BibTex RIS Kaynak Göster

TÜRKİYE'DE SOFRALIK ZEYTİN - ZEYTİNYAĞI İHRAÇATCILARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK YAKLAŞIMLAR

Yıl 2016, Cilt: 13 Sayı: 1, 141 - 150, 30.06.2016
https://doi.org/10.25308/aduziraat.278387

Öz

Türkiye, dünyanın en önemli zeytin üreticisi ülkelerinden birisi olmasına rağmen zeytinyağı ve sofralık zeytin sektörü dış pazar rekabetinde oldukça zorlanmaktadırlar. Bu araştırmada, sektörün dış pazarda söz sahibi olan; Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçı Birlikleri Yönetim Kurulu üyelerinin tamamı ve Ege İhracatçı Birlikleri'ne üye bazı ihracatçı firma sahibi/yöneticileriyle görüşülerek bu zorlukların nedenleri araştırılmıştır. Bu görüşmeler sonucu elde edilen veriler, yarı yapılandırılmış derinlemesine mülakat yöntemine uygun olarak kodlanarak sınıflandırılmıştır. İhracatçılar, zeytinyağı ve sofralık zeytin ihracatında en önemli dört sorunun kaliteli dane zeytin temini, fiyatlardaki istikrarsızlık, Avrupa Birliği'nin Türkiye'ye uyguladığı gümrük vergisi ve diğer ülkelere tanınan kota hakkının Türkiye'ye tanınmaması olduğunu belirtmişlerdir. İhracatçıların hepsi bu sorunların çözümünde “Lisanslı Depoculuk Sistemi”nin çözüm olacağı konusunda hemfikir olduklarını, diğer çözüm önerisi olan “Dahilde İşleme Rejimi” (DİR) konusunda ise farklı fikirde olduklarını belirtmişlerdir. Diğer yandan ihracatçılar zeytinyağında devam eden “dökme” ihracatın Türkiye'nin küresel pazarlarda markalaşma çalışmalarını engelleyen ciddi bir sorun olduğunu ifade etmişlerdir. İhracatçılar tüm bu sorunların çözümünde siyasi otoritenin yapısal sorunlarda kalıcı, güncel sorunlarda ise değişebilir ve hızlı politikaları benimsemesinin gerektiğini belirtmişlerdir.

Kaynakça

  • Bakırlıoğlu D (2006) AB'ndeki Önemli Zeytinyağı İhracatçıları ve Türkiye. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Berg BL (1998) Qualitative research methods for the social sciences. Allyn and Bacon, Boston.
  • Duman S (2003) Dünya Sofralık Zeytin Üretimi, İhracati Ve Son Dönemdeki Gelişmeler. In: Türkiye I. Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Sempozyumu Bildirileri, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü ve Ege İhracatçı Birlikleri Yayın No: 112, 115-122.
  • Duran M (2006) Zeytin / Zeytinyağı Sektör Raporu. http://www.ito.org.tr/Dokuman/Sektor/1-106.pdf (Erişim Tarihi: 16.11.2014).
  • Gay LR (1987) Educational Research. Merrill Publishing Company, Columbus.
  • Gökçe O (2003) Türkiye'de Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Sektörünün Üretim Öncesi Sorunları Üzerine Bir İnceleme. In: Türkiye I. Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Sempozyumu Bildirileri, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü ve Ege İhracatçı Birlikleri. Yayın No: 112, 18-23.
  • Gönenç S (2011) TR63 Bölgesi Zeytincilik Sektör Raporu ve Fizibilite Çalışması. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Osmaniye.
  • Greg Guest G, MacQueen KM, Namey EE (2012) Applied Thematic Analysis. SAGE Publications, London.
  • Koç G (2015) Tarımda ve Gıdada Sürdürülebilir Tedarik Zinciri: Türkiye İncelemesi. Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İzmir.
  • Kalof L, Dan A, Dietz T (2008) Essentials of social research. Open University Press, Berkshire.
  • Marshall C, Rossman GB (1995) Designing Qualitative Research. SAGE Publications, London.
  • Özkaya MT, Tunalıoğlu R, Özkaya FD, Ulaş M (2015) Zeytin Üretiminde Değişimler ve Yeni Arayışlar. In: Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı 1, 12-16 Ocak 2015.
  • Öztürk F, Yalçın M, Dıraman H (2009) Türkiye Zeytinyağı Ekonomisine Genel Bir Bakış. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 4(2): 35-51.
  • Savran MK, Demirbaş N (2011) Türkiye'de Sofralık Zeytinde Kalite Sorunu ve Öneriler. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25(2): 89-99.
  • Savran MK (2013) İzmir İlinde Zeytinyağı Üretim ve İhracatı Açısından Lisanslı Depoculuktan Beklentiler. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.
  • Schutt RK (2011) Investigating The Social World The Process and Practice of Research. Chapter 10: Qualitative Data Analysis. SAGE Publications, London.
  • Seçer A, Ekmeksiz F (2012) Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Zeytin ve Zeytinyağı Üretimi, Pazarlaması ve Bölgede Zeytinciliği Geliştirme Olanakları. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Yayın No: 206, Ankara.
  • Sevinç N (2005) Türkiye Zeytinyağı Sektörü ve Amerika Birleşik Devletleri'ne İhracatı. Yüksek Lisans Tezi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul.
  • Tekin HH (2014) Nitel Araştırma Yönteminin Bir Veri Toplama Tekniği Olarak Derinlemesine Görüşme. http://www.journals.istanbul.edu.tr/iusosyoloji/article /viewFile/1019013254/1019012472, (Erişim Tarihi: 20.01.2014).
  • Tunalıoğlu R, Karahocagil P (2006) Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin ve Pirina Yağı Durum ve Tahmin. TEAE Yayın No:142, Ankara. Sorumlu Yazar Renan TUNALIOĞLU
  • rtunalioglu@adu.edu.tr
  • Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi,
  • Tarım Ekonomisi Bölümü Geliş Tarihi Kabul Tarihi : 15.02.2016

Approaches on Problems Table Olive and Olive Oil Exporter's in Turkey

Yıl 2016, Cilt: 13 Sayı: 1, 141 - 150, 30.06.2016
https://doi.org/10.25308/aduziraat.278387

Öz

Turkey, despite being one of the world's most important olive oil producing countries and are forced to compete
fairly in foreign markets for table olive industry. In this research, which has influence in the international market
sector; Aegean Olive and Olive Oil Exporters Association Board of Directors members and all the members of the
Aegean Exporters' Association some exporters owner/manager was investigated in consultation with the reasons
for these difficulties. The data obtained from these interviews are coded and classified according to the method of
semi-structured in-depth interviews. Exporters, olive oil and table olive exports of the four most important quality
olives supply problems, instability in prices, stated that the European Union to apply the customs duty and other
countries for the recognition of Turkey quota allowance Turkey. Generally, exporters in the resolution of this
problem "Licensed Warehouse System" that they agreed solution will be other solutions that the proposal "Inward
Processing Regime"(IPR) stated that if they disagree about. On the other hand continued in the oil exporters 'bulk'
export stated that Turkey's global markets is a serious problem that prevents branding efforts. Exporters in all
these issues of political authority in solving the structural problems permanent change in the current issue and
stated that the need to adopt policies quickly.

Kaynakça

  • Bakırlıoğlu D (2006) AB'ndeki Önemli Zeytinyağı İhracatçıları ve Türkiye. Yüksek Lisans Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi, İzmir.
  • Berg BL (1998) Qualitative research methods for the social sciences. Allyn and Bacon, Boston.
  • Duman S (2003) Dünya Sofralık Zeytin Üretimi, İhracati Ve Son Dönemdeki Gelişmeler. In: Türkiye I. Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Sempozyumu Bildirileri, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü ve Ege İhracatçı Birlikleri Yayın No: 112, 115-122.
  • Duran M (2006) Zeytin / Zeytinyağı Sektör Raporu. http://www.ito.org.tr/Dokuman/Sektor/1-106.pdf (Erişim Tarihi: 16.11.2014).
  • Gay LR (1987) Educational Research. Merrill Publishing Company, Columbus.
  • Gökçe O (2003) Türkiye'de Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Sektörünün Üretim Öncesi Sorunları Üzerine Bir İnceleme. In: Türkiye I. Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin Sempozyumu Bildirileri, Tarımsal Ekonomi Araştırma Enstitüsü ve Ege İhracatçı Birlikleri. Yayın No: 112, 18-23.
  • Gönenç S (2011) TR63 Bölgesi Zeytincilik Sektör Raporu ve Fizibilite Çalışması. Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı (DOĞAKA), Osmaniye.
  • Greg Guest G, MacQueen KM, Namey EE (2012) Applied Thematic Analysis. SAGE Publications, London.
  • Koç G (2015) Tarımda ve Gıdada Sürdürülebilir Tedarik Zinciri: Türkiye İncelemesi. Ege Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, İzmir.
  • Kalof L, Dan A, Dietz T (2008) Essentials of social research. Open University Press, Berkshire.
  • Marshall C, Rossman GB (1995) Designing Qualitative Research. SAGE Publications, London.
  • Özkaya MT, Tunalıoğlu R, Özkaya FD, Ulaş M (2015) Zeytin Üretiminde Değişimler ve Yeni Arayışlar. In: Türkiye Ziraat Mühendisliği VIII. Teknik Kongresi Bildiriler Kitabı 1, 12-16 Ocak 2015.
  • Öztürk F, Yalçın M, Dıraman H (2009) Türkiye Zeytinyağı Ekonomisine Genel Bir Bakış. Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi 4(2): 35-51.
  • Savran MK, Demirbaş N (2011) Türkiye'de Sofralık Zeytinde Kalite Sorunu ve Öneriler. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 25(2): 89-99.
  • Savran MK (2013) İzmir İlinde Zeytinyağı Üretim ve İhracatı Açısından Lisanslı Depoculuktan Beklentiler. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.
  • Schutt RK (2011) Investigating The Social World The Process and Practice of Research. Chapter 10: Qualitative Data Analysis. SAGE Publications, London.
  • Seçer A, Ekmeksiz F (2012) Doğu Akdeniz Bölgesi'nde Zeytin ve Zeytinyağı Üretimi, Pazarlaması ve Bölgede Zeytinciliği Geliştirme Olanakları. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü Yayın No: 206, Ankara.
  • Sevinç N (2005) Türkiye Zeytinyağı Sektörü ve Amerika Birleşik Devletleri'ne İhracatı. Yüksek Lisans Tezi, Kadir Has Üniversitesi, İstanbul.
  • Tekin HH (2014) Nitel Araştırma Yönteminin Bir Veri Toplama Tekniği Olarak Derinlemesine Görüşme. http://www.journals.istanbul.edu.tr/iusosyoloji/article /viewFile/1019013254/1019012472, (Erişim Tarihi: 20.01.2014).
  • Tunalıoğlu R, Karahocagil P (2006) Zeytinyağı ve Sofralık Zeytin ve Pirina Yağı Durum ve Tahmin. TEAE Yayın No:142, Ankara. Sorumlu Yazar Renan TUNALIOĞLU
  • rtunalioglu@adu.edu.tr
  • Adnan Menderes Üniversitesi, Ziraat Fakültesi,
  • Tarım Ekonomisi Bölümü Geliş Tarihi Kabul Tarihi : 15.02.2016
Toplam 23 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Ziraat Mühendisliği
Diğer ID JA99SA83BA
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Gözde Bayramer Bu kişi benim

Renan Tunalıoğlu Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Cilt: 13 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Bayramer, G., & Tunalıoğlu, R. (2016). TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN - ZEYTİNYAĞI İHRAÇATCILARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK YAKLAŞIMLAR. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 13(1), 141-150. https://doi.org/10.25308/aduziraat.278387
AMA Bayramer G, Tunalıoğlu R. TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN - ZEYTİNYAĞI İHRAÇATCILARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK YAKLAŞIMLAR. ADÜ ZİRAAT DERG. Haziran 2016;13(1):141-150. doi:10.25308/aduziraat.278387
Chicago Bayramer, Gözde, ve Renan Tunalıoğlu. “TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN - ZEYTİNYAĞI İHRAÇATCILARININ SORUNLARI Ve ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK YAKLAŞIMLAR”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13, sy. 1 (Haziran 2016): 141-50. https://doi.org/10.25308/aduziraat.278387.
EndNote Bayramer G, Tunalıoğlu R (01 Haziran 2016) TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN - ZEYTİNYAĞI İHRAÇATCILARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK YAKLAŞIMLAR. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13 1 141–150.
IEEE G. Bayramer ve R. Tunalıoğlu, “TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN - ZEYTİNYAĞI İHRAÇATCILARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK YAKLAŞIMLAR”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 13, sy. 1, ss. 141–150, 2016, doi: 10.25308/aduziraat.278387.
ISNAD Bayramer, Gözde - Tunalıoğlu, Renan. “TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN - ZEYTİNYAĞI İHRAÇATCILARININ SORUNLARI Ve ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK YAKLAŞIMLAR”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 13/1 (Haziran 2016), 141-150. https://doi.org/10.25308/aduziraat.278387.
JAMA Bayramer G, Tunalıoğlu R. TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN - ZEYTİNYAĞI İHRAÇATCILARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK YAKLAŞIMLAR. ADÜ ZİRAAT DERG. 2016;13:141–150.
MLA Bayramer, Gözde ve Renan Tunalıoğlu. “TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN - ZEYTİNYAĞI İHRAÇATCILARININ SORUNLARI Ve ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK YAKLAŞIMLAR”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 13, sy. 1, 2016, ss. 141-50, doi:10.25308/aduziraat.278387.
Vancouver Bayramer G, Tunalıoğlu R. TÜRKİYE’DE SOFRALIK ZEYTİN - ZEYTİNYAĞI İHRAÇATCILARININ SORUNLARI ve ÇÖZÜMÜNE YÖNELİK YAKLAŞIMLAR. ADÜ ZİRAAT DERG. 2016;13(1):141-50.