Araştırma Makalesi

Bir psikiyatri biriminde takip edilen tutuklu ve hükümlü ergenlerin özelliklerinin geriye dönük kesitsel olarak incelenmesi

Cilt: 53 Sayı: 3 31 Aralık 2020
PDF İndir
EN TR

Bir psikiyatri biriminde takip edilen tutuklu ve hükümlü ergenlerin özelliklerinin geriye dönük kesitsel olarak incelenmesi

Öz

ÖZET Amaç : Ceza infaz kurumlarındaki tutuklu ve hükümlü gençlerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Psikopatoloji sıklığının genel topluma göre daha yüksek olduğu bilinen bu popülasyonda değerlendirme koşulları ve tedavi uyumu gibi konular önemli bir sorun oluşturmaktadır. Bu araştırmada tutuklu ve hükümlü bir grup ergenin yakınmaları, medikal tedavi ve takipleriyle ilgili veri elde edilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çocuk ve Ergen Psikiyatri polikliniğine Ocak 2017-Nisan 2019 tarihleri arasında infaz koruma memurları eşliğinde değerlendirme için getirilen erkek tutuklu ve hükümlülerin kayıtları hastane otomasyon sisteminden geriye dönük olarak incelenmiştir. Bulgular: Çalışmaya 149 erkek tutuklu ve hükümlü dahil olmuştur. Örneklemin yaş ortalaması 16,64 yıldır (199,74 ay). Toplam başvuru sayısı 323 olup, birey başına ortalama başvuru sayısı 2,1’dir. Önde gelen başvuru yakınması uykusuzluktur. Bunu kendine zarar verici davranışlar, öfke kontrol sorunları ve depresif yakınmalar izlemektedir. En sık tespit edilen tanı davranım bozukluğu olup bunu depresif bozukluklar izlemektedir. Bireylerin %64,4’ü medikal tedavi kullanmaktadır. Risperidon en sık kullanılan ilaçtır. Sonuç : Çalışmamızda normal popülasyona göre psikiyatrik bozukluklar açısından artmış risk altında olan tutuklu ve hükümlü ergenlerin ayaktan psikiyatri polikliniği izlemiyle ilgili kesitsel veriler sunulmuştur. Bu grupta sık rastlanabilecek psikopatolojilere yönelik koruyucu ve tedavi edici hizmetlerin geliştirilmesi açısından daha kapsamlı araştırmalara ihtiyaç bulunmaktadır. Anahtar kelimeler: Cezaevi, psikopatoloji, ergen, mahkum, tedavi

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 1. Barnert ES, Abrams LS, Tesema L, Dudovitz R, Nelson BB, Coker T, et al. Child incarceration and long-term adult health outcomes: a longitudinal study. Int J Prison Health [Internet]. 2018;14(1):26–33. Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29480767
  2. 2. Arroyo W, Buzogany W, Hansen G. American Academy of Child and Adolescent Psychiatry (AACAP) Task Force on Juvenile Justice Reforms: Recommendations for Juvenile Justice Reform. Washington; 2001.
  3. 3. Buyle-Bodin S, Amad A, Medjkane F, Bourion-Bedes S, Thomas P, Fovet T. Caractéristiques socio-démographiques et cliniques des adolescents détenus hospitalisés en unité hospitalière spécialement aménagée : résultats d’une étude transversale nationale. Encephale. 2019 Jun;45(3):207–13.
  4. 4. TÜİK. Ceza İnfaz Kurumu İstatistikleri [Internet]. 2017. Available from: http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=27610
  5. 5. American Academy of Pediatrics Health Care for Youth in the Juvenile Justice System. Pediatrics. 2011 Dec 1;128(6):1219–35.
  6. 6. Kim JI, Kim B, Kim B-N, Hong S-B, Lee DW, Chung J-Y, et al. Prevalence of psychiatric disorders, comorbidity patterns, and repeat offending among male juvenile detainees in South Korea: a cross-sectional study. Child Adolesc Psychiatry Ment Health. 2017;11:6.
  7. 7. Ceylan MF, Tural Hesapcioglu S, Kasak M, Yavas CP. High prevalence of nonsuicidal self-injury, tattoos, and psychiatric comorbidity among male adolescent prisoners and their sociodemographic characteristics. Asian J Psychiatr. 2019 Jun;43:45–9.
  8. 8. Fazel S, Doll H, Långström N. Mental disorders among adolescents in juvenile detention and correctional facilities: a systematic review and metaregression analysis of 25 surveys. J Am Acad Child Adolesc Psychiatry. 2008 Sep;47(9):1010–9.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Sağlık Kurumları Yönetimi

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2020

Gönderilme Tarihi

3 Temmuz 2020

Kabul Tarihi

5 Ekim 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 53 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Açıkel, B., Çetinkaya, M., & Işıldar, Y. (2020). Bir psikiyatri biriminde takip edilen tutuklu ve hükümlü ergenlerin özelliklerinin geriye dönük kesitsel olarak incelenmesi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, 53(3), 160-164. https://doi.org/10.20492/aeahtd.763188
AMA
1.Açıkel B, Çetinkaya M, Işıldar Y. Bir psikiyatri biriminde takip edilen tutuklu ve hükümlü ergenlerin özelliklerinin geriye dönük kesitsel olarak incelenmesi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 2020;53(3):160-164. doi:10.20492/aeahtd.763188
Chicago
Açıkel, Burak, Miray Çetinkaya, ve Yetiş Işıldar. 2020. “Bir psikiyatri biriminde takip edilen tutuklu ve hükümlü ergenlerin özelliklerinin geriye dönük kesitsel olarak incelenmesi”. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 53 (3): 160-64. https://doi.org/10.20492/aeahtd.763188.
EndNote
Açıkel B, Çetinkaya M, Işıldar Y (01 Aralık 2020) Bir psikiyatri biriminde takip edilen tutuklu ve hükümlü ergenlerin özelliklerinin geriye dönük kesitsel olarak incelenmesi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 53 3 160–164.
IEEE
[1]B. Açıkel, M. Çetinkaya, ve Y. Işıldar, “Bir psikiyatri biriminde takip edilen tutuklu ve hükümlü ergenlerin özelliklerinin geriye dönük kesitsel olarak incelenmesi”, Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, c. 53, sy 3, ss. 160–164, Ara. 2020, doi: 10.20492/aeahtd.763188.
ISNAD
Açıkel, Burak - Çetinkaya, Miray - Işıldar, Yetiş. “Bir psikiyatri biriminde takip edilen tutuklu ve hükümlü ergenlerin özelliklerinin geriye dönük kesitsel olarak incelenmesi”. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi 53/3 (01 Aralık 2020): 160-164. https://doi.org/10.20492/aeahtd.763188.
JAMA
1.Açıkel B, Çetinkaya M, Işıldar Y. Bir psikiyatri biriminde takip edilen tutuklu ve hükümlü ergenlerin özelliklerinin geriye dönük kesitsel olarak incelenmesi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 2020;53:160–164.
MLA
Açıkel, Burak, vd. “Bir psikiyatri biriminde takip edilen tutuklu ve hükümlü ergenlerin özelliklerinin geriye dönük kesitsel olarak incelenmesi”. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi, c. 53, sy 3, Aralık 2020, ss. 160-4, doi:10.20492/aeahtd.763188.
Vancouver
1.Burak Açıkel, Miray Çetinkaya, Yetiş Işıldar. Bir psikiyatri biriminde takip edilen tutuklu ve hükümlü ergenlerin özelliklerinin geriye dönük kesitsel olarak incelenmesi. Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Dergisi. 01 Aralık 2020;53(3):160-4. doi:10.20492/aeahtd.763188

Cited By