Araştırma Makalesi

MALAKKA DÜĞÜMÜNÜN ÇÖZÜMÜ: GWADAR VE KARAÇİ LİMANLARI, ÇİN'İN ENERJİ GÜVENLİĞİ ARAYIŞINI SONUÇLANDIRDI MI?

Cilt: 10 Sayı: 2 24 Eylül 2026
PDF İndir
TR EN

MALAKKA DÜĞÜMÜNÜN ÇÖZÜMÜ: GWADAR VE KARAÇİ LİMANLARI, ÇİN'İN ENERJİ GÜVENLİĞİ ARAYIŞINI SONUÇLANDIRDI MI?

Öz

Bu makale, Çin'in enerji tedarikindeki en büyük zafiyeti olan Malakka İkilemini ve bu tehdide karşı stratejik bir çözüm olarak kurgulanan Gwadar Limanı ile Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru (ÇPEK) projesini çok boyutlu olarak analiz etmektedir. Pekin yönetimi, ABD donanmasının kontrolündeki Malakka Boğazı'na olan bağımlılığını azaltmak için Gwadar-Kaşgar hattını inşa etmiştir. Ancak bu vizyon; Pakistan'daki "borç tuzağı" sarmalı ve Belucistan'daki güvenlik krizleri gibi engellerle karşılaşmaktadır. Jeopolitik düzlemde ise bu hamle, Hindistan'ı Chabahar Limanı yatırımına itmiş ve ABD'nin Quad ittifakı gibi çevreleme stratejilerini hızlandırarak Hint-Pasifik'te yeni bir silahlanma yarışını tetiklemiştir. Çalışma; Gwadar'ın coğrafi zorluklar ve yüksek maliyetler nedeniyle Malakka'nın yerini alacak ekonomik bir lojistik arter olamayacağını, ancak olası bir deniz ablukasında Çin devletini ayakta tutacak paha biçilemez bir "stratejik beka sigortası" (B Planı) olduğunu ortaya koymaktadır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ahmad, A. (2016). Gwadar: A historical kaleidoscope. Policy Perspectives: The Journal of the Institute of Policy Studies, 13(2), 149-166.
  2. Ali, A. (2015). China Pakistan Economic Corridor (CPEC): Prospects and challenges for regional integeration. International Journal of Social Sciences and Humanity Studies, 7(1), 1-15.
  3. Allison, G. T. (2017). Destined for war?. The National Interest, (149), 9-21.
  4. Bhutta, Z. (2018). From Gwadar-Kashgar: Crude oil pipeline requires $10 billion investment. The Express Triune. (18 Mayıs 2018). https://tribune.com.pk/story/1712888/gwadar-kashgar-crude-oil-pipeline-requires-10-billion-investment
  5. Brewster, D. (2010). An Indian sphere of ınfluence in the Indian Ocean?. Security Challenges, 6(3), 1-20.
  6. Brewster, D. (2014). India's Ocean: The story of India's bid for regional leadership. Routledge.
  7. Chellaney, B. (2017, Aralık 20). China’s creditor imperialism. Project Syndicate. https://www.project-syndicate.org/commentary/china-sri-lanka-hambantota-port-debt-by-brahma-chellaney-2017-12.
  8. Economy, E. C. (2022). The world according to China. Polity Press.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İş Sistemleri (Diğer)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

24 Eylül 2026

Gönderilme Tarihi

15 Mayıs 2026

Kabul Tarihi

18 Eylül 2026

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2026 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Erkal, H. Y. (2026). MALAKKA DÜĞÜMÜNÜN ÇÖZÜMÜ: GWADAR VE KARAÇİ LİMANLARI, ÇİN’İN ENERJİ GÜVENLİĞİ ARAYIŞINI SONUÇLANDIRDI MI? Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 10(2), 1-29. https://izlik.org/JA39FN44NM
AMA
1.Erkal HY. MALAKKA DÜĞÜMÜNÜN ÇÖZÜMÜ: GWADAR VE KARAÇİ LİMANLARI, ÇİN’İN ENERJİ GÜVENLİĞİ ARAYIŞINI SONUÇLANDIRDI MI? AEÜİİBFD. 2026;10(2):1-29. https://izlik.org/JA39FN44NM
Chicago
Erkal, Hızır Yusuf. 2026. “MALAKKA DÜĞÜMÜNÜN ÇÖZÜMÜ: GWADAR VE KARAÇİ LİMANLARI, ÇİN’İN ENERJİ GÜVENLİĞİ ARAYIŞINI SONUÇLANDIRDI MI?”. Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10 (2): 1-29. https://izlik.org/JA39FN44NM.
EndNote
Erkal HY (01 Eylül 2026) MALAKKA DÜĞÜMÜNÜN ÇÖZÜMÜ: GWADAR VE KARAÇİ LİMANLARI, ÇİN’İN ENERJİ GÜVENLİĞİ ARAYIŞINI SONUÇLANDIRDI MI? Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10 2 1–29.
IEEE
[1]H. Y. Erkal, “MALAKKA DÜĞÜMÜNÜN ÇÖZÜMÜ: GWADAR VE KARAÇİ LİMANLARI, ÇİN’İN ENERJİ GÜVENLİĞİ ARAYIŞINI SONUÇLANDIRDI MI?”, AEÜİİBFD, c. 10, sy 2, ss. 1–29, Eyl. 2026, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39FN44NM
ISNAD
Erkal, Hızır Yusuf. “MALAKKA DÜĞÜMÜNÜN ÇÖZÜMÜ: GWADAR VE KARAÇİ LİMANLARI, ÇİN’İN ENERJİ GÜVENLİĞİ ARAYIŞINI SONUÇLANDIRDI MI?”. Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 10/2 (01 Eylül 2026): 1-29. https://izlik.org/JA39FN44NM.
JAMA
1.Erkal HY. MALAKKA DÜĞÜMÜNÜN ÇÖZÜMÜ: GWADAR VE KARAÇİ LİMANLARI, ÇİN’İN ENERJİ GÜVENLİĞİ ARAYIŞINI SONUÇLANDIRDI MI? AEÜİİBFD. 2026;10:1–29.
MLA
Erkal, Hızır Yusuf. “MALAKKA DÜĞÜMÜNÜN ÇÖZÜMÜ: GWADAR VE KARAÇİ LİMANLARI, ÇİN’İN ENERJİ GÜVENLİĞİ ARAYIŞINI SONUÇLANDIRDI MI?”. Ahi Evran Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, c. 10, sy 2, Eylül 2026, ss. 1-29, https://izlik.org/JA39FN44NM.
Vancouver
1.Hızır Yusuf Erkal. MALAKKA DÜĞÜMÜNÜN ÇÖZÜMÜ: GWADAR VE KARAÇİ LİMANLARI, ÇİN’İN ENERJİ GÜVENLİĞİ ARAYIŞINI SONUÇLANDIRDI MI? AEÜİİBFD [Internet]. 01 Eylül 2026;10(2):1-29. Erişim adresi: https://izlik.org/JA39FN44NM