Tarımda üretim birimi olarak tanımlanan "tarım işletmelerinin" üretim faaliyetlerinin karşılaştırılabilmesi için işletmelerin sınıflandırılmasına gereksinim duyulmaktadır. Süt sığırcılığı yapan işletmelerin sınıflandırılmasında kullanılan en temel kriterler BBHB (Büyük Baş Hayvan Birimi), toplam hayvan sayısı veya inek sayısıdır. Bir çok araştırmada işletmeler küçük, orta ve büyük olarak gruplandırılmıştır. Bu ayrımın sınırları ve her işletme büyüklüğünün karakteristikleri bölgelere ve işletmenin faaliyet alanına göre farklılık gösterebilmektedir. Bununla birlikte aynı bölgede yapılan çalışmalarda bir ömekliliğe gidilmesinin yararlı olacağı düşünülmektedir. Bu çalışma Ege Bölgesinde süt sığırcılığı yapan işletmeleri, büyüklükleri bakımından ortak bir sınıflandırmaya tabi tutmayı amaçlamaktadır. Bu amaçla, Ege Bölgesi'nde süt sığırcılığı yapan işletmeleri ele alan beş ayrı bilimsel araştırma incelenmiştir. Bu beş çalışmanın örnek kitlelerinin toplamını oluşturan 333 işletmeye ait sonuçlardan yola çıkılarak, işletmelerin BBHB, inek sayısı, sürüdeki inek oranı, ortalama laktasyon süresi, inek başına yıllık süt verimi, aile nüfusu, işletmecinin öğrenim durumu, işletmecinin üretim deneyimi, alet makine sermayesinin toplam sermaye içindeki oranı ve yem masraflarının toplam işletme masrafları içindeki oranı belirlenmiştir. BBHB, inek sayısı ve sürüdeki inek oranı değişkenlerine göre işletmeler "kümeleme (k-means cluster) analizi" ile dört gruba ayrılmıştır. Bu analiz ile sahip olunan hayvan varlığı bakımından 14.99 ve daha az BBHB'ye sahip işletmeler Birinci Grup, 15.00-39.99 BBHB olanlar İkinci Grup, 40.00-59.00 olanlar BBHB Üçüncü Grup, 60.00 ve daha fazla BBHB'ye sahip olanlar Dördüncü Grup işletmeler olarak sınıflandırılmıştır.
Süt Sığırcılığı İşletmeleri İşletme Büyüklüğü Veri Birleştirme Yöntemi
In order to compare the production activities of farms, as the production unit in agriculture, classification of them
is necesary. The basic criteria in the classification of dairy cattle farms are animal unit (AU), total animal numbers
and cow numbers. In many research, the farms are divided into smallholder, middle scale and large scale farms.
However, the limits of each class and the characteristics of farm size vary depending on the regions and
production types of the farms. Indeed, it would be useful to take the same farm sizes in the researches going on for
a region. In this research, there will be some recommendation to classify the dairy cattle farms in Aegean Region
in Turkey.
Five different researches conducted on dairy cattle farms in Aegean Region were reviewed for this purposes. In
333 dairy cattle farms, the AU, cow number, rate of cow in herd, average lactation duration, milk production per
cow per year, person in the farm, education of farmer, experience of the farmer, the rate of equipment-machinery
capital in total capital and the rate of feed cost in total farm expenses were predicted from the results of five
different researches. Depending on the variables of AU, cow number and the rate of cow in the herd, the farms
were divided into four groups by “k-means cluster” analysis. With this analysis, for total animal numbers the
farms were classified as below 14.99AU for the first farms size group, between 15.00 and 39.99AU in the second
farm group, between 40.00 and 59.99AU in the third farm group and over 60.00AU in the fourth farm group.
Diğer ID | JA85UN67UH |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 1 Sayı: 2 |