BibTex RIS Kaynak Göster

YARARLI MİKROORGANİZMA UYGULAMASININ MARUL VERİM ve KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ

Yıl 2016, Cilt: 13 Sayı: 1, 35 - 40, 30.06.2016
https://doi.org/10.25308/aduziraat.278365

Öz

Çalışma, yararlı mikroorganizma uygulamasının 'Bovary' kıvırcık ve 'Romabella' göbekli tipi marulların verim ve kalite özelliklerine etkisini belirlemek için örtü altında yürütülmüştür. Her iki marul tipine ait fidelerin dikiminden 10 gün sonra topraktan sulama şeklinde ve dikiminden 3, 5, 7 ve 9 hafta sonra yapraktan 10 ml/L dozunda uygulama yapılmıştır. Uygulama yapılmayan marullar kontrol olarak kabul edilmiştir. Hasat edilen marullarda baş ağırlığı, baş çapı ve yüksekliği, atılan yaprak ağırlığı ve sayısı; pazarlanabilir baş ağırlığı ve yaprak sayısı, kök boğazı çapı, gövde uzunluğu ve kalınlığı, yaprak rengi ile patolojik ve fizyolojik kayıplar belirlenmiştir. Yararlı mikroorganizma uygulaması göbekli marul çeşidinde baş ağırlığı ve çapını, kontrol grubuna göre sırasıyla %5,23 ve %10,97 oranında arttırmıştır. Benzer şekilde marulların pazarlanabilir baş (%5,69) ve yaprak ağırlığını da (%6.56) arttırdığı saptanmıştır. Kıvırcık yapraklı marul tipinde yapılan yararlı mikroorganizma uygulaması, pazarlanabilir yaprak sayısını, kontrole göre %10,4 oranında arttırırken, pazarlanamaz yaprak sayısı ve ağırlığını sırasıyla %21,3 ve %14,1 oranında azaltmıştır. Yararlı mikroorganizma uygulamasının her iki marul tipinde de incelenen diğer fiziksel özelliklere ve yaprak rengine etkisi kontrolle benzerlik göstermiştir. Uygulama yapılmayan göbekli marul bitkilerinde Sclerotinia sclerotiorum fungusunun neden olduğu beyaz çürüklük gelişimi (%15,1), yararlı mikroorganizma uygulananlara (%2,9) göre daha yüksek bulunmuştur. Kıvırcık marul tipinde uygulamanın çürüklük gelişimine etkisi kontrole benzerlik (%6,2 ve %6,6) göstermiştir. Kıvırcık ve göbekli marullardaki gelişen mayaların sayısı sırasıyla 2,8x10^6 CFU/ml ve 6,6x10^6 CFU/ml olarak saptanmıştır.

Kaynakça

  • Anonim (2014) Statistics Division. Food and Agriculture Organisation of United Nations, Italy.
  • Anonim (2015) Bitkisel Üretim İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara.
  • Baslam M, Garmendia I, Goicoechea N (2011) Arbuscular Mycorrhizal Fungi (AMF) Improved Growth and Nutritional Quality of Greenhouse-Grown Lettuce. Journal of Agricultural and Food Chemistry 59: 5504-5515.
  • Demir S (1998) Bazı Kültür Bitkilerinde Vesiküler Arbüsküler Mikorrhiza Oluşumu ve Bunun Bitki Gelişimi ve Dayanıklılıktaki Rolü Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi, E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Esitken A, Yildiz EH, Ercisli S, Donmez MF, Turan M, Gunes A (2010) Effects of Plant Growth Promoting Bacteria (PGPB) on Yield, Growth and Nutrient Contents of Organically Grown Strawberry. Scientia Horticulturae 124: 62-66.
  • Karaçal İ, Tüfenkçi Ş (2010). Bitki Beslemede Yeni Yaklaşımlar ve Gübre-Çevre İlişkisi. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, Ankara, 257-268.
  • Kotan R, Sahin F, Demirci E, Ozbek A, Eken C, Miller, SA (1999) Evaluation of Antagonistic Bacteria for Biological Control of Fusarium Dry Rot of Potato. Phytopathology 89(6): 41
  • Kumar V, Narula N (1999) Solubilization of Inorganic Phosphates and Growth Emergence of Wheat as Affected by Azotobacter chroococcum. Biology and Fertility of Soils 28: 301-305.
  • Rodriguez H, Fraga R (1999) Phosphate Solubilizing Bacteria and Their Role in Plant Growth Promotion. Biotechnology Advances 17: 319-339.
  • Sahin F, Kotan R, Demirci E, Miller SA (2000) Domates ve Biber Bakteriyel Leke Hastalığı ile Biyolojik Savaşta Actiguard ve Bazı Antagonistlerin Etkinliği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 31: 11–16.
  • Weyens N, van der Leile D, Taghavi S, Newman L, Vangronsveld J (2009) Exploiting Plant–Microbe Partnerships to Improve Biomass Production and Remediation. Trends in Biotechnology 27(10): 591-598.

Effects of Plant Growth Promoting Microorganisms on Yield and Quality Parameters of Lettuce (Lactuca sativa L.)

Yıl 2016, Cilt: 13 Sayı: 1, 35 - 40, 30.06.2016
https://doi.org/10.25308/aduziraat.278365

Öz

This study was conducted to determine the effects of plant growth promoting microorganisms on yield and
quality attributes of 'Bovary' crispy and 'Romabella' cos lettuce cultivars under protected cultivation. After
planting the seedlings of both cultivars, the first application was done as drip irrigation to the soil followed by
foliar applications as 10 ml/L after 3, 5, 7 and 9 weeks. The lettuces that did not receive any treatments were
accepted as control. Head weight, diameter and height, un-marketable and marketable leaf weight and number,
leaf number, root collar diameter, stem length and thickness, leaf colour, decay development and physiological
disorders were determined from harvested plants. In cos lettuce cultivar, the applications increased the head
weight and diameter by 5,23% and 10,97%, respectively in comparison with the control plants. Parallel to the
head weight and diameter results, applications also increased marketable head (5,69%) and leaf weight (6,56%).
The application of plant growth promoting microorganisms increased marketable leaf number by 10,4 %
compared to control plants in Bovary cultivar. In the meantime, the applications decreased un-marketable leaf
number and weight by 21,3% and 14,1%, respectively. The effects of the application displayed similar effects on
other physical properties and leaf colour of both cultivars. The white rot development caused by Sclerotinia
sclerotiorum fungi was found higher in control plants (15,1%) where in treated plants it was 2,9%. Additionally,
in 'Romabella' cultivar, decay development was similar in treated (6,2%) and control plants (6,6 %). The yeast
6 6 development was determined as 2,8x10 CFU/ml and 6,6x10 CFU/ml in treated and control plants, respectively.

Kaynakça

  • Anonim (2014) Statistics Division. Food and Agriculture Organisation of United Nations, Italy.
  • Anonim (2015) Bitkisel Üretim İstatistikleri. Türkiye İstatistik Kurumu, Ankara.
  • Baslam M, Garmendia I, Goicoechea N (2011) Arbuscular Mycorrhizal Fungi (AMF) Improved Growth and Nutritional Quality of Greenhouse-Grown Lettuce. Journal of Agricultural and Food Chemistry 59: 5504-5515.
  • Demir S (1998) Bazı Kültür Bitkilerinde Vesiküler Arbüsküler Mikorrhiza Oluşumu ve Bunun Bitki Gelişimi ve Dayanıklılıktaki Rolü Üzerinde Araştırmalar. Doktora Tezi, E.Ü. Fen Bilimleri Enstitüsü, İzmir.
  • Esitken A, Yildiz EH, Ercisli S, Donmez MF, Turan M, Gunes A (2010) Effects of Plant Growth Promoting Bacteria (PGPB) on Yield, Growth and Nutrient Contents of Organically Grown Strawberry. Scientia Horticulturae 124: 62-66.
  • Karaçal İ, Tüfenkçi Ş (2010). Bitki Beslemede Yeni Yaklaşımlar ve Gübre-Çevre İlişkisi. Ziraat Mühendisliği VII. Teknik Kongresi, Ankara, 257-268.
  • Kotan R, Sahin F, Demirci E, Ozbek A, Eken C, Miller, SA (1999) Evaluation of Antagonistic Bacteria for Biological Control of Fusarium Dry Rot of Potato. Phytopathology 89(6): 41
  • Kumar V, Narula N (1999) Solubilization of Inorganic Phosphates and Growth Emergence of Wheat as Affected by Azotobacter chroococcum. Biology and Fertility of Soils 28: 301-305.
  • Rodriguez H, Fraga R (1999) Phosphate Solubilizing Bacteria and Their Role in Plant Growth Promotion. Biotechnology Advances 17: 319-339.
  • Sahin F, Kotan R, Demirci E, Miller SA (2000) Domates ve Biber Bakteriyel Leke Hastalığı ile Biyolojik Savaşta Actiguard ve Bazı Antagonistlerin Etkinliği. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 31: 11–16.
  • Weyens N, van der Leile D, Taghavi S, Newman L, Vangronsveld J (2009) Exploiting Plant–Microbe Partnerships to Improve Biomass Production and Remediation. Trends in Biotechnology 27(10): 591-598.
Toplam 11 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Ziraat Mühendisliği
Diğer ID JA57ST84VU
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Fatih Şen Bu kişi benim

Pervin Kınay Teksür Bu kişi benim

Rüştü Efe Okşar Bu kişi benim

Ahmet Güleş Bu kişi benim

Tansel Kaygısız Aşçıoğul Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Şen, F., Kınay Teksür, P., Okşar, R. E., Güleş, A., vd. (2016). YARARLI MİKROORGANİZMA UYGULAMASININ MARUL VERİM ve KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(1), 35-40. https://doi.org/10.25308/aduziraat.278365
AMA Şen F, Kınay Teksür P, Okşar RE, Güleş A, Kaygısız Aşçıoğul T. YARARLI MİKROORGANİZMA UYGULAMASININ MARUL VERİM ve KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. ADÜ ZİRAAT DERG. Haziran 2016;13(1):35-40. doi:10.25308/aduziraat.278365
Chicago Şen, Fatih, Pervin Kınay Teksür, Rüştü Efe Okşar, Ahmet Güleş, ve Tansel Kaygısız Aşçıoğul. “YARARLI MİKROORGANİZMA UYGULAMASININ MARUL VERİM Ve KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13, sy. 1 (Haziran 2016): 35-40. https://doi.org/10.25308/aduziraat.278365.
EndNote Şen F, Kınay Teksür P, Okşar RE, Güleş A, Kaygısız Aşçıoğul T (01 Haziran 2016) YARARLI MİKROORGANİZMA UYGULAMASININ MARUL VERİM ve KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13 1 35–40.
IEEE F. Şen, P. Kınay Teksür, R. E. Okşar, A. Güleş, ve T. Kaygısız Aşçıoğul, “YARARLI MİKROORGANİZMA UYGULAMASININ MARUL VERİM ve KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 13, sy. 1, ss. 35–40, 2016, doi: 10.25308/aduziraat.278365.
ISNAD Şen, Fatih vd. “YARARLI MİKROORGANİZMA UYGULAMASININ MARUL VERİM Ve KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13/1 (Haziran 2016), 35-40. https://doi.org/10.25308/aduziraat.278365.
JAMA Şen F, Kınay Teksür P, Okşar RE, Güleş A, Kaygısız Aşçıoğul T. YARARLI MİKROORGANİZMA UYGULAMASININ MARUL VERİM ve KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2016;13:35–40.
MLA Şen, Fatih vd. “YARARLI MİKROORGANİZMA UYGULAMASININ MARUL VERİM Ve KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 13, sy. 1, 2016, ss. 35-40, doi:10.25308/aduziraat.278365.
Vancouver Şen F, Kınay Teksür P, Okşar RE, Güleş A, Kaygısız Aşçıoğul T. YARARLI MİKROORGANİZMA UYGULAMASININ MARUL VERİM ve KALİTE ÖZELLİKLERİ ÜZERİNE ETKİSİ. ADÜ ZİRAAT DERG. 2016;13(1):35-40.