The more liberalized trade, regional trading agreements, and the process of globalization lead countries to adjust their agricultural policies towards more competitive markets. The enlargement of EU requires the candidate countries to reform and harmonize their agricultural policies. Livestock sector on the other hand has noticeable weight in these countries. This study examines the current situation of the livestock sector in the EU candidate countries in some selected animal products such as meat, milk, cheese, and egg concentrating on the competition power. The export performance index is used to determine the competitiveness of these selected products. Results show that Lithuania has competitiveness in butter, Hungary in poultry, and Bulgaria in sheep and goat meat compared to other candidate countries. Since the EU liberalizes its policies, candidate countries should be cautious about the further support of the livestock sector and should make necessary adjustments towards competitiveness
Liberalleşen ticaret, bölgesel ticaret anlaşmaları ve küreselleşeme süreci ülkelerin tarım politikalarında daha
rekabetçi pazarlara yönelik düzenlemeler yapmalarına yol açmaktadır. AB'nin genişlemesi, aday ülkelerin tarım
politikalarında reformu ve uyum çalışmalarını zorunlu kılmaktadır. Öte yandan, hayvancılık sektörü aday
ülkelerde önemli bir yere sahiptir. Bu çalışma,AB aday ülkelerindeki et, süt, peynir ve yumurta gibi bazı seçilmiş
hayvansal ürünlerin durumunu rekabet gücü açısından incelemektedir. İhracat Performans İndeksi metodu
kullanılarak bu ilgili sektörlerdeki rekabetçi durum belirlenmiştir. Sonuçlar Litvanya'nın tereyağında,
Macaristan'ın kümes hayvancılığında ve Bulgaristan'ın koyun ve keçi etinde diğer ülkelere göre rekabet gücünün
yüksek olduğunu göstermektedir. AB tarım politikalarında liberasyona gittiğinden aday ülkelerin hayvancılık
sektöründeki korumacılığın devamı konusunda ihtiyatlı olmaları ve rekabet güçlerini geliştirmeleri
gerekmektedir.
Diğer ID | JA69DZ45MB |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Mart 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 1 Sayı: 1 |