Manisa Alaşehir ovasında 2015 yılında uygulanan bu araştırmada, sofralık bağda farklı su seviyelerinin ve sulama aralıklarının verim; bazı kalite özellikleri ile su–verim fonksiyonları üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmada üç tekerrürlü tesadüf blokları şeklinde hazırlanan tarla denemesi iki faktörlü olacak şekilde yürütülmüştür. Araştırmada, sulama aralığı olarak 3 ve 6 gün seçilen ve bu aralıklara göre A sınıfı buharlaşma kabından oluşan birikimli buharlaşmanın %33, %67 ve %100’ünün karşılandığı üç farklı su seviyesi ve toplam 6 sulama konusu uygulanmıştır. Çalışmanın sonucunda, sulama aralıkları ve su seviyelerinin yaş üzüm verimi ve kalite özellikleri üzerinde etkisi olduğu gözlemlenmiştir. Çalışmada, en yüksek yaş üzüm verimi 6 gün sulama aralığında ve %100 sulama suyu uygulanan T100 konusundan (2,002.7 kg/da) elde edilmiştir. Önerilen T100 konusuna toplam 11 sulama ile sırasıyla 403 mm sulama suyu uygulanmış ve bu konudan yine 600.3 mm’lik mevsimlik bitki su tüketimi hesaplanmıştır. Toplam su kullanım randımanı değerleri, 2.99–3.99 kg/m3 arasında hesaplanmıştır. Oransal bitki su tüketimi eksikliği ile oransal verim azalması arasındaki ilişkiden elde edilen verim azalma oranı (ky) 3 günlük sulama aralığı için 0.69 olarak belirlenirken; 6 günlük sulama aralığı için 0.58 olarak belirlenmiştir.
sulama aralığı su düzeyi damla sulama bağ su–verim fonksiyonları
This research was conducted to determine the effect of different irrigation intervals and levels on fresh grape yield, some quality parameters and water–yield functions of vineyard in the Manisa Alaşehir Plain conditions during the year of 2015. In the study, the field experiment, which was prepared in the form of three replications randomized blocks, was carried out as two factors. In the study, three different water levels and a total of 6 irrigation subjects were applied, which were selected for irrigation interval of 3 and 6 days and 33%, 67% and 100% of the cumulative evaporation of the Class A Pan according to these intervals. The results revealed that irrigation intervals and levels affected fresh grape yield and some quality parameters. The highest fresh grape yields were obtained as 2,002.7 kg/da from full irrigation level of 100% (T100) treatment in 6 days intervals. The amounts of applied irrigation water 403.0 mm and seasonal water consumption value 600.3 mm in the full irrigation treatment. Irrigation water was applied 11 times during the growing season in the suggested treatments (T100). Water use efficiency values were between 2.99–3.99 kg/m3 . The yield response factor (ky) were found to be 0.69 and 0.58, for 3 days and 6 days irrigation intervals, respectively.
vineyard irrigation intervals irrigation level drip irrigation water–yield functions
Konular | Ziraat Mühendisliği |
---|---|
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 4 Temmuz 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 14 Sayı: 1 |