Araştırma Makalesi

Medya Okuryazarlığı Bağlamında Meslek Yüksekokulları Üzerine Bir Analiz

Cilt: 2 Sayı: 2 15 Aralık 2021
PDF İndir

Medya Okuryazarlığı Bağlamında Meslek Yüksekokulları Üzerine Bir Analiz

Öz

Gelişim ve değişimin yoğun olarak yaşanmaya başladığı XX. yüzyıldan günümüze kadar, gelişmelerin yansıdığı tüm sistemler, ortaya çıkan ürünler aracılığıyla kendi fikirlerini de yansıtacak çeşitli girişimlerde bulunmaktadır. Bu girişimlerden biri, televizyon, gazete, internet vb. medyadaki mesajları alma, bu mesajları değerlendirme biçiminde tanımlanan medya okuryazarlığıdır. Medyanın farklı araçlar ve kanallar aracılığıyla toplumlar üzerindeki yoğun ve hızlı etkileri, bilinçli medya okuryazarı bireylerin yetiştirilmesini gerektirmektedir. Yapılan çalışmalara göre, medya okuryazarlığı ile bireyin medya mesajlarını doğru anlayabilmesine olanak sağlayacak bir medya bilincinin oluşturulması, bilginin analizi ve eleştirel bir bakışla medya kültürünü çözümleyen bireylerin yetiştirilmesi olarak tanımlanmaktadır. Buradan yola çıkarak medya okuryazarlığı kavramının ciddi olarak ele alınması ve eğitim çalışmaların planlanması gereklidir. Ülkemizde çok yeni olan bu kavramı tam manasıyla aktarabilmesi gereken farkındalık düzeyi ile öne çıkmış iletişim biliminde eğitim almış bireylerdir. Bu alanla ilgili olarak çalışma da iletişim bilimleri alanında eğitim gören Meslek Yüksek Okulu öğrencilerininde medya okuryazarlık bilinç düzeyleri incelenmiştir. Çalışmada medya okuryazarlık bilinç (Unesco, 2011) düzeyi meslek yüksekokulu öğrencileri örneği üzerinden SPSS programında frekans analizi yapılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca çalışmada, bölümler üzerinden yapılan değerlendirmede Medya yapımcılığı bölümü altında bulunan Fotoğrafçılık ve Kameramanlık programı öğrencilerinin daha yüksek bilinç düzeyine sahip oldukları anlaşılmıştır.

Anahtar Kelimeler

Medya Okuryazarlığı, Medya, Kültür.

Kaynakça

  1. Adıgüzel, A. (2005). “Avrupa Birliğ¬ine Uyum Sürecinde Öğ¬retmen Niteliklerinde Yeni Bir Boyut: Bilgi Okur-Yazarlığı”. Milli Eğitim, Üç Aylık Eğitim ve Sosyal Bilimler Dergisi: 33 (167).
  2. Andersen, N. (2002). “New Media and New Media Literacy”, Thinking Critically About Media: Schools and Families In Partnership Cable in the Classroom.
  3. Altun, A. (2006). “Medya Okuryazarlık Eğ¬itimi: Önemi ve İhtiyaçları”, Editör: Nurçay Türko¬lu, İstanbul: Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Yayınları.
  4. Altun, A. (2008). “Türkiye'de Medya Okuryazarlığı”. İlköğretmen Eğitimci Dergisi, Sayı:16 Sayfa:30-34.
  5. Aufderheide, P. (1993). “Media Literacy: A Report of the National Leadership Conference on Media Literacy.” Washington, DC, Aspen Institute.
  6. Hendrix, M. (1998). Media Literacy, The English Journal, 87(4). Literary Festival.
  7. İnceoğlu, Y. (2006), “Medyayı Doğ¬ru Okumak”, I. Uluslararası Medya Okuryazarlığı Konferans, Marmara üniversitesi İletişim Fakültesi Konferans Metinleri, İstanbul.
  8. Levin, D. (2004). Navigating the Children’s Media Landscape: A Parent’s and Caregiver’s Guide, By American Institutes for Research, Washington, DC.
  9. Oecd Organisation for Economic Cooperation and Development (1995). Literacy, economy and society: Results of the first internetional literacy survey. Paris: OECD
  10. Potter, W. J. (1998). Media Literacy. California: Sage Publications.

Kaynak Göster

APA
Söğüt, Y. (2021). Medya Okuryazarlığı Bağlamında Meslek Yüksekokulları Üzerine Bir Analiz. Ahi Evran Akademi, 2(2), 53-69. https://izlik.org/JA34GB55MM
AMA
1.Söğüt Y. Medya Okuryazarlığı Bağlamında Meslek Yüksekokulları Üzerine Bir Analiz. AEA. 2021;2(2):53-69. https://izlik.org/JA34GB55MM
Chicago
Söğüt, Yasin. 2021. “Medya Okuryazarlığı Bağlamında Meslek Yüksekokulları Üzerine Bir Analiz”. Ahi Evran Akademi 2 (2): 53-69. https://izlik.org/JA34GB55MM.
EndNote
Söğüt Y (01 Aralık 2021) Medya Okuryazarlığı Bağlamında Meslek Yüksekokulları Üzerine Bir Analiz. Ahi Evran Akademi 2 2 53–69.
IEEE
[1]Y. Söğüt, “Medya Okuryazarlığı Bağlamında Meslek Yüksekokulları Üzerine Bir Analiz”, AEA, c. 2, sy 2, ss. 53–69, Ara. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34GB55MM
ISNAD
Söğüt, Yasin. “Medya Okuryazarlığı Bağlamında Meslek Yüksekokulları Üzerine Bir Analiz”. Ahi Evran Akademi 2/2 (01 Aralık 2021): 53-69. https://izlik.org/JA34GB55MM.
JAMA
1.Söğüt Y. Medya Okuryazarlığı Bağlamında Meslek Yüksekokulları Üzerine Bir Analiz. AEA. 2021;2:53–69.
MLA
Söğüt, Yasin. “Medya Okuryazarlığı Bağlamında Meslek Yüksekokulları Üzerine Bir Analiz”. Ahi Evran Akademi, c. 2, sy 2, Aralık 2021, ss. 53-69, https://izlik.org/JA34GB55MM.
Vancouver
1.Yasin Söğüt. Medya Okuryazarlığı Bağlamında Meslek Yüksekokulları Üzerine Bir Analiz. AEA [Internet]. 01 Aralık 2021;2(2):53-69. Erişim adresi: https://izlik.org/JA34GB55MM