer ID JA64YF59CD
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Süleyman Nizam Bu kişi benim

Göksel Armağan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Haziran 2006
Yayımlandığı Sayı Yıl 2006 Cilt: 3 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Nizam, S., & Armağan, G. (2006). AYDIN İLİNDE PAZARA YÖNELİK SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN VERİMLİLİKLERİNİN BELİRLENMESİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 3(2), 53-60.
AMA Nizam S, Armağan G. AYDIN İLİNDE PAZARA YÖNELİK SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN VERİMLİLİKLERİNİN BELİRLENMESİ. ADÜ ZİRAAT DERG. Aralık 2006;3(2):53-60.
Chicago Nizam, Süleyman, ve Göksel Armağan. “AYDIN İLİNDE PAZARA YÖNELİK SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN VERİMLİLİKLERİNİN BELİRLENMESİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3, sy. 2 (Aralık 2006): 53-60.
EndNote Nizam S, Armağan G (01 Aralık 2006) AYDIN İLİNDE PAZARA YÖNELİK SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN VERİMLİLİKLERİNİN BELİRLENMESİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3 2 53–60.
IEEE S. Nizam ve G. Armağan, “AYDIN İLİNDE PAZARA YÖNELİK SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN VERİMLİLİKLERİNİN BELİRLENMESİ”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 3, sy. 2, ss. 53–60, 2006.
ISNAD Nizam, Süleyman - Armağan, Göksel. “AYDIN İLİNDE PAZARA YÖNELİK SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN VERİMLİLİKLERİNİN BELİRLENMESİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 3/2 (Aralık 2006), 53-60.
JAMA Nizam S, Armağan G. AYDIN İLİNDE PAZARA YÖNELİK SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN VERİMLİLİKLERİNİN BELİRLENMESİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2006;3:53–60.
MLA Nizam, Süleyman ve Göksel Armağan. “AYDIN İLİNDE PAZARA YÖNELİK SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN VERİMLİLİKLERİNİN BELİRLENMESİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 3, sy. 2, 2006, ss. 53-60.
Vancouver Nizam S, Armağan G. AYDIN İLİNDE PAZARA YÖNELİK SÜT SIĞIRCILIĞI İŞLETMELERİNİN VERİMLİLİKLERİNİN BELİRLENMESİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2006;3(2):53-60.