Phenotypic plasticity in aphids. Aphid's ecology, host selection, speciation, systematic and taxonomy. Invasive aphid species, importance for biodiversity and agricultural production. Seaarhing Türkiye aphid fauna.
1984 yılında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümüne kayıt yaptırdı. Lisans eğitimini 1988 yılında tamamladı. Aynı bölümde 1989 yılında Araştırma Görevlisi olarak göreve başladı. 1991 yılında Yüksek Lisans ve 1995 yılında Doktora Öğrenimini tamamladı. 1995 yılı içerisinde Yardımcı Doçentliğe atandı. 1998 yılında Doçent, 2004 yılında Profesör unvanını aldı. 2000 ve 2002 yılları arasında 2 yıl süre ile Atatürk Üniversitesi bünyesinde yer alan Tarımsal Araştırma ve Yayım Merkezi Müdürlüğü görevini yürüttü. 2008 ve 2012 yılları arasında 4 yıl süre ile Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcılığı görevinde bulundu. Ziraat Fakültesi Yönetim Kurulu ve Fakülte Kurulu üyelikleri, Güzel Sanatlar Fakültesi yönetim kurulu üyeliği, Mimarlık ve Tasarım Fakültesi senato üyeliği yaptı. 2019 yılında Trakya Üniversitesi Havsa Meslek Yüksekokulu Park ve Bahçe Bitkileri Bölümüne atandı. Bu tarihten buyana söz konusu kurumda çalışmalarına devam etmektedir.
Prof. Dr. Soner Soylu, doktorasını 1998 yılında Wye College, University of London, İngiltere’de tamamlamıştır. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bitki Koruma Bölümü'nde 1998 yılından itibaren Öğretim Üyesi ve Araştırmacı olarak görev yapmaktadır.
Bitki Patolojisi alanında araştırma deneyimine sahip olup birçok yüksek lisans ve doktora tezine ve çalışmasına danışmanlık yapmıştır. Bu alanda yurtiçi ve yurtdışı kaynaklı farklı kurumlarca finanse edilen birçok projenin yürütücülüğünü yapmıştır.
Bitki patojeni bakteri ve fungal hastalık etmenlerinin moleküler ve morfolojik tanılanmaları, bitki uçucu yağ ve özütler gibi doğal antimikrobiyal maddelerin antimikrobiyal etkinliği, fungal ve bakteriyel bitki hastalık etmenlerine karşı teşvik edilmiş dayanıklılık, faydalı antagonist fungal ve bakteriyel etmenler ile fungal ve bakteriyel patojenlerin biyolojik kontrolü, bitki büyümesini teşvik eden endofitik ve epifitik bakteri izolatları (PGPB) ve bitki patojeni ile bitki savunma mekanizmaları arasındaki moleküler, biyokimyasal ve morfolojik etkileşimlerin karakterizasyonu konularında saygın dergilerde yayınlanmış araştırma makalesi, kitap bölümü ve konferans bildirileri bulunmaktadır.
Özellikle, çeşitli bitkilerdeki toprak kökenli fungal hastalıklar, külleme, mildiyö, pas gibi obligat hastalık etmenlerinin moleküler tanımlanmasında uzmandır ve Türkiye için bildirilmiş pek çok ilk kayıt bitki hastalık etmenlerinin raporu yayınlamıştır. Türkiye'de ilk kez doğrudan çiftçiye hastalık, zararlı ve yabancı otlarla ilgili sorunlarına çözüm hizmeti sunan "Bitki Sağlığı Kliniği'nin kuruluşunda yer almıştır.
Çeşitli konularda yayınlanmış araştırma makaleleri dünya genelinde kapsamlı bir şekilde atıf almış ve Tarım Bilimleri alanında ilgili dergi kategorisinde "En Çok Atıf Alan Makaleler" arasında yer almıştır. Birçok alanında saygın ve prestijli dergide Baş Editör, Yayın Kurulu Üyesi ve Hakem olarak görev yapmaktadır.
I was born in the city of Los Mochis, in the state of Sinaloa, Mexico. Considered one of the top producers and exporters of tomatoes and other vegetables, I was always interested in learning about plant biology and agriculture. I obtained my BSc in Biology focused in plant ecology and evolution, then my MSc and PhD in Plant Biotechnology were focused in developmental genetics and evolution in plant reproductive biology. Afterwards, I came to USA for my postdoc in the Lippman lab at CSHL, working in genome editing in tomato. After my postdoc, I spent 5 years in industry working with multiple crops (corn, soybeans, vegetables and flowers) managing or contributing to teams working in trait development, focused in implementation of both forward and reverse genetics strategies for trait discovery and deployment.
When I'm not in the lab or in my office, I spend time with my family playing UNO, CATAN or playing my upright bass, trying to learn some jazz tunes!
1985 yılında Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Toprak Bölümünden mezun oldu. 1986 yılında aynı bölümde Araştırma Görevlisi olarak akademik hayata başladı. 1990-1994 yılları arasında Amerika Birleşik Devletleri’nde Toprak Erozyonu üzerine doktora yaptı. 1997 yılında Doçent, 2002 yılında ise Profesör ünvanlarını aldı. 2013-2018 yılları arasında 5 yıl süreyle TUBİTAK’ta yarı-zamanlı olarak; Ulusal ölçekli “Türkiye Çölleşme Modeli ve Risk Haritasının Oluşturulması” ve “Toprak-C Stok Haritalarının Hazırlanması” Projelerinde Baş Uzman olarak görev yaptı. 2020 yılında, Avrupa Ortak Programı Toprak Danışma Kurulu Üyeliğine (European Joint Programme EJP-SOIL The H2020 Programme Towards Climate Smart-Sustainable Management of Agricultural Soils) seçildi. Danışmanlığında 8 doktora 15 Master tezi tamamlandı. Basılmış 150 üzerinde araştırma makalesi ve tebliği mevcuttur.
Doğan Türkyılmaz, Atatürk Üniversitesinde Dr. Öğr. Üyesi olarak görev yapmaktadır. Uzmanlık alanları arasında hayvan yetiştiriciliği, hayvan besleme ve genetik yer almakta olup, özellikle küçükbaş hayvanların üretim verimliliğini artırmaya yönelik çalışmalarda yer almıştır.
Content of this journal is licensed under a Creative Commons Attribution NonCommercial 4.0 International License