Çalışmanın
amacı, tritikale (x Triticosecale
Wittmack) ile yem bezelyesi (Pisum sativum L.) karışımlarında,
karışım oranı ve biçim dönemlerinin ot verimine etkilerini belirlemektir.
Deneme, tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme deseninde 3 tekerrürlü
olarak kurulmuştur. Biçim dönemleri ana parselleri, karışım oranı ise alt
parselleri oluşturmuştur. Araştırmada biçim dönemlerini, karışımlarda yer alan
tritikalenin başaklanma ve süt olum dönemi olmak üzere 2 farklı dönem
oluşturmuştur. Yalın olarak %100 yem bezelyesi (YB) ve tritikale (T), karışım
oranları ise %75YB + %25T, %50 YB + %50 T, %25 YB + %75 T’den oluşmaktadır.
Çalışmada, biçim dönemleri geciktikçe ana sap uzunluğu, bitki boyu, yeşil ve
kuru ot verimi değerleri artarken, kuru ve yeşil otta yem bezelyesi oranı
değerlerinde azalış meydana gelmiştir. Karışımlarda yer alan tritikale oranı
arttıkça, yeşil ve kuru ot veriminde istatistiki olarak artış meydana
gelmiştir. Benzer şekilde, karışımlarda yer alan yem bezelyesi oranı arttıkça
kuru ve yeşil otta yem bezelyesi oranında da artış meydana gelmiştir. Bir
yıllık sonuçlara göre; ot verimi yönünden %25 YB +%75 T karışımı diğer
karışımlara göre daha üstün bulunmuştur.
The aim of this study was to determine the effects
of mixture ratio and harvest periods on hay yield of forage pea (Pisum sativum
L.) and triticale (x Triticosecale Wittmack) mixtures. The study was carried
out with 3 replication according to the experimental design of divided parcels
in random blocks. Harvest periods were main parcels and mixture ratios were
sub-parcels. Harvests were conducted in two differenet periods; spike emergence
and milk period of seeds of triticale. Mixture ratios were 100% forage pea; 75%
forage pea + 25% triticale, 50% forage pea + 50% triticale, 25% forage pea +
75% triticale and 100% triticale. While plant height, main stem length, green
and dry grass yield as time of harvest were increased, dry and green grass
forage pea ratio were decreased. As the ratio of triticale in the mixtures
increased, there was a statistically significant increase in green and dry
grass yield. Similarly, as the proportion of forage pea in the mixtures
increased, the rate of forage pea increased in dry and green grass. According
to one-year results; 25% YB + 75% T mixture was found to be superior to the
other mixtures.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Ziraat Mühendisliği |
Bölüm | Araştırma |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Temmuz 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 17 Sayı: 1 |