Araştırma Makalesi

İlkokul Türkçe Ders Kitaplarının Sınıf Öğretmenlerinin Görüşlerine Dayalı Olarak Bütüncül Bir Yaklaşımla Değerlendirilmesi

Cilt: 7 Sayı: 3 29 Kasım 2021
PDF İndir

İlkokul Türkçe Ders Kitaplarının Sınıf Öğretmenlerinin Görüşlerine Dayalı Olarak Bütüncül Bir Yaklaşımla Değerlendirilmesi

Öz

Ders kitapları okullarda kullanılan en önemli eğitim-öğretim materyali konumundadır. Eğitimin temel seviyesi olan ilkokullarda kazandırılan becerilerin başında temel dil becerileri gelmektedir. Bu beceriler Türkçe dersi kapsamında Türkçe ders kitapları aracılığıyla kazandırılır. Dil becerilerinin gelişimde önemli bir yere sahip olan Türkçe ders kitapları çağın gerekliliklerine uygun ve nitelikli olmalıdır. Sınıf öğretmenlerinin ders kitaplarını bütüncül bir bakış açısıyla değerlendirmesi, bu kitapların niteliğinin artırılmasında yol gösterici olacaktır. Bu doğrultuda araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda ilkokul Türkçe ders kitaplarının bütüncül bir yaklaşımla değerlendirilmesidir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Katılımcılar, amaçlı örnekleme türlerinden kolay ulaşılabilir örnekleme yönetimiyle belirlenen 2020-2021 eğitim-öğretim yılı güz döneminde Ordu ili Altınordu ilçesindeki ilkokullarda görev yapmakta olan 43 sınıf öğretmenidir. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre kitapların genel olarak fiziki yapısının iyi tasarlandığı, kâğıtların kaliteli, görsellerin ve punto büyüklüğünün yeterli olduğu, öğretim programıyla uyumlu olduğu gibi olumlu görüşlere; metinlerin uzun ve sıkıcı olduğu, ana fikir üretimi için yeterli olmadığı ve ek etkinlikler gerektirdiği gibi olumsuz görüşlere ulaşılmaktadır. Ayrıca sınıf öğretmenleri kitapların taşınabilir boyutta olması için fasiküller halinde veya iki dönemde iki kitap şeklinde olması, metinlerin daha sade, kısa, ilgi çekici olması ve dilbilgisine etkinliklerde daha çok yer verilmesi gibi önerilerde bulunmuşlardır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Agrawal R., Gollapudi, S., Kannan, A., Kenthapadi, K. (2011, 24 Ekim). Enriching textbooks with images. Proceedings of the 20th ACM international conference on Information and knowledge management (pp. 1847-1856). Association for Computing Machinery. New York, NY, USA. https://doi.org/10.1145/2063576.2063843.
  2. Alkış Küçükaydın, M., & İşçan, A. (2017). İlköğretim 3.Sınıf Türkçe Ders Kitapları ve Öğretmen Kılavuz Kitabının Yapılandırmacı Öğrenme Yaklaşımına Uygunluk Düzeyi. Ana Dili Eğitimi Dergisi, 5(1), 1-13. https://doi.org/10.16916/aded.268692.
  3. Alpan, G. B. (2004). Ders Kitaplarındaki Grafik Tasarımın Öğrenci Başarısına ve Derse İlişkin Tutumlarına Etkisi. Eğitim Bilimleri ve Uygulama, 3(6), 193-209.
  4. Altbach, P. G. (1991). Textbooks: The International Dimension. M. W. Apple, & L. K. Cristian-Smith içinde, The Politics of the Textbook (s. 17). Routledge.
  5. Anılan, H. (2014). Sınıf Öğretmenlerinin Görüşlerine Göre Türkçe Dil Bilgisi Öğretiminin Değerlendirilmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 14(5), 1893-1924.
  6. Arslan, A., & Engin, A. O. (2019). 5. Sınıf Türkçe Ders Kitabının Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 7(13), 67-94. https://doi.org/10.46778/goputeb.570245.
  7. Baş, B., & İnan Yıldız, F. (2014). İlkokul Türkçe Ders Kitaplarının Resim-Metin İlişkisi Açısından Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 11(28), 139-151.
  8. Bondi, M. (2016). Textbooks. K. Hyland, & P. Shaw içinde, The Routledge Handbook of English for Academic Purposes (s. 12). Routledge.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

29 Kasım 2021

Gönderilme Tarihi

5 Ağustos 2021

Kabul Tarihi

24 Kasım 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 7 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Sulak, S. E., & Çapanoğlu, A. Ş. (2021). İlkokul Türkçe Ders Kitaplarının Sınıf Öğretmenlerinin Görüşlerine Dayalı Olarak Bütüncül Bir Yaklaşımla Değerlendirilmesi. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 7(3), 830-849. https://doi.org/10.31592/aeusbed.979263
AMA
1.Sulak SE, Çapanoğlu AŞ. İlkokul Türkçe Ders Kitaplarının Sınıf Öğretmenlerinin Görüşlerine Dayalı Olarak Bütüncül Bir Yaklaşımla Değerlendirilmesi. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2021;7(3):830-849. doi:10.31592/aeusbed.979263
Chicago
Sulak, Süleyman Erkam, ve Alperen Şükrü Çapanoğlu. 2021. “İlkokul Türkçe Ders Kitaplarının Sınıf Öğretmenlerinin Görüşlerine Dayalı Olarak Bütüncül Bir Yaklaşımla Değerlendirilmesi”. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7 (3): 830-49. https://doi.org/10.31592/aeusbed.979263.
EndNote
Sulak SE, Çapanoğlu AŞ (01 Kasım 2021) İlkokul Türkçe Ders Kitaplarının Sınıf Öğretmenlerinin Görüşlerine Dayalı Olarak Bütüncül Bir Yaklaşımla Değerlendirilmesi. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7 3 830–849.
IEEE
[1]S. E. Sulak ve A. Ş. Çapanoğlu, “İlkokul Türkçe Ders Kitaplarının Sınıf Öğretmenlerinin Görüşlerine Dayalı Olarak Bütüncül Bir Yaklaşımla Değerlendirilmesi”, Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 7, sy 3, ss. 830–849, Kas. 2021, doi: 10.31592/aeusbed.979263.
ISNAD
Sulak, Süleyman Erkam - Çapanoğlu, Alperen Şükrü. “İlkokul Türkçe Ders Kitaplarının Sınıf Öğretmenlerinin Görüşlerine Dayalı Olarak Bütüncül Bir Yaklaşımla Değerlendirilmesi”. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 7/3 (01 Kasım 2021): 830-849. https://doi.org/10.31592/aeusbed.979263.
JAMA
1.Sulak SE, Çapanoğlu AŞ. İlkokul Türkçe Ders Kitaplarının Sınıf Öğretmenlerinin Görüşlerine Dayalı Olarak Bütüncül Bir Yaklaşımla Değerlendirilmesi. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 2021;7:830–849.
MLA
Sulak, Süleyman Erkam, ve Alperen Şükrü Çapanoğlu. “İlkokul Türkçe Ders Kitaplarının Sınıf Öğretmenlerinin Görüşlerine Dayalı Olarak Bütüncül Bir Yaklaşımla Değerlendirilmesi”. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, c. 7, sy 3, Kasım 2021, ss. 830-49, doi:10.31592/aeusbed.979263.
Vancouver
1.Süleyman Erkam Sulak, Alperen Şükrü Çapanoğlu. İlkokul Türkçe Ders Kitaplarının Sınıf Öğretmenlerinin Görüşlerine Dayalı Olarak Bütüncül Bir Yaklaşımla Değerlendirilmesi. Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 01 Kasım 2021;7(3):830-49. doi:10.31592/aeusbed.979263

Cited By