Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Termal Ön İşlemin Güneş Enerjili Raflı Bir Kurutucuda Muz Cipsi Üretimine Etkisi

Yıl 2021, Cilt: 18 Sayı: 1, 1 - 6, 30.06.2021
https://doi.org/10.25308/aduziraat.729984

Öz

Gıda ürünlerinin uzun süre muhafaza edilmesi için doğrudan güneş ışınımı altında kurutulması durumunda özellikle ürünün renginde bozulma ve besin değerlerinde azalma meydana gelmektedir. Bu sebeple, güneşin etkisinden dolaylı faydalanılabilen güneş enerjili kurutucular kullanılmaktadır. Bu çalışmada, termal ön işlem uygulanmış ve uygulanmamış muz halkaları güneş enerjili raflı kurutucuda kurutulmuştur. Halka halinde kesilmiş muz önce belirli sıcaklıkta bulunan su, şeker ve sitrik asit çözeltilerinden birine daldırılmış daha sonra güneş enerjili kurutucuda kurutulmuştur. Kurutma koşulları, ön işlem, çözelti türü ve güneş enerjili kurutucuda kalma süresi olarak belirlenmiştir. Kurutma koşullarının nem kaybı, çapsal büzülme oranı ve renk parametrelerine etkisi belirlenmiştir. Muz halkalarının kurutulmasında en uygun daldırma çözeltisi
sitrik asit çözeltisi olarak belirlenmiştir. Sitrik asit çözeltisine daldırılan muz halkaları güneş enerjili raflı kurutucunun yanı sıra güneş altında ve gölgede kurutulmuştur. Muz halkalarının kurutulması üzerine raflı güneş enerjili kurutucuda kurutulmadan önce termal ön işlem uygulanmasının olumlu etkisi olduğu belirlenmiştir. Muz halkalarının batırıldığı çözelti türü ve kurutucuda kalma süresinin artmasıyla ile hem çapsal büzülme oranı hem de nem kaybı artmıştır.

Kaynakça

  • Abano EE, Sam-Amoah LK (2011) Effects of Different Pretreatments on Drying Characteristics of Banana Slices. ARPN Journal of Engineering and Applied Sciences 6(3): 121-129.
  • Aboud A, (2013) Drying Characteristic of Apple Slices Undertaken The Effect of Passive Shelf Solar Dryer and Open Sun Drying. Pakistan Journal of Nutrition, 12(3): 250-254.
  • Apaydın N (2007) Aydın Yöresinde İncir Kurutmada Kullanılacak Olan Doğal Akımlı Bir Güneş Enerjili Kurutucunun Modellenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • Akova SB, Güven Ş (2018) Mersin Meyveciliğinde Muzun Yeri ve Önemi. Marmara Coğrafya, 37: 271-289.
  • Aktas M, Ceylan İ, Dogan H (2006) Günes Enerjili Kurutma Fırınında Elma Kurutması. Politeknik Dergisi, 289-294.
  • Askari GR, Emam-Djomeh Z, Mousavi SM (2008) Investigation of The Effects of Microwave Treatment on The Optical Properties of Apple Slices During Drying. Drying Technology 26: 1362–1368.
  • Buldum B (2008) Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Güneş Enerjisinden Temiz Enerji Elde Etme Uygulamaları ve İktisadi Faydaları. Mali Ufuklar, 76-81.
  • Çakır M (2015) Güneş Enerjisinden Yararlanarak Tarım Ürünlerinin Kurutulması. Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1 (1): 41-55.
  • Darıcı S (2012) Kivi Meyvesinin Kurutulmasında Kurutma Havası Hızının Kurumaya Etkisinin İncelenmesi. Tesisat Mühendisliği Dergisi, 20(130): 51- 58.
  • Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Güneş enerjisi Potansiyel Atlası, https://gepa.enerji.gov.tr/MyCalculator/33.aspx (Erişim Tarihi: 01/03/2021)
  • Eren İ (2004) Patateslerin Osmotik Dehidrasyonunun Response Surface Metodu Kullanılarak Optimizasyonu. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.
  • Ertekin C, Yaldız O (1998) Bazı Sebze Meyve Ve Baharatlı Bitkilerin Kurutulma Yöntemleri Ve Kullanılan Güneş Enerjili Kurutucular. Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi. Tekirdağ.
  • Erünal S (2010) Prunus Domestica Ozmotik Dehidrasyon Parametrelerinin Ve Kurumaya Etkisinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Afyon Kocatepe Üniversitesi. Afyon.
  • Fernandes FA, Rodrigues S, Gaspareto OC, Oliveira EL (2006) Optimization of Osmotic Dehydration of Bananas Followed by Air-Drying. Journal of Food Engineering 77(1): 188-193.
  • Gürel AE, Ceylan İ, Aktaş M (2016) Meyve ve Sebzelerin Kurutma Parametrelerinin İncelenmesi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part:C, Tasarım Ve Teknoloji, 4(4): 267-273.
  • Jagannath A, Kumar M (2016) Monitoring Blanching Induced Debittering and Storage Losses of Naringin in Orange Subjected to Osmotic Dehydration. International Journal of Fruit Science 16(4): 1-13.
  • Lingayat A, Chandramohan VP, Raju VRK (2017) Design, Development and Performance of Indirect Type Solar Dryer for Banana Drying. Energy Procedia 109: 409 – 416.
  • Maskan M (2001) Kinetics of Colour Change of Kiwifruits During Hot Air and Microwave Drying. Journal of Food Engineering 48:169-175.
  • Nwakuba NR, Chukwuezie OC, Asonye GU, Asoegwu SN (2018) Energy Analysis and Optimization of Thin Layer Drying Conditions of Okra. Arid Zone Journal of Engineering. Technology and Environment 14: 135-154.
  • Nowakunda K, Andrés A, Fito P (2004) Osmotic Dehydration of Banana Slices As A Pretreatment for Drying Processes. In The International Drying Symposium, 14: 2077-2083.
  • Pandya R, Yadav KC (2014) Study on Effect of Pretreatments and Microwave Drying on Banana Chips. IOSR Journal of Agriculture and Veterinary Science IOSR-JAVS, 7(7): 04-10.
  • Silva Júnior AF, Silva WP, Farias AJE, Aires KLCF, Castro DS (2017). Osmotic Dehydration Kinetics of Banana Slices Considering Variable Diffusivities and Shrinkage. International Journal of Food Properties, 20(6): 1313-1325.
  • Subaşı OS, Seçer A, Yaşar B, Emeksiz F, Uysal O (2016) Production Cost and Profitability of Banana in Turkey. Mediterranean Agricultural Sciences, 292: 73-78.
  • Sunitha VB, Krishnaveni R, Lavanya A, Vyshnavi T (2017) Study on Effect of Quality of Green Banana Flour Using Different Drying Techniques. The Pharma Innovation Journal 6(10): 01-07.
  • Taiwo KA, Adeyemi O (2009) Influence of Blanching on The Drying and Rehydration of Banana Slice. African Journal of Food Science 3(10): 307-315.
  • Talla A, Puiggali JR, Jomaa W, Jannot Y (2004) Shrinkage and Density Evolution Duringdrying of Tropical Fruits: Application to Banana. Journal of Food Engineering 64: 103–109.
  • Yıldız AK, Polatcı H, Ucun H (2015) Farklı Kurutma Şartlarında Muz Meyvesinin Kurutulması ve Kurutma Kinetiğin Yapay Sinir Ağları İle Modellenmesi. Tarım Makineleri Bilim Dergisi, 11(2): 173-178.
  • Yıldız Z, Gökayaz L (2018) Çok Raflı Günes Enerjili Kurutucuda Elma Kurutulması. 3rd International Mediterranean Science and Engineering Congress, Adana.
  • Yokuş B (2014) Farklı Ön İşlemlerin ve Uygulanan Farklı Kurutma Yöntemlerinin Elmada Toplam Fenol Miktarı ve Antioksidan Aktivite Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik.

The Effects of Thermal Pre-treatment on the Production of Banana Chips using Solar Tray Dryer

Yıl 2021, Cilt: 18 Sayı: 1, 1 - 6, 30.06.2021
https://doi.org/10.25308/aduziraat.729984

Öz

If food products are dried under direct sunlight to preserve them for a long time, deterioration in the color of the product and decrease in nutritional values occur.For this reason, solar-powered dryers are used that can benefit indirectly from the effect of the sun. In this study, the banana rings with and without thermal pre-treatment were dried in a solar rack dryer. The banana rings was first dipped in one of the water, sugar and citric acid solutions at a certain temperature and then dried in a solar tray dryer. Drying conditions were determined as pretreatment, solution type and residence time in solar dryer. The effect of these drying conditions on banana drying was determined as moisture loss, diameter shrinkage ratio and b color parameters. The most suitable dipping solution for drying banana rings was determined as citric acid solution. Banana rings soaked in citric acid solution were dried in the sun and in the shade as well as in a solar rack dryer. It was determined that applying thermal pre-treatment on the drying of banana rings before drying in a rack solar dryer has a positive effect. With the increase in the concentration of the solution in which the banana rings were kinds of solution and the solar dryer time increased, both diameter shrinkage ratio and moisture loss increased.

Kaynakça

  • Abano EE, Sam-Amoah LK (2011) Effects of Different Pretreatments on Drying Characteristics of Banana Slices. ARPN Journal of Engineering and Applied Sciences 6(3): 121-129.
  • Aboud A, (2013) Drying Characteristic of Apple Slices Undertaken The Effect of Passive Shelf Solar Dryer and Open Sun Drying. Pakistan Journal of Nutrition, 12(3): 250-254.
  • Apaydın N (2007) Aydın Yöresinde İncir Kurutmada Kullanılacak Olan Doğal Akımlı Bir Güneş Enerjili Kurutucunun Modellenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aydın.
  • Akova SB, Güven Ş (2018) Mersin Meyveciliğinde Muzun Yeri ve Önemi. Marmara Coğrafya, 37: 271-289.
  • Aktas M, Ceylan İ, Dogan H (2006) Günes Enerjili Kurutma Fırınında Elma Kurutması. Politeknik Dergisi, 289-294.
  • Askari GR, Emam-Djomeh Z, Mousavi SM (2008) Investigation of The Effects of Microwave Treatment on The Optical Properties of Apple Slices During Drying. Drying Technology 26: 1362–1368.
  • Buldum B (2008) Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Güneş Enerjisinden Temiz Enerji Elde Etme Uygulamaları ve İktisadi Faydaları. Mali Ufuklar, 76-81.
  • Çakır M (2015) Güneş Enerjisinden Yararlanarak Tarım Ürünlerinin Kurutulması. Gazi Mühendislik Bilimleri Dergisi, 1 (1): 41-55.
  • Darıcı S (2012) Kivi Meyvesinin Kurutulmasında Kurutma Havası Hızının Kurumaya Etkisinin İncelenmesi. Tesisat Mühendisliği Dergisi, 20(130): 51- 58.
  • Enerji İşleri Genel Müdürlüğü, Güneş enerjisi Potansiyel Atlası, https://gepa.enerji.gov.tr/MyCalculator/33.aspx (Erişim Tarihi: 01/03/2021)
  • Eren İ (2004) Patateslerin Osmotik Dehidrasyonunun Response Surface Metodu Kullanılarak Optimizasyonu. Yüksek Lisans Tezi, Ege Üniversitesi, İzmir.
  • Ertekin C, Yaldız O (1998) Bazı Sebze Meyve Ve Baharatlı Bitkilerin Kurutulma Yöntemleri Ve Kullanılan Güneş Enerjili Kurutucular. Tarımsal Mekanizasyon 18. Ulusal Kongresi. Tekirdağ.
  • Erünal S (2010) Prunus Domestica Ozmotik Dehidrasyon Parametrelerinin Ve Kurumaya Etkisinin İncelenmesi. Yüksek Lisans Tezi. Afyon Kocatepe Üniversitesi. Afyon.
  • Fernandes FA, Rodrigues S, Gaspareto OC, Oliveira EL (2006) Optimization of Osmotic Dehydration of Bananas Followed by Air-Drying. Journal of Food Engineering 77(1): 188-193.
  • Gürel AE, Ceylan İ, Aktaş M (2016) Meyve ve Sebzelerin Kurutma Parametrelerinin İncelenmesi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part:C, Tasarım Ve Teknoloji, 4(4): 267-273.
  • Jagannath A, Kumar M (2016) Monitoring Blanching Induced Debittering and Storage Losses of Naringin in Orange Subjected to Osmotic Dehydration. International Journal of Fruit Science 16(4): 1-13.
  • Lingayat A, Chandramohan VP, Raju VRK (2017) Design, Development and Performance of Indirect Type Solar Dryer for Banana Drying. Energy Procedia 109: 409 – 416.
  • Maskan M (2001) Kinetics of Colour Change of Kiwifruits During Hot Air and Microwave Drying. Journal of Food Engineering 48:169-175.
  • Nwakuba NR, Chukwuezie OC, Asonye GU, Asoegwu SN (2018) Energy Analysis and Optimization of Thin Layer Drying Conditions of Okra. Arid Zone Journal of Engineering. Technology and Environment 14: 135-154.
  • Nowakunda K, Andrés A, Fito P (2004) Osmotic Dehydration of Banana Slices As A Pretreatment for Drying Processes. In The International Drying Symposium, 14: 2077-2083.
  • Pandya R, Yadav KC (2014) Study on Effect of Pretreatments and Microwave Drying on Banana Chips. IOSR Journal of Agriculture and Veterinary Science IOSR-JAVS, 7(7): 04-10.
  • Silva Júnior AF, Silva WP, Farias AJE, Aires KLCF, Castro DS (2017). Osmotic Dehydration Kinetics of Banana Slices Considering Variable Diffusivities and Shrinkage. International Journal of Food Properties, 20(6): 1313-1325.
  • Subaşı OS, Seçer A, Yaşar B, Emeksiz F, Uysal O (2016) Production Cost and Profitability of Banana in Turkey. Mediterranean Agricultural Sciences, 292: 73-78.
  • Sunitha VB, Krishnaveni R, Lavanya A, Vyshnavi T (2017) Study on Effect of Quality of Green Banana Flour Using Different Drying Techniques. The Pharma Innovation Journal 6(10): 01-07.
  • Taiwo KA, Adeyemi O (2009) Influence of Blanching on The Drying and Rehydration of Banana Slice. African Journal of Food Science 3(10): 307-315.
  • Talla A, Puiggali JR, Jomaa W, Jannot Y (2004) Shrinkage and Density Evolution Duringdrying of Tropical Fruits: Application to Banana. Journal of Food Engineering 64: 103–109.
  • Yıldız AK, Polatcı H, Ucun H (2015) Farklı Kurutma Şartlarında Muz Meyvesinin Kurutulması ve Kurutma Kinetiğin Yapay Sinir Ağları İle Modellenmesi. Tarım Makineleri Bilim Dergisi, 11(2): 173-178.
  • Yıldız Z, Gökayaz L (2018) Çok Raflı Günes Enerjili Kurutucuda Elma Kurutulması. 3rd International Mediterranean Science and Engineering Congress, Adana.
  • Yokuş B (2014) Farklı Ön İşlemlerin ve Uygulanan Farklı Kurutma Yöntemlerinin Elmada Toplam Fenol Miktarı ve Antioksidan Aktivite Üzerine Etkileri. Yüksek Lisans Tezi, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi, Bilecik.
Toplam 29 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Gıda Mühendisliği
Bölüm Araştırma
Yazarlar

Zehra Yıldız 0000-0003-1304-4857

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 18 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Yıldız, Z. (2021). Termal Ön İşlemin Güneş Enerjili Raflı Bir Kurutucuda Muz Cipsi Üretimine Etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 18(1), 1-6. https://doi.org/10.25308/aduziraat.729984
AMA Yıldız Z. Termal Ön İşlemin Güneş Enerjili Raflı Bir Kurutucuda Muz Cipsi Üretimine Etkisi. ADÜ ZİRAAT DERG. Haziran 2021;18(1):1-6. doi:10.25308/aduziraat.729984
Chicago Yıldız, Zehra. “Termal Ön İşlemin Güneş Enerjili Raflı Bir Kurutucuda Muz Cipsi Üretimine Etkisi”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18, sy. 1 (Haziran 2021): 1-6. https://doi.org/10.25308/aduziraat.729984.
EndNote Yıldız Z (01 Haziran 2021) Termal Ön İşlemin Güneş Enerjili Raflı Bir Kurutucuda Muz Cipsi Üretimine Etkisi. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18 1 1–6.
IEEE Z. Yıldız, “Termal Ön İşlemin Güneş Enerjili Raflı Bir Kurutucuda Muz Cipsi Üretimine Etkisi”, ADÜ ZİRAAT DERG, c. 18, sy. 1, ss. 1–6, 2021, doi: 10.25308/aduziraat.729984.
ISNAD Yıldız, Zehra. “Termal Ön İşlemin Güneş Enerjili Raflı Bir Kurutucuda Muz Cipsi Üretimine Etkisi”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 18/1 (Haziran 2021), 1-6. https://doi.org/10.25308/aduziraat.729984.
JAMA Yıldız Z. Termal Ön İşlemin Güneş Enerjili Raflı Bir Kurutucuda Muz Cipsi Üretimine Etkisi. ADÜ ZİRAAT DERG. 2021;18:1–6.
MLA Yıldız, Zehra. “Termal Ön İşlemin Güneş Enerjili Raflı Bir Kurutucuda Muz Cipsi Üretimine Etkisi”. Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, c. 18, sy. 1, 2021, ss. 1-6, doi:10.25308/aduziraat.729984.
Vancouver Yıldız Z. Termal Ön İşlemin Güneş Enerjili Raflı Bir Kurutucuda Muz Cipsi Üretimine Etkisi. ADÜ ZİRAAT DERG. 2021;18(1):1-6.